42.Doğu ve Güneydoğu Anadolu SMMM Odaları Bölge Platform Toplantısını Yapıldı.
Malatya Serbest muhasebeci ve Mali Müşavir Odamızın ev sahipliğinde Doubletree by Hilton otelde 15 bölge odasının Başkan ve kurul üyelerinin katılımıyla 42.Doğu ve Güneydoğu Anadolu SMMM Odaları Bölge Platform toplantısını gerçekleştirdik.
Toplantımıza CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili sayın Veli Ağbaba,TÜRMOB Genel Sekreteri sayın Yahya Arıkan,Battalgazi Belediye Başkanı Sayın Selahattin Gürkan,Yeşilyurt Belediye Başkanı Sayın Hacı Uğur Polat, Büyükşehir Genel sekreter yardımcısı Sayın Ertan Mumcu,TÜRMOB yönetim kurulu üyeleri sayın Ertuğrul Erdem, sayın Hayri Öztürk, TÜRMOB Disiplin Kurulu Üyesi Sayın Abdullah Yeşil,Bölge Oda Başkanları ve kurul üyeleri ve Malatyalı Meslektaşlarımız katıldı.
Toplantıda açılış konuşması yapan Nuh Boyraz Doğunun batısı Batının Doğusu,Güven ve Barışın şehri Kayısının Başkentinde konuklarımızı ağırlamaktan onur duyduğunu dile getirdikten sonra,Mesleği icra ederken yaşadıkları sorunları ve çözüm önerilerinden bahsetti.Konuşması şöyle sürdürdü. Sizlerinde bildiği üzere muhasebe mesleği mensupları dünyada ki gelişmelere paralel olarak ülkemizde de kamu maliyesinin güçlenmesine katkı sunmanın yanı sıra, ticari işletmelerin gelişmesinde yol gösterici ve uluslararası alanda rekabet edebilirliğinde ivme kazandırıcı bir görev üstlenmiştir.
Önemli bir mesleği icra eden meslek mensupları olarak, her geçen gün artan mesleki sorunlarımız olmasına rağmen sorumluluğumuz gereği bu hizmetleri yinede yerine getirmekteyiz. Üzülerek belirtmek isterim ki bizlerin bu gayret ve çabalarına rağmen mesleki sorunlarımız azalmadığı gibi artarak devam etmektedir. Özellikle son dönemde yapılması düşünülen düzenlemeler 3568 sayılı kanun kapsamında ruhsat almış Serbest Muhasebeci Mali Müşavir yetkilerini, ilkeleri ve 28 yıllık mesleki birikim yok sayılmaktadır.
Bugün yapılması düşünülen bu düzenlemelerle vergi beyannamelerinin gönderilme yetkisi de meslek mensubunun elinden alınmaya çalışılmaktadır. Bir diğer konu ise bilgi ve teknolojinin en ileri olduğu bir dönemde bizlere angarya olarak yüklenen iş ve işlemlerdir.
✓ Bizlerin aslı görevi ekonomik olayların kayıt altına alınması ve denetimidir.
✓ Fatura adetinin veya yazar kasa fişin sayısının tespit etmek değil. Ülke ekonomisine hiç bir katkı sağlayacağını düşünmediğimiz bu tür iş ve işlemlerinin meslek mensuplara yük getirecektir. Bunu kabullenmemiz asla mümkün değildir. Bunu bir kez de sizlerin huzurun da ifade etmek isterim. Sayın başkanlarım değerli konuk sevgili meslektaşlarım; Ülke olarak zor bir süreçten geçmekteyiz. Dört yanımızın düşmanlarla çevrili iken birde içerden ihanete uğradığımız bugünlerde her zamankinden çok daha birlik ve beraberliğe ihtiyacımız vardır. Bu nedenle hepimiz bu konuda üzerimize düşen görevi eksiksiz yerine getirmeliyiz.
Yaşanan tüm bu olumsuzluklara rağmen meslek mensupları olarak şuna inanmaktayız ki ülkemiz kaynakları ve yarattığı ekonomik değerler bakımından sorunları aşacak güçtedir. Bizler meslek mensupları olarak geçmiş yıllarda olduğu gibi bundan sonrada bu konuda yapılacak her türlü çalışmanın yanında olacağız. Değerli başkanlar kıymetli meslektaşlarım; Geride kalan yıllara baktığımızdan iki binli yıllardan günümüze vergi ve sosyal güvenlik alanında uygulamaya konulan mesleki açıdan dönüm noktası olarak gördüğümüz ve reform niteliğinde önemsediğimiz e-beyanname, e-bildirge, e-fatura, e-defter sistemlerine kısa sürede uyum sağlanması ve yeni Türk Ticaret Kanunu başta olmak üzere yasaların uygulanmasında başta TÜRMOB ve odalarımızla birlikte biz mali müşavirler olarak Maliye bakanlığı ile ilgili diğer kurumlarla birlikte büyük başarılara imza attık.
Ülkemizin gelişmesine kaynak sağlayan vergilerin toplanmasında etkin görev alarak AK Parti hükümetlerinin çalışmalarına birlikte katkı verdiğimize inanıyoruz. Bu çalışmalarımızın karşılığı olarak Muhasebe mesleğinin mensupları olan bizler, sürekli ertelenen ve büyüyen haksız rekabetin önlenmesi, çalışma ve büro standartları ile tahsilât sorunumuzun artık çözülmesini istiyoruz Her yıl bince yeni mali müşavirler mesleğe katılmaktadır.
Bu bizleri sevindirmektedir. Mesleki acıdan gelişen teknolojik imkânlarda dikkate alınarak yeni iş alanlarının açılması arzu ediyoruz. Serbest muhasebeci mali müşavirlik ve yeminli mali müşavirlik mesleğinin yetki ve sorumluluklarının ülkemizde de uluslararası standartlara uygun olarak yeniden düzenlenmesi en büyük beklentimizdir.
Yetkisiz sorumluluk istemiyoruz Çünkü; Bizler Türkiye’nin 2023 hedeflerine ulaşması için 100 bin Mali müşavir olarak kayıt dışı ekonomi ile etkin mücadele de görev almaya ekonominin denetimine talibiz dedi Platform da CHP genel başkan yardımcısı ve Malatya milletvekili veli Ağbaba selamlama konuşması yaparak toplantının Malatya da yapılmasının faydalarından bahsederek Malatya odamız hiç bir siyasi partinin arka bahçesi olmamıştır. her kesimden meslek camiasını kucaklayarak başarılı bir yönetim anlayışından dolayı Başkan Nuh Boyraz’ı kutluyorum dedi.
Toplantıda Büyükşehir Genel sekreter yardımcısı Ertan Mumcu ve Battalgazi Belediye Başkanı Selahattin Gürkan da birer selamlama konuşması yaptılar. Daha sonra 15 bölge odası Başkan ve kurul üyelerinin katılımıyla çalıştay akşam geç saatlere kadar sürdü.Toplantı gala yemeği ile birlikte sona erdi.