Başkan Gürkan Mimder 4.Olağan Kongresine Katıldı
BAŞKAN GÜRKAN MİMDER 4. OLAĞAN KONGRESİNE KATILDI
Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, Malatya İnşaat Müteahhitleri Derneği (MİMDER) 4. Olağan Kongresine katıldı. Mehmet Bülbüloğlu’nun tek liste ile girdiği seçimde başkanlığa seçilen Bülbüloğlu, MİMDER’in yeni dönem başkanı oldu.
Pandemi nedeniyle ertelenen MİMDER 4. Olağan Kongresi gerçekleştirildi. Yapılan kongrede tek liste ile seçime giren Mehmet Bülbüloğlu, 4. Dönem MİMDER başkanlığı görevine geldi. Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, MİM-DER kurulurken, müteahhit firmaların belediyeden, belediyelerinde müteahhit firmalardan beklentileri noktasında sürekli yakın istişarelerde bulunduklarını ifade etti.
Başkan Gürkan, yapılan istişareler ve ortak akılla birlikte güzel çalışmaların yapıldığını ve yapılmaya devam ettiğini belirtti. Yasal mevzuat ile belirlenen kriterlere dikkat edilmesi gerektiğine işaret den Gürkan, “Deprem bölgesinde bulunan bir şehir olarak sürekli depremle birlikte yaşamak zorunda olduğumuzu arkadaşlarımız ifade etti. 24 Ocak’ta merkez üssü Sivrice olan bir deprem yaşadık. Bu depremde Malatya Büyükşehir Belediyesi olarak çok yoğun bir çalışma yaptık. 20.55’te deprem oldu, 23.15’te deprem enkazı altında hiç kimse kalmadı. Böyle bir müdahale şeklini görürseniz bu da takdire şayan bir çalışmadır. 23.15’ten sonrada bizim enkaz araştırma çalışma ekibimizi Elazığ’a gönderdik ve orada arama-kurtarma çalışmalarına katıldılar. Malatya’da pandemi yaşıyoruz ve deprem hadisesi yaşadık. Pandemi halen devam ediyor. Şu anda Türkiye’de en fazla yatırım yapan belediye Malatya Büyükşehir Belediyesidir. Her taraf yoğun bir çalışma içerisinde. Biz bunları yaparken Malatya’nın müteahhitleriyle yapıyoruz. Bir taraftan genel bütçesinin yatırımları memleketin hizmetine sunulurken, bir tarafta yerel anlamda bizler belediyelerimiz yoğun bir çalışma içerisindeler. 2004 yılında başladığımız görevde gelir gelmez 10 metreden aşağı yol ihdas ettirilemez dedim ve 10 sene sonra bu yasal metin haline geldi. Kentsel dönüşüme bakış açımızı da şu şekilde ifade ettim; bütüncül plan yapılacak, lokal uygulamalarla bütüncül plana entegre edilecek. Şu anda devletimizin politikası da bu yöndedir. Ayrıca belediyelerin ve TOKİ’lerin dâhil olmak üzere Kentsel Dönüşümden çekilmelerini her platformda da arz ettik. Müteahhitlerimize şunu ifade etmek istiyorum. Bir kere yaptığımız işi doğru yapacağız, samimi yapacağız. 24 Ocak depreminde Malatya’nın yapı stokları belediyemiz, Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız tarafından bütün Malatya’nın taraması yapıldı. Hasar durumuna göre tespitler yapıldı. Bununla birlikte bir alt merkez diye tabir ettiğimiz Gelincik Tepesini alt merkez oluşması noktasında hep birlikte bir çalışma yaptık ve o bölgenin şuanda yol çalışması Büyükşehir Belediyemiz tarafından kamulaştırmalarıyla birlikte yapılıyor. İnşallah Haziran veya Temmuz ayı itibariyle yol aksı tamamlanacak ve o bölge Malatya’mıza bir alt merkez olarak kazandırılmış olacak. Müteahhitlerimizin kongresinde bulunmaktan dolayı onur duyduğumu belirtmek istiyorum. MİMDER’in kongresinin üyelerine Malatya’mıza hayırlı olmasını diliyorum” diye konuştu.
