TürkiyeSON - 23.04.2024 -

Alıç Yaprağı Faydası Nedir?

Alıç Yaprağı Faydası Nedir?

Alıç Faydaları Nelerdir? Yaprağı, Çiçeği ve Çayı ile Mucizevi Meyve

5 puan, ortalama: 5,00 5 puan, ortalama: 5,00 5 puan, ortalama: 5,00 5 puan, ortalama: 5,00 5 puan, ortalama: 5,00  (5 oy, ortalama: 5,00 / 5)
Alıç Faydaları Nelerdir? Yaprağı, Çiçeği ve Çayı ile Mucizevi Meyve Tarifi

Alıç Meyvesi Hakkında Tüm Merak Edilenler

Halk arasında yemişen olarak bilinen alıç, dikenlerinden dolayı akdiken olarak da bilinir. Hafif buruk bir tada sahip olan meyve, görünüş olarak muşmulaya benzediğinden dolayı bazı yörelerde muşmula adıyla da anılır.

Kuzey yarım kürede 50 ve ülkemizde de 17 çeşidi bulunan alıç, kışın yaprak döken çalı formunda bir meyve çeşididir. Alıç cinsleri aşılanarak armut ya da elma elde edilir. Kuzey Asya, Kuzey Amerika ve Avrupa’ya özgü bir bitki olan alıç otu antioksidan açısından zengindir. Boyu 7 metreyi bulan alıç ağacı, beyaz renkte çiçeklere sahip dikenli bir bitkidir. Alıç ağacı meyvesinden alıç turşusu, alıç çayı, alıç reçeli ve alıç marmelatı yapılır.

Sağlığa faydaları ile ön plana çıkan meyvenin tazesinin bulunmadığı durumlarda alıç hapı, alıç tableti ya da alıç ekstraktı kullanılabilir. Alıç mevsimi olan ekim ve kasım aylarında toplanan meyvelerle hazırlanan alıç macunu özellikle kahvaltılarda beğenerek tüketilir.

Alıç Nedir?

Alıç bitkisi önemli tıbbi bitkiler arasında yer alır. Alıç fidanı, çiçekleri ve meyvesi antioksidan özelliğe sahip flavon, şekerler, eter yağı, organik asitler, saponin ve vitaminler içerir. Kalbin düzenli çalışmasını destekleyen alıç çeşitleri kalp ve damar fonksiyonlarının düzenlenmesinde etkinidir.

Yüksek oranda demir, magnezyum, potasyum, fosfor ve kalsiyum mineralleri içeren alıç, özellikle C vitamini açısından oldukça zengindir. Geçmiş zamanlarda sağlığa faydaları nedeniyle ilaç olarak tercih edilen meyve, günümüzde de birçok ilacın üretiminde kullanılmaktadır.

Eski Romalılar ve Yunanlılar tarafından neşe ve mutluluk sembolü olarak kabul edilen alıç ağacı çiçeklerine nisan ayı ile haziran ayına kadar taze olarak ulaşılabilir. Kurutulmuş alıç çiçekleri ise aktarlarda bulunur.

Kırmızı ile sarı renk tonlarına sahip taze alıç meyvesi ise eylül ve ekim aylarında semt pazarlarında yer alır. Kilo olarak satılabildiği gibi iplere dizilmiş halde de satışa sunulabilir.

Tarif için: Alıç Marmelatı

Alıç Meyvesi Nerede Yetişir?

Alıç meyvesi yabani olarak derelere bakan yamaçlarda, taşlık yerlerde bulunan çalılıklarda, ormanlarda, kayalık arazilerde ve dağlık çevrelerde kendiliğinden yetişir. Ülkemizde ve diğer ülkelerde alıç ticari amaçla yetiştirilmemektedir.

Türkiye’de soğuk ve kurak bölgelerde doğal olarak yetişen alıç aynı zamanda kentsel peyzajın önemli bitkilerinden biridir. Toprak ve iklim isteği bakımından seçici olmayan bitki, kıraç alanlar da dâhil olmak üzere karasal iklimin hüküm sürdüğü her yerde yetiştirilebilir.

