Check Up Taraması İle Sağlığınız Akdemik Ellerde
İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi (TÖTM) sağlık alanında ülkemizin en önemli ve en modern sağlık kuruluşlarından birisidir. Ulusal ve uluslararası başarısıyla kendisini kanıtlamış profesyonel ekip ve donanımlarıyla hastalarının sağlık alanında tüm hizmetleri alabilecekleri bir merkez haline gelmiş durumdadır. TÖTM başhekimi Prof.Dr. Hakan PARLAKPINAR” Hizmet alanımıza yeni bir birim daha ekledik ‘ Check-up hizmeti’. Check-up taramasıyla artık sağlığınız akademik ellerde. Siz de sağlığınızı garanti altına alın” diyerek yeni hizmete dikkat çekti.
Profesyonel ekip ile hasta merkezli, yenilikçi ve güven çemberiyle yeni bir hizmeti sunmaya başladıklarını dile getiren Dr. PARLAKPINAR “Check-up belli periyotlarla yapılan genel sağlık kontrolüne verilen isimdir. Dünya sağlık Örgütü (WHO) bir bireyin hiçbir şikayeti olmasa da yılda en az bir defa genel sağlık taramasından geçmesi önermektedir. Çağımızda modern tıp, hastalıklar tam olarak ortaya çıkmadan önce gerekli önlemler alarak kişinin sağlıklı bir yaşam sürdürmesine olanak sağlamaktadır. Eğer önlem alınmazsa oluşan ciddi bir hastalık sonrası tedavinin zorlaşması, vücutta hasar bırakması ve tedavi maliyetinin artması kaçınılmazdır. Hastalık ortaya çıkmadan önce gerekli önlemleri alarak bireyin sağlıklı kalmasını amaçlayan Check-up programları bireyin yaşam kalitesi ve yaşam süresi açısından oldukça önemli olduğu gibi çok önemli bir koruyucu hekimlik prensibidir. Yapılan basit bir kan tahlili ile kalp hastalığı riski tespit edilebilir veya birkaç tetkikle kanser gibi ciddi hastalıklar başlangıç evresinde fark edilebilir.” şeklinde konuşarak Check-up taramasının önemini vurguladı.
Kişinin yaşı, genetik özellikleri, yaşam şekli, geçmiş sağlık öyküsüne göre dönemsel farklılıklar gösterebildiğini söyleyen Dr. PARLAKPINAR “Uzmanları göre; 20’li yaşlarda kan basıncı, kan şekeri, kolesterol değerlerini ölçtürmemiz önerilmektedir. Değerler normal ise beş yıl aralıkla tarama, 30-40 yaşlarında üç yılda bir, 40 yaşından sonra ise her yıl check-up yaptırılmaları önerilmektedir.” dedi.
Dr. PARLAKPINAR Check-up ile ilgili doğru bilinen yanlışlar olduğunu dile getirdi. Örneklerle somutlaştıran Dr. PARLAKPINAR “Kendimi iyi hissettiğim için Check-up yaptırmaya gerek duymuyorum diyenler oluyor. Ancak check-up henüz belirti göstermeyen hastalıkları erken dönemde saptama amacıyla yapıldığı için düzenli yaptırmak gerekir. Ya da ailemde kanser hastalığı hiç görülmediğinden kendimi risk altında hissetmiyorum diyenler oluyor. Kanser genetik yapımıza bağlı olabilir. Ancak yaşam tarzı ve koşullarda en az genetik yapımız kadar önemli. Yaşam tarzı ve koşullara göre risk altında olabilirsiniz. Bazı kişiler de geçmişte bir defa Check-up yaptırdım, hiçbir sorunum olmadığı anlaşıldığı için tekrar yaptırmama gerek olmadığını düşünüyorum derler. Zaman içerisinde sağlık durumumuzda istenmeyen değişimler olmuş olabileceğinden uzmanlarımızın öneri ile yılda 1 defa Check-up yaptırarak ve önceki raporlarımızı doktorunuza göstererek sağlığınızın korunduğundan emin olmalısınız” ifadelerini kullandı.
Check-up yaptırmaya karar verildiğinde neler yapılması gerektiğine değinen Prof. Dr. Hakan PARLAKPINAR “mutlaka randevu alınmalı, daha önceden yapılmış tetkik sonuçları varsa mutlaka yanınızda getirilmeli, Check-up’ tan 48 saat önce doktorun mutlaka alınması
gerektiğini düşündükleri dışında takviye bir şey almamalı, kullanılan ilaçlar varsa isimlerini yanında getirilmeli, rahat edebilecek bir kıyafet seçilmeli ve kişi hamileyse ya da şüphesi varsa mutlaka bildirmeli” hastanelerinde 40 yaş altı ve 40 yaş üstü bayan ve erkeklere yönelik ayrı Check-up paketleri uyguladıklarını belirterek sözlerini tamamladı.
Turgut Özal Tıp Merkezi Check-up İletişim Birimi – 0422 341 06 60 – (Dahili 2014)