23.11.2024 -Türkiye Son Habercilikte Son

BİLSAM’ın Bu Haftaki Konuğu Yazar Selahaddin Eş Çakırgil Oldu

BİLSAM’ın Bu Haftaki Konuğu Yazar Selahaddin Eş Çakırgil Oldu

Kültür Kuşağı Konferanslar Dizisinde bu haftaki konuğumuz 79 Devriminden Günümüze İran konusuyla Araştırmacı – Yazar Selahaddin Eş Çakırgil oldu. Çakırgil konferans öncesinde kahvaltılı söyleşide BİLSAM üyeleri ve STK temsilcileriyle bir araya geldi.

BİLSAM Konferans Salonunda Saat 19.00’da başlayan konferansa çok yoğun bir katılımın vardı. Yaklaşık 2,5 saat süren konferansta, Çakırgil, 1979 İran İslam Devrimi’nin 1977 yılının ortalarında cereyan ettiğini ve Şahın İran’ı terk etmesi ve devrimin lideri Humeyni’nin İran’a dönmesiyle zafere ulaştığını ifade etti. İran devriminin ne doğu ne batı merkezli bir devrim olmadığını soğuk savaşın her iki kutbunu da reddeden halk tarafından gerçekleştirildiğini ifade eden Çakırgil, her ne kadar Müslümanlar bu devrimin liderliğini yapmış olsalar da devrim sürecine şah karşıtı tüm güçlerin dahil olduğunu ifade etti.

Farklı toplumsal kesimler bu devrime dâhil olsa da devrimin renginin İslami olduğuna değinen Çakırgil kendilerinin bu süreçte devrime destek vermelerinin tek gerekçesi de devrimin bu İslami ve ümmetçi kimliğiydi. İran İslam devriminin bu süreçte yok edilmeye çalışıldığını bu süreçte pek çok katliamların yapıldığını suikastların gerçekleştirildiğini, devrimin liderlerinin büyük oranda bu suikastlar sonucunda ortadan kaldırıldıklarını ve Saddam üzerinden başlatılan 8 yıllık savaşın da İran devrimine çok zarar verdiğini ifade etti. Devrim öncesi ve devrim sonrasında hem Türkiye’de hem de İran’daki anılarını anlatan Çakırgil yoğun bir ilgiyle program buyunca takip edildi. Sunum sonunda katılımcıların sorularını yanıtlayan Çakırgil’e günün anısına BİLSAM Yönetim Kurulu Başkanı Zekeriya Tav tarafından, tablo ve kayısı takdim edildi.

 

Reklam
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.