Alıç tohumu ile kendiliğinden yetişir ve kabukları set olduğundan dolayı alıç çekirdeği çimlenme esnasında zorluk çeker. Bitki ilk yetişme dönemlerinde suya ihtiyaç duyar daha sonrasında yağmur suları büyümesi için yeterli olur.

Alıç Faydaları Nelerdir?

  • Damarları genişletici etkiye sahip olan alıç, kalp damarlarından kanın kolay pompalanmasını sağlayarak dolaşımı kolaylaştırır ve böylece kalbin yükünü hafifletir.
  • Kalp krizi riskini önler ve damar sertliğine karşı vücudu korur.
  • Kalp atışlarının düzenlenmesinde önemli fonksiyon vardır.
  • Sakinleştirici etkiye sahip olan alıç, sinir bozukluğunu önler ve sinirsel çarpıntı gibi rahatsızlıklarda etkindir.
  • Beyine giden damarların genişlemesini sağlayarak kan akışını arttırır.
  • Uykusuzluğu önler.
  • Tansiyon düşürücü etkisinden dolayı yüksek tansiyon hastalarına önerilir.
  • Mideyi rahatlatıcı etkisi vardır.
  • İdrar söktürücüdür ve cinsel performansı arttırır.

Alıç Sirkesinin Faydaları Nelerdir?

  • Kan damarlarını genişletici etkisinden dolayı dolaşım sisteminin sağlığını korur. Kalp kaslarını güçlendirir ve kan basıncını dengeler.
  • Beyne giden kan artışını arttırır ve daha güçlü bir hafızaya sahip olunmasını sağlar.
  • Böbrek hastalıklarında etkindir. Böbrek taşı oluşumunu engeller.
  • Yüksek oranda antioksidan içeren alıç sirkesi toksin maddelerin vücuttan atılmasını sağlar.
  • Ödem çözücüdür.
  • Uyku bozuklukları, stres ve ağrıları hafifletici etkiye sahiptir.
  • İçeriğinde yer alan flavonoidler kolesterolü düşürücü etkiye sahiptir.
  • Bağışıklık sistemini güçlendirerek vücut direncini arttırır. Hastalıklara karşı mücadelede vücudu destekler.
  • Kan damarlarını genişlettiğinden dolayı hücrelere besin ve oksijen gidişini arttırır. Artan oksijen ve besin vücudun daha aktif ve canlı olmasını sağlayarak enerjiyi arttırır.

Detaylı bilgi için: Alıç Sirkesi Nasıl Yapılır? Faydaları Nelerdir? Zayıflatır Mı?

Alıç Yaprağı Faydası Nedir?

  • Alıç yaprağı ince ince kıyılarak bir bardak su ile kaynatılır. Daha sonra 10 dakika bekletilerek içilir.
  • Alıç yaprağı tıpkı meyvesindeki gibi yüksek oranda antioksidan içerir. Kanser hücresi oluşmasını engeller ve var olan kanser hücrelerinin vücuda yayılmasını önler.
  • Tıpkı alıç meyvesi gibi alıç yaprağı da kalp ve damar sağlığını korur.
  • Üst solunum yolları hastalıklarının tedavisini destekleyici rol oynar.
  • Kan akışını hızlandırarak dolaşım bozuklularının tedavisinde önemli rol oynar.
  • İştahı dindirdiğinden dolayı alıç yaprakları salata içine eklenerek zayıflama diyetlerinin etkinliğini arttırır.
  • Mide duvarını kuvvetlendirerek mide rahatsızlıklarına karşı vücudu korur.
  • Kansızlığa iyi gelir ve el, ayak üşümelerinde etkin rol oynar.
  • Damar içi plak oluşumunu engeller ve var olan plakların temizlenmesine yardımcı olur.
  • Baş ağrısı üzerinde olumlu etkileri vardır ve özellikle kronik migren tedavisinde oldukça etkindir.

Alıç Çiçeği Faydaları Nelerdir?