ÇALIK: “GELİNCİK TEPESİ FİKRİ SELAHATTİN BAŞKANDAN GELMİŞTİ”
AK Parti Merkez Karar Yürütme Kurulu (MKYK) Üyesi ve Malatya Milletvekili Öznur Çalık, 18 yıldır millette, Türkiye’ye ve Malatya’ya hizmet ettiklerini söyledi. “Sağlıklı şehirleri inşa etmemiz için canlarımız sizlere emanet” diyen Çalık, konuşmasında, “Mallarımızdan önce canlarımızı sizlere emanet ediyoruz. Müteahhitlik mesleğinin ne kadar önemli olduğunu altını çizmek için bunu söylüyorum. Hepimizin başımızı sokacağımız bir konuta ihtiyacımız var. Sürdürülebilir kalkınma hedeflerinde öncesinde doymak sonrasında başımızı sokacak bir evin varlığı en önemlileridir. Bu vesileyle biz 20 yıldır hedeflerimizi hep büyüterek devam ettik. Kalkınmayı sağlamak içinde sağlıklı yapılara kavuşmak adına Türkiye’yi üç kat büyütürken, aynı zamanda binalarımızdaki değişimi de üç kat büyüttük. Tam 1,5 milyon binanın yenilenmesi son 20 yıllık iktidarımız döneminde oldu” ifadelerini kullandı.
Milletvekili Çalık, deprem bölgesinde olan Türkiye ve Malatya’da her yıl en az 300 bin binanın yenilenmesinin önemli olduğuna dikkat çekerek, “Bu vesileyle birinci derece deprem bölgesinde bulunan ve 24 Ocak 2020’de bir deprem yaşamış olan Malatya’nın daha sağlıklı bir yapılaşmaya kavuşması için çok elzem dönüşümler yapılması gereken yerler var. Beydağı’nda yaşamış olduğumuz kentsel dönüşüm tecrübesi ile birlikte çalışmalar daha hızlı gidiyor. Şimdi ikinci bir kentsel dönüşüme başladık. Şehit Fevzi Mahallesi’nde çok daha hızlı kararlar alıp, vatandaşlarımızla çok daha iyi temaslar kurarak sağlıklı bir dönüşümü orada da sağlayacağız. Büyükşehir Belediye Başkanımızın ifade ettiği gibi Gelincik Tepesinde bir alt merkez oluşturuluyor. Ben her zaman hakkı teslim ederim. Kimin neye katkısı varsa, fikri alt yapıda katkısı olduysa, fikri sunduysa ve fikri sunduktan sonra icraya emek sarf ettiyse de hep teşekkürü bir borç bilirim. Battalgazi Belediye Başkanlığı zamanında Selahattin başkanımız o dönemde Gelincik Tepesiyle ilgili ilk fikri Valilikte yaptığımız toplantıda Gelincik Tepesi bölgesinin Malatya için bir alt merkez olabileceğini söylemişti. Sonrasında hiçbirimizin istemediği bir deprem yaşandı. Deprem sonrasında o bölgenin bir alt merkez olması için her anlamda mücadelemizi verdik. Büyükşehir Belediye Başkanımız Gelincik Tepesinin yollarını da tamamlamak için çalışmalarını sürdürüyor ” diye konuştu.
24 Ocak 2020’de Elazığ’ın Sivrice İlçesi’nde meydana gelen ve Malatya’nın da etkilendiği 6,8 büyüklüğündeki deprem sonrası 60 bine yakın binanın incelendiğini kaydeden Çalık, ağır hasarlı olan binaların yıkımının gerçekleştirildiğini ve 5 bin 24 binanın yenilendiğini aktardı.