27.11.2024 -Türkiye Son Habercilikte Son

Dikkat Grip Salgını Uyarısı Geldi

Dikkat Grip Salgını Uyarısı Geldi

Gribe Yakalanmamak için Neler Yapılmalı?

  • Geç kalmadan grip aşısı olun. Grip aşısının içeriği her yıl Dünya Sağlık Örgütü tarafından belirlenmektedir. Her sene yeniden hazırlanan grip aşısında o yılın beklenen en olası üç virüsünün suşu bulunmaktadır.  Yapılan araştırmalar aşının, gribe yakalanma oranını %70 – %80 oranında azalttığını göstermektedir. Ancak aşının etkili olması için en az iki haftanın geçmesi gerektiği unutulmamalı. Bu iki haftalık süreçte kişi hastalığa yakalanırsa, aşının hiçbir etkisi kalmayacaktır.
  • Grip salgınlarının en üst seviyeye çıktığı bu gibi dönemlerde hastalığa yakalanmamak için olabildiğince kalabalık ortamlardan uzak durulması gerekiyor.  Ayrıca bu süreçte kişilerle tokalaşmak veya temasta bulunmaktan da kaçınılmalı.

 

 

Gribe Yakalananlar Neler Yapmalı?

Gribe yakalananların tedavisinde kullanılan tek bir yöntem bulunmamaktadır. Ancak hastalığın etkilinin azalmasını sağlayacak birçok farklı yol vardır.

  • Hastalığa yakalandığınızı fark ettiğiniz an geç kalmadan doktorunuza başvurmalısınız. İlk 48 saatinde kullanılan anti -viral ilaçlar hastalığın şiddetinin çok daha hafif yaşanmasını sağlayacaktır. Ancak asla doktorunuza danışmadan bir ilaç kullanımında bulunmayın.
  • Grip nedeniyle ortaya çıkacak olan yüksek ateş sıvı kaybına neden olarak vucüt direncinizin daha da düşmesini beraberinde getirecektir. Bu nedenle hastalığa yakalananlar sık sık sıvı tüketmelidir.

 

 

 

Gribe Yakalananların En Fazla Düştüğü Yanlış: Antibiyotik Kullanımı

Bilinçsiz ilaç kullanımının en fazla ortaya çıktığı hastalık türlerinin başında grip ve nezle olarak adlandırılan diğer soğun algınlığı kaynaklı hastalıklar geliyor. Uzmanların bütün uyarılarına rağmen halen gribe yakalananların önemli bir kesiminde antibiyotik kullananlarla karşılaşmak mümkün. Grip sırasında antibiyotik kullanımının, hastalığın iyileşme sürecine hiçbir etkisi olmadığı gibi, yararlı mikroorganizmaları yok edeceği için bağışıklık sistemine geri dönüşü mümkün olmayan hasarlar bırakabileceğini sakın unutmayın. Çünkü antibiyotikler bakteriyel kökenli hastalıkların tedavisinde kullanılmaktadır. Oysa ki grip bakteri değil, virüs kökenli bir hastalıktır.

Reklam
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.