CHP Malatya İl Başkanı Enver Kiraz borcundan ötürü banka hesaplarına bloke konulan milyonlarca kişinin, e-hacizle rehin alındığını belirtti.
KİRAZ; “MİLYONLARCA KİŞİ E-HACİZLE REHİN ALINDI”
CHP Malatya İl Başkanı Enver Kiraz borcundan ötürü banka hesaplarına bloke konulan milyonlarca kişinin, e-hacizle rehin alındığını belirtti.
Kiraz konuyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada şu görüşlere yer verdi;
“Yandaşlarının ve müteahhitlerin vergi borcunu silen, kamu bankalarından aldıkları kredileri erteleyip tahsil etmeyen iktidar; çalışanları, öğrencileri, prim ve vergi borcunu yapılandırdığı halde ödeyemeyen küçük esnafı, işletmeleri e-hacizlerle nefes alamaz hale getirdi. Trafik cezası, KYK, vb. borcundan ötürü banka hesaplarına bloke konulan milyonlarca kişi, e-hacizle rehin alındı!
Her gece yarısı akaryakıt zamlarıyla, aylardır elektrik, doğalgaz zamları ve ÖTV artışlarıyla 85 milyonu bunaltan iktidar, şimdi de elektronik hacizlere hız verdi. Vergi, SGK, Tapu Daireleri, Kredi Yurtlar Kurumu vb. kuruluşlar eliyle milyonlarca kişi, şirket ve işletmeler banka, şirket, maaş hesapları e-haciz uygulamasıyla bloke edilerek nefes alamaz getirildi.
Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), iktidara yakın şahıs ve şirketlerin vergi borçlarını görmezlikten gelirken, işyerinin, evinin kirasını ödeyemeyenlerin peşine düşüyor. Vergi dairesindeki bir memurun bastığı bilgisayar tuşuyla hayatı karartılan yurttaşlar AKP iktidarının çıkarttığı elektronik haciz (E-haciz) uygulamasıyla, bankadaki parasını hiçbir şekilde kullanamaz hale getiriliyor.
Salgın sürecinde bile e-haciz uygulamasını sürdürdüğü ortaya çıkan iktidarın 2020 yılında tapu dairelerinde e-hacizle el koyduğu tapu sayısı 3 milyon 737 bin iken, 2021’de e-haciz uygulanan tapu sayısı 5 milyon 431 bine yükseldi. Vergi ve SGK yapılandırmasında iki taksit ödeyemediği için banka hesabı bloke edilerek e-haciz uygulananların sayısı ise 2020’de 3,3 milyona iken 2021’de 4,6 milyona çıktı. E-hacizle el konulan tapular, bloke edilen banka hesaplarının toplamı 12 milyonu aştı. Kredi Yurtlar Kurumu’ndan (KYK) öğrenimi sırasında öğrenci kredisi kullanan, üniversiteyi bitirdikten sonra iş bulamayan gençlere karşı e-haciz yağmuru başlatan KYK’nın mağdur ettiği, kanuni takip başlattığı gençlerin sayısı da 5 milyonu aştı.
Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyonu ve Türkiye Ziraat Odaları Birliği, e-haciz mağduru olanların bankalardan kredi çekemediklerine de dikkat çekerek, bu uygulamadan vazgeçilmesi için iktidara çağrıda bulundu. Meslek örgütleri ve konfederasyonlar, oda ve borsalar, muhasebeci ve yeminli mali müşavirler örgütleri, mükelleflerin çaresiz durumda olduğunu e-haciz blokajlarıyla ellerinin kollarının bağlandığını vurguluyor.
İktidarımızda, işletmeleri, aileleri, kişileri batıran, yokluğa mahkûm eden, bu gayri insanı e-haciz uygulaması derhal sona erdirilecektir. Faizler silinerek sıfırlanacak, anapara borçlarında yüzde 50 indirim yapılarak kalan tutarın makul taksitlerle ödeme gücüne göre, 12 aydan 60 aya kadar varan vadelerde ödenmesi imkânı getirilecektir. Kimsenin bankadaki parasına, kendisinin ve ailesinin rızkına e-hacizle el konulmayacak, bloke edilmeyecektir!”