Alıç çiçeği, nisan ve mayıs aylarında açar. Ülkemizde özellikle Batı ve Güney Anadolu bölgelerinde ağırlıklı olarak yetişen alıç ağacına akdiken, kalp gülü, beyaz diken, ekşi muşmula, geyik dikeni, geviş ve kul yemişi gibi isimler de verilir.

Özellikle yüksek tansiyon hastalarında tansiyon düşürücü etkisinden dolayı önerilen alıç çiçeği papatya, gökçe ve kedi otu ile eşit miktarlarda karıştırılır. Elde edilen karışımdan 2 çay kaşığı bir bardak kaynamış suya atılarak 1 gün bekletilir. Hazırlanan çat sabah ve akşam aç karnına içilir.

Alıç çiçeğinin etkilerini gösterebilmesi için uzun süre düzenli olarak tüketilmesi gereklidir. Kalp çarpıntılarının tedavisi için üç ölçü alıç çiçeği, üç ölçü müge çiçeği, iki ölçü oğul otu ve 2 ölçü kedi otu kurusu karıştırılır. Hazırlanan karışımdan 2 çay kaşığı alınarak bir bardak kaynamış sıcak suya atılır. 20 dakika demledikten sonra günde 2 kez tüketilir. Kalp kaslarını kuvvetlendirmek için alıç çiçeğinin suyu çıkartılarak 1 bardak suyun içine eklenir ve kaynatılır. Hazırlanan karışıma şeker eklenerek içildiğinde baş ağrısı kesilir.

Bunlara ek olarak alıç çiçeği lapa haline getirilip şişliklerin üzerine konulursa inmesini sağlar. Cinsel performansı güçlendiren alıç çiçeği çayı aynı zamanda safra salgısının artmasını önleyerek mideyi güçlendirir.

Alıç Çayı Faydaları Nelerdir?

Doğada kendiliğinden yetişen sarı, kırmızı renkli meyvelere sahip olan alıç, yüksek antioksidan etkisi nedeniyle özellikle kalp sağlığının korunmasında önemli rol oynar. Alternatif tıpta yaygın olarak kullanılan alıç ağacının yaprağından, meyvesinden ve çiçeklerinde çay yapılabilir. Uzun süreli kullanımı bağımlılık ve zararlı etki yaratmayan alıç çayı doğal bir içecektir. Alıç çayı kullanırken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta herhangi bir kronik hastalığı olanların doktora danışma zorunluluğudur.

Özellikle kalp ilacı kullananların mutlaka doktora danışması gerekir. Alıç meyvesi, yaprağı ve çiçeğinden oluşan karışımdan kaynamış bir bardak suya 1 tatlı kaşığı eklenir ve 15-20 dakika demlenmeye bırakılır. Hazırlanan alıç çayı sabah ve akşam aç karnına tüketilebilir. Toksin maddelerin ve vücutta biriken fazla suyun dışarı atılmasını sağlayan alıç çayı detoks etkisine sahiptir. Ayrıca iştahı kontrol altına alarak zayıflamaya da yardımcı olur.

Alıç Meyvesinin Zararları Nelerdir?

Kalp çarpıntılarına faydalı olan alıç, aşırı tüketildiğinde çarpıntıları arttırabilir ve göğüs ağrılarına sebep olabilir. Aşırı alıç tüketimi baş dönmesi, mide bulantısı ve bağırsak bölgesinde kanamaya sebep olabilir. Kalp damarlarını genişletici etkiye sahip olan alıç meyvesi, kalp ilaçları ile birlikte tüketildiğinde zararlı etki gösterebilir.

Alıç tüketimi midede bulantı, baş dönmesi ve bağırsaklarda kanama ile birlikte kanlı idrar gibi rahatsızlıklara yol açabilmektedir. Çocuklar, hamileler ve emziren annelerin alıç tüketmemeleri önerilir. Aşırı kullanımında bacaklarda geçmeyen ödem, göğüs, kalp ve omuz ağrıları gelişebilir. Kan inceltici ilaç ve tansiyon ilacı kullananların da mutlaka doktora danışmaları gerekir.

Reklam
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.