24.11.2024 -Türkiye Son Habercilikte Son

GASKİ’DEN DEV BİR YATIRIM DAHA

GASKİ’DEN DEV BİR YATIRIM DAHA

GASKİ’DEN DEV BİR YATIRIM DAHA: 103 MİLYON TL’LİK ATIK SU ARITMA TESİSİ
2 milyonluk nüfusun alt yapısı ve su ihtiyacının çözümü için çalışmalarını devam ettiren Gaziantep Su ve Kanalizasyon İdaresi (GASKİ), kapasitesi yeterli olmayan atık su arıtmada tesisinin yanına yeni bir atık su arıtma tesisi daha yapıyor.
2018 yılı sonunda tamamlanması planlanan ileri biyolojik atık su arıtma tesisin yaklaşık 103 milyon TL’ye mal olduğu açıklandı.
Mevcut merkez atık su arıtma tesisikapasitesinin 200 bin metre küp/gün olduğunu ve bunun yeterli olmadığını ifade eden GASKİ Genel Müdürü Hüseyin Sönmezler, yeni tesisle kapasiteyi iki katına çıkardıklarını söyledi.
SACIR DERESİ ARTIK TEMİZ AKACAK
Sacır Deresi’nin artık daha temiz akacağını vurgulayan Sönmezler, “Merkez atık su arıtma tesisimiz ihtiyacı karşılamıyordu. Bunun için yeni bir atık su arıtma tesisi daha yapılması gerektiğini düşündük ve hemen uygulamaya koyduk. Tesis tamamlandığında 2 milyon kişiye hizmet verebilir kapasitede olacak” diye konuştu.
Gaziantep genelindeki atık suların Sacır Deresi havzasında bulunan 200 bin metre küp/gün (1 milyon kişi) kapasitesinde çalışabilen mevcut atık su arıtma tesisine kollektör hatları ile getirildiğini aktaran Sönmezler, “Fakat Gaziantep’in nüfus artışı ve sanayideki gelişmeler sonucunda mevcut atık su arıtma tesisi kapasitesi şehrin ihtiyaçlarını karşılayamıyordu. Bu durum Sacır Deresi ve havzasında ciddi çevre ve sağlık sorunlarına yol açıyordu. Bizde bu bağlamda Sacır Deresi ve havzasının korunmasını ve mevcut atık su arıtma tesisinin kapasitesini arttırmak istedik” ifadelerini kullandı.
Nisan 2017 yılında merkez atık su arıtma tesisine ek olarak ikinci arıtma tesisi yapımına başladıklarını belirten Sönmezler, inşaatı devam eden mevcut atık su arıtma tesisinin kapasitesinin 400 bin metre küp/gün (2 milyon kişi) çıkarılmasının hedeflendiğini söyledi. Yeni yapılacak tesisin ileri biyolojik atık su arıtma tesisi olarak inşaa edildiğini anımsatan Sönmezler, bu tesiste azot, fosfor gideriliminin de yapılacağını kaydetti.
120 dönümlük alanda kurulan ek atık su arıtma tesisinin tamamlanmasıyla birlikte Sacır Deresi’nin temiz akacağını belirten Sönmezler, tesisin bölgede insan ve çevre sağlığının korunması açısından büyük önem arz ettiğini vurguladı.

Reklam
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.