Alman Bilim İnsanları Malatya’da
Dünyanın en önemli karaciğer nakil merkezlerinden birisi olan Malatya’da İnönü Üniversitesi ve Gissen Üniversitesi işbirliği ile üçüncü Türk Alman Karaciğer Transplantasyon Sempozyumu düzenlendi
Malatya İnönü Üniversitesi, Türk-Alman Sağlık Vakfı ve Giessen Üniversitesi’nin ortaklaşa düzenledikleri ve bu yıl üçüncüsü yapılan Türk-Alman Karaciğer Transplantasyon Sempozyumu Malatya’da gerçekleşti. Başlatılmasına Türk Alman Sağlık Vakfı Başkanı Prof. Dr. Yaşar Bilgin’in önemli rol oynadığı etkinlikte, başta Türkiye ve Almanya olmak üzere dünyanın bir çok ülkesinde bilim insanları sunumlar yaptı. İnönü Üniversitesi bünyesinde yeni kurulan Karaciğer Nakli Enstitüsü yılda yaklaşık 500 karaciğer nakli gerçekleştiriyor. Karaciğer nakli konusunda kısa sürede önemli başarılar elde eden enstitü dünyada konu ile ilgili en önemli merkezlerden biri olarak görülüyor.
DÜNYANIN SAYILI MERKEZLERİNDEN
İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemil Çelik, üniversitelerinin karaciğer nakli konusunda kısa sürede dünyanın sayılı merkezlerinden birisi haline geldiğini belirterek, üçüncüsü düzenlenen sempozyumun sadece bilimsel alanda sosyal ve kültürel alanda da Türkiye Almanya ilişkilerine büyük katkı sağlayacağını belirtti. Yaşar Bilgin, İnönü Üniversitesi ile Giessen Üniversitesi’nin yaptıkları ortak çalışmalarla bilim dünyasına önemli katkılar sunduğunu belirterek, ‘’İki ülke dost ülke. Bu tür etkinlikler de bu dostluk pekişiyor’’ şeklinde konuştu.
CANLIDAN CANLIYA AMELİYAT
Almanya Giessen Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Trinad Chakraborty ise, yaptığı konuşmada, İnönü Üniversitesi’nin karaciğer nakli konusundaki başarılı çalışmalarına ortak olmaktan duyduğu memnuniyeti dele getirdi. İnönü Üniversitesi ile sadece tıp alanında değil, daha birçok alanda ortak çalışmaların yapılabileceğini kaydeden Chakraborty, gerçekleştirilen sempozyumun başarılı geçmesini diledi. İnönü Üniversitesi Karaciğer Nakli Enstitüsü dünyada Seul’den sonra en çok karaciğer nakli yapan ikinci merkez. Enstitünün bir diğer özelliği de canlıdan canlıya yapılan ameliyatlarda da öncü konumda bulunması. Dünyadaki diğer merkezlerde kadavradan canlıya karaciğer nakli tercih edilirken, Malatya çok zorlu bir yöntem olarak bilinen canlıdan canlıya nakil konusunda dünyada öncü bir merkez konumuna gelmiş durumda. Karaciğer Nakli Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Sezai Yılmaz nakil konusunda dünyadaki en ünlü cerrahlar arasında yer alıyor. Yılmaz ve ekibinin ameliyat yöntemlerini öğrenmek için Malatya’ya her yıl çok sayıda doktor geliyor.
kaynak: sabah.de