Ek MTV Muafiyeti Uygulamasında Gözden Kaçanlar
DEPREM BÖLGESİNDE İKAMET EDEN ARAÇ SAHİPLERİNİN YAŞADIĞI GİZLİ MAĞDURİYET
“EK MTV MUAFİYETİ” UYGULAMASINDA GÖZDEN KAÇANLAR
Bilindiği üzere 7456 sayılı 6/2/2023 Tarihinde Meydana Gelen Depremlerin Yol Açtığı Ekonomik Kayıpların Telafisi İçin Ek Motorlu Taşıtlar Vergisi İhdası İle Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılması Hakkında Kanununun 1 inci maddesinin 4’üncü fıkrasında; “197 sayılı Kanunun 4’üncü maddesinde yer alan istisnalar, ek motorlu taşıtlar vergisi için de uygulanır” hükmüyle deprem bölgesinde ikamet eden vatandaşların bu ek vergiden muaf tutulacağına dair geniş halk kitlelerinde bir kanaat oluşmuştur.
Edinilen bilgilere göre gerçekten de deprem bölgesinde yer alan illere ait bir plaka ile araç sahipliği bulunan vergi mükelleflerine bu ek vergi tahakkuk ettirilmemiş ve muaf tutulmuşlardır. Nitekim 6/2/2023 tarihinde Kahramanmaraş ilinde meydana gelen depremler nedeniyle Hazine ve Maliye Bakanlığınca 4/1/1961 tarihli ve 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 15’inci maddesi kapsamında mücbir sebep hâli ilan edilen yerlerde; deprem tarihi itibarıyla kayıt ve tescilli olan taşıtlar, deprem nedeniyle yıkılan veya ağır ya da orta hasarlı hâle gelen binaların maliklerine ait taşıtlar, depremlerde ağır hasar görerek kullanılamaz duruma gelen taşıtlar ile deprem nedeniyle eşi veya birinci derece kan hısımlarından birini kaybeden mükelleflere ait taşıtlar ek motorlu taşıtlar vergisinden müstesnadır.” hükmü yer almaktadır.
Ancak uygulamadaki gizli mağduriyetler tam da bu noktada başlamaktadır. Vatandaşlardan edinilen bilgiye ve gelir idaresi başkanlığına bağlı vergi dairelerinden vatandaşlara gelen cevaplara göre yıllardır deprem bölgesinde yaşayan, kamu-özel sektörde çalışan ya da çiftçi olarak üreten, deprem tarihi itibariyle ikamet adresi deprem bölgesinde olan, çocukları deprem bölgesinde öğrenim görmekte olan binlerce vergi mükellefine sırf sahibi olduğu aracın plakası deprem bölgesindeki illerden birine ait değil diye ve yürürlükteki uygulamada “deprem tarihi itibarıyla kayıt ve tescilli olan taşıtlar” ibaresi bulunmasına rağmen ek MTV tahakkuk ettirilmiştir. Yani kayıt ve tescili depremden önceki bir zaman diliminde yapılmış olan ve deprem öncesi ikametgahı bölgede olan ve hala deprem bölgesinde ikamet etmekte olan vergi mükelleflerine ek vergi tahakkuk ettirilmiştir.
Haber merkezimize yapılan ihbarlardan ve vatandaşlardan edinilen bilgilere göre, ek vergi muafiyetinden faydalanmak isteyen ve deprem tarihi itibariyle adına tecil ve kaydı yapılmış genellikle İstanbul ve Ankara plakalı bir araca sahip, evi hasarsız ya da az hasarlı olan, herhangi bir yakını vefat etmemiş olan depremzede vatandaşların ek vergi muafiyetinden faydalanamayacağı belirtilmiştir. Bu muafiyetten faydalanabilmeleri için evlerinin yıkık, ağır ya da orta hasarlı olduğuna ilişkin bir belge ya da birinci derece kan hısımlarından birinin depremde vefat etmiş olması ya da araçlarının depremde hasar görmüş olması gibi akla uygun hiçbir açıklaması olmayan şartlar öne sürülmüştür.
Halbuki mevcut uygulamada öne sürülen şartların hepsini taşımak bir yana, hiçbirini taşımayan plakası sırf deprem bölgesinde yer alan bir ile ait olduğu için istisnasız tüm vergi mükellefleri bu ek vergiden muaf tutulmaktadır.
Haber merkezimize yapılan başvuruların yoğunluğu dikkate alındığında bu konunun ulusal haber merkezleri tarafından hiç gündeme getirilmemiş olması ise ayrı bir garabettir. Ek vergi ilk taksitinin 06.09.2023 tarihine kadar uzatıldığını haber yapanların, yaşanan mağduriyetleri dile getirme noktasında geçer not alamadığı açıktır.
Konu hakkında başta Malatya Valiliği ve Malatya Defterdarlığı tarafından olmak üzere, vatandaşlarımızın mağduriyetlerinin giderilmesi için öncü adımları atılması ve eğer bu konu hakkında yasal bir düzenleme gerekiyorsa ilgili merciler nezdinde takipçileri olmalarını Malatya kamuoyu adına arz ediyoruz.