Arapgir’de Lezzet Şöleni
İlimizin kadim kültürünün içinde müstesna yeri olan yemek ve sofra kültürünün, günümüzdeki ismiyle Malatya Gastronomisinin tanıtımı ve gelecek kuşaklara aktarımı düşüncesiyle 3. Uluslararası Arapgir Kayaarası Fotokamp Buluşması etkinlikleri çerçevesinde hem ilimize gelen fotoğraf sanatçılarının dikkatini çekmek hem de bu vesile ile ülkemizin önemli Gastronomi yazarlarını davet ederek ülke çapında Malatya Yemek Kültürünü tanıtmak için Malatya Büyükşehir Belediyesi ve Arapgir Belediyesinin katkılarıyla İl Basın Halkla İlişkiler Müdürü ibrahim Halil Kılıç’ın koordinasyonunda 6-7 Temmuz Tarihlerinde Arapgir ilçemizde ve Malatya’da gerçekleştirilen Malatya Yemekleri Tanıtım Etkinliğine katılan Gastronomi yazarları ilimiz den ayrıldı.
Ülkemizin en önemli ve konusunda uzman dergilerinden Metro Gastro Dergisi Editörü A. Nilhan Aras ve fotograf ekibinden fotoğraf sanatçısı Sinan Çakmak ve Güler Damla Işıkdoğan, yine ülkemizin önde gelen yemek dergilerinden Sofra Dergisinden Selenay Kübra Koçer, Yemek yazarı, program yapımcısı, lezzetci Ayşe Tüter, Beykent Üniversitesi Gastronomi Bölümünden Akademisyen, Yemek Kültürü Yazarı ve Araştırmacısı Yrd. Doc.Dr. İlkay Kanık ve Yeme, içme, seyahat konularında sosyal medya da Paylaşımlar yapan ve İstanbul da restoran işletmeciliği yapan Eray Kılıç ın katılımıyla gerçekleştirilen Malatya Gastronomi Tanıtım Etkinliği 6 Temmuz tarihinde Arapgir ilçemizde Tarihi Millet Han da 40 çeşit Arapgir e özgü kahvaltılık ürünlerin yer aldığı kahvaltı sofrası tanıtımı ile başladı.
Arapgir Kadınlar Derneği tarafından hazırlanan içinde Arap gir’e özgü kuru kaymaktan, reyhan, akasya, gelincik, beyaz kiraz, karaçalı, ceviz, mürver çiçeği, alıç çiçeği, kıra çiçeği,başta olmak üzere 15 çeşit reçel, sarıçiçek karakovan balı, ceviz sulusu, Arapgir reyhanlı peyvaz, Arapgir bez sucuğu,yöreye özgü peynir çeşitleri, hamur işleri, salatalar, kavurma , kekikli kıyma ve ekmek çeşitlerinin yer aldığı kahvaltı sofrası ünlü konukların damaklarına hem lezzet verdi hem de bol bol fotoğraf ve tarif alma imkanı sundu.
Kahvaltı sonrası konuklar Arapgir’de bulunan Asım Külah a ait müze ev de yöresel mutfak gereçlerini, Çobanlı Konağını, ve Kozluk Çayı Kenarında yılın 8 ayı kendi yaptığı ahşap kulübe de yaşam süren Klarnet ustası Ümit i ziyaret edip arapgir türküleriyle kozluk çayının serin kenarın da dinlenip Fotokamp alanı ve Arapgir Reyhan Bahçelerinde bol bol fotoğraf çektiler. Arapgir Çarşısında ki yöresel ürünlerin satıldığı ve tandır kebabı ve yöresel yemeklerin yapıldığı lokantayı gezerek meşhur şekerli peynirli pidenin fırınlarda yapımını fotoğraflayıp tarifini aldıktan sonra kendilerine ikram edilen şekerli peynirli pidenin lezzetine doyamadılar. Arapgir ilçemizin en önemli el sanatlarından Tahta çivili ayakkabı imalatını inceleyip fotoğraflayan ekip tekrar Millet Handa Kendileri için hazırlanan 44 çeşit içinde Arapgir Tandır Kebabın dan, Arapgir Kızartmasına Akıtma Bıcığın dan, Dolama ya, reyhan şerbetinden gelin kız helvasına birçok yöresel menü karşısında hayretlerini gizleyemediler. Arapgir Belediye Başkanının her iki öğünde hazırlanan menüyü özellikleriyle ve öyküleriyle anlatması konuklardan tam not aldı. Arapgir Nazar Otel de konaklayan konuklara sabah kahvaltısında yine yöresel Arapgir Kahvaltı sunumu yapıldı.