Ağız Sağlığının Önemi
İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi Ağız, Diş, Çene Hastalıkları Ve Cerrahisi Anabilim Dalından Doç. Dr. Ümit Yolcu ağız sağlığının önemine değindi.
Ağız Bakım Sağlığında Dişe Bakım Yapmak Fırçalamaktan mı İbarettir?
Sadece diş fırçalamak ağız bakımının önemli bir dilimini kapsasa da fırçalamak yeterli olmayabilir. Buna ek olarak özellikle diş fırçalama sırasında dili de fırçalamak gerekir ve bir takım ek ağız bakım ürünleri, diş ipini, ağız bakım çalkalama suyunu, gargaralarını kullanmak ve dili fırçalamak diş fırçalamaya ek olarak yapılabilecek uygulamalardan birkaçını oluşturur.
Ağız Bakım Sağlığı İçin Günde İki Kez Diş Fırçalamak Yeterli Midir?
Şöyle ki günde iki defa yapılan etkili bir fırçalama, kurallarına uyarak yapılan uygun fırçalamanın ağız diş bakımı için yeterli olacağını düşünmekteyim.
Ağız Bakımı Sağlığında Diş Fırçalamanın Dışında Olması Gerekenler Nelerdir?
Özellikle yediğimiz içtiğimiz bazı yiyecek ve içeceklere dikkat etmemiz gerekiyor; bunların başında özellikle yoğun bir şekilde çay ve kahve tüketimi başta dişlerin sararması olmak üzere bir takım sıkıntılara yol açabilir. Ağız bakım gargaraları ek olarak yapılabilir.
Ağız Sağlığında Kullanılan Diş Fırçaların Yapısı Önemli Midir?
Fırçanın yapısı, kıllarının yapısı, kıl sayısı, kıl demetlerinin sayısı ve kılların diş fırçasına ser, orta ve yumuşak şekilde olması ağız sağlığı bakımından önemlidir. Bu konuda sizi yönlendirecek olanlar hekimleriniz olacaktır. Diş etlerinin yapısına göre fırça seçimine önem vermeliyiz. Bazen çok sert fırçalar kullanıldığında hasta farkında olmayarak çok sert fırçalıyor ve bunlar diş eti çekilmesine, diş köklerindeki dişin sert dokularının aşınmasına bile neden olabilmektedir. Bu yüzden sizin ağız diş sağlığı durumuna bakarak hekiminizin size uygun fırçayı tavsiye etmesi yerinde olacaktır.
Diş Eti Kanamaları Ağız Sağlığı Hastalıklarına Sebep Oluyor mu?
Diş eti kanamaları diş eti hastalıklarının bir ön habercisidir. Sağlıklı diş eti hiçbir zaman fırçalama ile kanamayacaktır. Bazen halkımız bu konuda yanılgıya düşmekte, diş etlerim kanıyor diye fırçalamayı kanama olmaması için yapmamaktadır. Bunun tam tersi doğru olandır, yani diş etleriniz kanıyorsa fırçalama yapmaya devam edilmelidir. Dişler fırçalandıkça kanamanın azaldığını ve diş etinin sağlığına kavuştuğunu görebilirsiniz.
Halk Arasında Çokça Dile Getirilen Tuz ile Gargara Yapmanın Ağız Sağlığı Açısından Önemi Nedir?
Faydalı olabilir, zararı yoktur. Hastalarımız istedikleri kadar tuz ile gargara yöntemi ile ağız sağlık bakımlarını gönül rahatlığı ile .
Bazı Dişlerin Sarı Olması Ağız Hastalıklarının Habercisi Midir?
Hayır, dişlerin rengi doğuştan gelen, genden de bize aktarılan bir durumdur. Her kişiye göre dişlerin orijinal renkleri değişebilmektedir. Dişlerin sararması hastalık belirtisinden ziyade ağız diş bakımının yeterince yapılmadığı o kişinin yoğun bir şekilde kahve, sigara gibi içeceklerini fazlaca tükettiğinin bir
göstergesi olabilir. Sadece dişin renginin tonajına göre herhangi bir hastalığa işaret ettiğini söylemek çok doğru olmayacaktır.
Ağız Bakımına Dikkat Edenler İçin Önerileriniz Nelerdir?
Hastalarımıza diyeceğimiz günde iki kez dişlerini fırçalamaları, bunu doğru yapmaları etkin bir şekilde fırçalama yapmalarını önermekteyiz. Özellikle macunu çok fazla kullanmamalarını en fazla nohut büyüklüğünde fırçaya sürdükten sonra en az iki dakika fırçalama işleminin devam edilmesi gerekir. Altı ayda veya sene de bir defa rutin diş hekimi kontrollerini de hasta aksatmadan yaptırırsa bir yaşam boyu ağız, diş sağlığı bakımından sorunlarının minimum düzeyde olacağını düşünmekteyim.