TürkiyeSON - 28.03.2024 -

Çevreci belediye Malatya

Çevreci belediye Malatya

ÇEVRECİ BELEDİYE’NİN ADI: MALATYA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ

Teknoloji çağı olarak adlandırılan 21. Yüzyılda yoğun betonlaşmadan dolayı doğa ve çevre büyük önem kazanırken, Malatya Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan çevreci projeler, Türkiye gündeminde dikkatleri üzerine çekiyor.

Çöpgaz Elektrik Santrali’nden, Güneş Enerji Santrali’ne, Malatya Çevre Entegre Projesi’nden, Gürültü Haritası’na kadar çevreyle ilgili birçok projeyi hayata geçiren Malatya Büyükşehir Belediyesi, 2015 yılında çevre ve doğal enerjiyle ilgili birçok faaliyet gerçekleştirdi.

Çöpten, 1.3 milyar kw/h elektrik üretildi

Türkiye’de vahşi depolama sahasında ilk kez elektrik üreten Malatya Büyükşehir Belediyesi, Orduzu bölgesinde çöp alanına kurduğu Çöpgaz Elektrik Santrali’nde 2014 yılından buyana 2 motorla saatte 2.2 MW elektrik üretiyor. Bir taraftan çöplerin üzerini toprakla örterek, üzerini yeşillendiren Büyükşehir Belediyesi görüntü kirliliğinin önüne geçerken, bir taraftan da doğaya zararlı maddelerin salınımını önleyerek elektrik enerjisi üretiyor. Bu bağlamda 2015 yılında 9425 m3 gaz üretilirken, toplamda 1.3 milyar kw/h elektrik üretimi gerçekleştirdi. Çöpgaz Elektrik Santrali’nde üretilen elektrik miktarı, 10 bin hanenin elektrik ihtiyacına eşdeğer miktarda.

10 MW’lık proje hayata geçiriliyor

Vahşi çöp sahasında 2.2 MW elektrik üreten Büyükşehir Belediyesi, 10 MW’lık Malatya Çevre Entegre Projesi’nin çalışmalarına ise 2015 yılı içerisinde başladı. Malatya merkez ile ilçelerde toplanacak olan katı atıkların depolanması, ayrıştırılması, modernizesi ATY üretimi, gazifikasyon ve biyogaz tesislerinin kurlması, Deponi gazının toplanması, gazlaştırılması gibi tesislerin kurularak, akabinde de elektrik enerjisinin üretileceği Malatya Entegre Çevre Projesi yap işlet modeliyle Mayıs’2015 ayında ihale edilerek, çalışmalara başlandı.

Malatya Entegre Çevre Tesisinin bitirilmesiyle birlikte 50 bin hane/250 bin nüfusun aydınlatma ihtiyacına eşdeğer 10 MW elektrik üretiminin yanı sıra; sera etkisine sahip zararlı gazların atmosfere salınımının önlenerek ekonomik bir değer olarak kullanılması, sera tesisi kurularak cep ısı ile topraksız kesme çiçek veya benzeri üretimin yapılması gibi faaliyetler de gerçekleştirilebilecek.

Gürültü Haritası çıkarıldı

Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı tarafından yürütülen çevreci faaliyetler kapsamında; 2015 yılında Malatya’nın gürültü haritası çıkarılırken, Antalya Büyükşehir Belediyesi’nden sonra çevre haritası çıkaran 2. Belediye Malatya Büyükşehir Belediyesi oldu.

Reklam
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.