TürkiyeSON - 25.04.2024 -

Edebiyat Sohbetinde Niyazi-i Mısrî anıldı

Edebiyat Sohbetinde Niyazi-i Mısrî anıldı

Birlik Vakfı ’da, Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından desteklenen ”Tarih Şahit Birlikten Kuvvet Doğar” proje kapsamında Edebiyat Sohbetleri 7’cisinde konuk Prof. Dr. Hasan Kavruk’un katılımı ile Niyazi-i Mısrî anma programı düzenlendi

10Programda, Niyazi-i Mısrî’nin hayatından bahseden Kavruk “1618 yılında Malatya’da doğduğunu hatıralarında belirttiğini ve Osmanlı arşivlerinde Battalgazi’de Yeni Cami civarında çocukluğunun geçtiği belirtilmektedir. Yaşadığı dönemde Battalgazi’de 4 üniversite, çok sayıda tekke, zaviye, kültür merkezi, cami ve 300 üzerinde alışveriş yapılacak yerin olduğundan bahseden Kavruk, 20 yaşına kadar burada yaşadığını söyledi. Battalgazi’de temel eğitimini alan Niyazi-i Mısrî önce Mardin, Kerkük, İskenderiye’ye, Şam’a ve bugünkü tabirle ihtisasını yapmak üzere Mısır’a gitti. 3 Yıl eğitimi ile bilimsel yönden kendini geliştirdi ve şiir yazacak kadar Arapçasını ilerletmiştir. Anadolu’ya dönüşünde Bursa, İstanbul, Uşak ve Elmalı’da Ümmi Sinanın rahlesinde eğitimini tamamlar ve Malatya’ya döner. 35’li yaşlarda Kütahya ve Denizli’de irşat faaliyetlerinde bulunur. Hakkında ileri sürülen iftiralardan sonra Limni adasına sürülür ve burada onbeş yıl çileli bir hayat yaşar. Ölümünden bir yıl kadar önce affedilir ve Bursa’ya döner. Fakat Bursa Kadısı’nın şikâyeti üzerine tekrar Limni’ye gönderilir ve burada vefat eder. Osmanlı sultanı tarafından sürgüne gönderildiği Limni adasında 1693 senesinde vefat etmiş olup türbesi de aynı adada ziyaretgâhtadır.” dedi.

Kavruk, Niyazi-İ Mısrî olağanüstü fikir, bilim adamı olmanın aynında sanatkâr, mutasavvıf ve şair olduğunu, ayrıca, Arapça ve Farsça edebi eser yazacak kadar kabiliyete sahip olduğunu söyledi. Hatıraları gibi eserlerinin dışında bütün eserlerinde ana tema olarak manevi değerler işlenmiştir. Şiirlerinde tasavvufun derinliği vardır, dedi.

Yıllardır Niyazi-i Mısrî için külliye yapılarak makamı oluştura bilineceğini dillendirdiğini söyleyen Kavruk; “Konya için Mevlana ne ise Malatya içinde Niyazi Mısrî olduğunu belirtti. Ne yazık ki, Mevlana’nın gördüğü itibarı görmemiştir.” dedi.

 

Programa; Niyazi-i Mısî Vakfı Başkanı Ahmet BAYSAR, Eğitim-Bir Sen 2. Nolu Şube Başkanı Yaşar SAKAR ve üniversite öğrencileri katıldı. Program sonunda vakıf başkanı Sadi Ergül projemiz kapsamında “Birlik” konulu kompozisyon yarışması ve Niyazi-i Mısr’î, M. Akif Ersoy ve Necip Fazıl Kısakürek’in şiirlerini okuma yarışmasının düzenlendiğini, üniversite öğrencilerinin katılabileceğini, dereceye girenlere değerli hediye verileceğini ve Çanakkale-İstanbul gezisine gidileceğini, geniş bilginin vakfımız web sitesinden bulunduğunu söyledikten sonra Prof. Dr. Hasan Kavruk’a katkılarından dolayı teşekkür belgesi verdi.

Reklam
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.