Bakanlıktan 30 milyonluk proje
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun Malatya ziyaretinde Kaptaj’ın yenilenmesi için verdiği 30 milyonluk yatırım sözü verdi. Bakanlık tarafından en ince detayına kadar teknolojik ürünlerin kullanılacağı revizyon çalışmaları işin projelendirilmesinin ardından yenileme çalışmalarına başlanacak.
580 BİN KİŞİNİN SU İHTİYACI KARŞILANACAK
Konu ile ilgili olarak bilgiler veren Malatya Büyükşehir Belediyesi MASKİ Genel Müdürü Dr. Özgür Özdemir, Malatya’nın geleceği için hazırlanan projelerin bir bir hayata geçirildiğini ifade ederek, Malatya merkez, Battalgazi ve Yeşilyurt ilçelerinde yaşayan yaklaşık 580 bin kişinin su ihtiyacını karşılayan Gündüzbey Kaptaj sahasının tamamen elden geçeceğini ve teknolojik ürünler kullanılarak işletmesinin kolaylaşacağını söyledi. Özdemir, tek elden yönetmek için revizyonun önemine değinerek, “Malatya merkez, Battalgazi ve Yeşilyurt ilçelerinin yaklaşık 580 bin nüfus içme suyu ihtiyacını karşılayan Gündüzbey Kaptaj sahasının ve şehre suyu ileten ana iletim hatlarının günümüz gereksinimlerine uygun hale getirilmesi için ve daha kolay işletilmesi amacıyla mevcut işleyen sistem üzerinde bir takım revizeler yapılarak, Kaptaj sahası iletim hatları ve ana dağıtım depolarında rehabilitasyon çalışmalarına başlanacak. Bu kapsamda bin 400 mm çaplı ve 600 mm çaplı çelik hatlar ekonomik ömrünü doldurması, ihtiyaca cevap verememesi nedeniyle hali hazırdaki alternatif hatları imalatı gerçekleştirilecek” dedi.
KAPTAJ SAHASINDA
Şehrin muhtelif noktalarına su rezervi sağlayacak kapasiteye sahip büyük çaplı ana dağıtım depolarının yapılacağını kaydeden Özgür Özdemir, “Mevcut işletim sisteminde SCADA ve otomasyon altyapısı olmaması nedeniyle yapılacak çalışmalar kapsamında Malatya merkezde bulunan tüm tesislerimizde SCADA altyapısı oluşturularak SCADA sistemi yapılacak ve devreye alınacak. Bu kapsamda 20 km ana isale hattı imalatı, 8 km depolar arası bağlantı hattı imalatı, 2 adet yeni ana dağıtım deposu imalatı yapılacak. Ayrıca mevcut 35 adet içme suyu depomuzun mekanik elektrik ve inşaat imalatlarının tepeden tırnağa yenilenerek günümüz gereksinimlerine uygun hale getirilecek. Bu proje kapsamında Malatya merkez ilçelerine su temini sağlayan Kaptaj sahasında revizyona gidilerek uzaktan kontrol edilebilir bir sistem altyapısı oluşturulacak. Mevcut tesislerimizin tamamına tek bir merkezden müdahale edilebilir ve bir noktadan yönetilebilir hale gelecektir. Ayrıca mevcut tesislerimizde bulunan bütün mekanik ve elektrik aksamları Malatyamıza yakışacak şekilde teknolojik araçlarla donatılacaktır. Projenin gerçekleştirilmesi amacıyla DSİ ile bir protokol imzalanmış olup, projelendirme çalışmalarına başlandı. Akabinde inşaat, mekanik, elektrik ve SCADA imalatlarına başlanacak. Bu proje için öngörülen bütçe 30 milyondur” şeklinde konuştu.