Hastalık Lobisi neden kelle istiyor?
Toplumu otlarla aldatan şarlatanları bahane ederek sağlıklı toplum için çalışanları susturmak, hastalıktan beslenen sektörlerin amacı. Yüz milyar dolarlık dev bir pazardan bahsediyoruz.
Hastalık lobisinin istediği özetle şu : Sağlığa zararlı kola, katkı maddeleri, fastfood, GDO mısır şekeri, içki, sigara… gibi zararlı maddeleri ifşa edenler susturulsun ve tasfiye olsun. Hastalık üreten yaşam tarzının mimarları, sağlıklı toplum için çırpınanları harcamak istiyor. Hem de bilimsel ayak oyunlarıyla. Halk sağlığı adına bu oyunu görmek ve önlem almak gerek. Toplumu otlarla aldatan şarlatanları bahane ederek sağlıklı toplum için çalışanları susturmanın temelinde kirli çıkarlar yatıyor. Sağlıklı ve doğal beslenme adına milyarlarca doların küresel sektörlerden köylünün cebine gitmesi adamları panikletiyor.
Otlarla aldatanları yasaklamak yerine neden sektöre darbe vuran akademik ünvanlı hocaları susturmak istiyorlar? Çünkü hocalar bahane, vurgun şahane. Milyarlarca dolardan bahsediyoruz. Herkes evinde yoğurt peynir yaparsa, doğal gıda için marketler yerine köylüye giderse, sağlığa zararlı içki, sigara, fastfood, kola ve janjanlı zehirlerden kaçarsa, milyarlarca dolar halkın cebinde kalır. Ayrıca sağlıklı bir toplumun milyarlarca dolarlık hastalık harcamaları da azalacağı için bir darbede buradan yerler ve hastalık lobisi çöker. İşte kopartılan fırtınanın nedeni bu. Kimse ucuz kahramanlık yapmasın.
TURDEP ve PURE araştırması sonuçlarına göre patlama yapan şeker hastalığı dev bir sektör oluşturdu. Milyarlarca doları şeker hastalığının doğurduğu bir düzine hastalığa ve komplikasyonlarına ödüyoruz. Sektörün bir kısmı bizi hasta ederken, öbür kısmı da güya tedavi ediyor. 9 yılda hastalık harcamaları 8 kat arttı. Ama bu sektör son 20 yıldır şeker hastalığının önlenmesi için kılını bile kıpırdatmadı. Anlıyoruz kimse bindiği dalı kesmek istemiyor ama bilimsel ayak oyunlarıyla kimse güya gizli şekeri açığa çıkarmak için çırpınıyor numarası yapmasın. Siz önce patlama yapan şekeri önleyin.
PREVENTİON ne demek?
Bilimde yeri yok mu?
Halk sağlığını mahkemede arayanların, bize ilaç ve cihaz satan ülkelerde bulunan ‘Önleyici Tıp, Önleyici Kardiyoloji, Önleyici Kanser bilim dalları bizde niye yok, neden Önleyici Halk Sağlığı Fakülteleri yok’ diye basın toplantısı yaptıklarını duydunuz mu? Kuyruğu peşinde dolanan kedi gibi, kıt kaynakları, sağlık ve hayatımızı harcıyoruz ama bunu önlemek için kimse basın toplantısı yapmıyor, mahkemeye vermiyor. Aksine hastalıkları önlemek sosyetemizi bozuyor. Fakir fukara 5 liraya GDO’lu tulumba tatlısı yerken şeker hastalığını ilaçlarla nasıl tedavi edeceksiniz? Siz kimi kandırıyorsunuz. Bilim dünyası ısrarla ve ilk önce yaşam tarzını değiştirin diye yırtınıyor, haberiniz yok mu? Gece gündüz doktora gitmeyin biz tedavi ediyoruz diye halkı aldatan ve hasta hayatını tehlikeye atan şarlatanları niye mahkemeye vermiyorsunuz? Demek ki amaç, bilim ve insan hayatı değil. Olay, örgütlü kelle isteme ve sindirme operasyonu. Artık bu küresel numaraları kimse yutmuyor.
ABD’de her yıl 300.000 kişi şişmanlık nedeniyle ameliyat olurken, bilim dünyamız ameliyatlar bizde niye az yapılıyor diye üzülüyor. Binbir çeşit diyetler, zayıflama ilaçları ve merkezleri, bitkisel numaralar, uzmanlar… Şişmanları öğütüp paraya çevirirken GDO’lu mısır şekeri, fastfood, kolalı içecekler ve alkol sağlık ve hayatımızı çökertiyor kimsenin umurunda değil. Hangisini önlemek kolay? Bu sağlık düşmanlarını mı yoksa diyabeti, şişmanlığı, hipertansiyonu ve bunlara bağlı bir düzine hastalığı mı? Bilime ve modern tıbba yön veren sektörler, para getiren hastalık ve risklere dayandığı için, tıp kurumu ve bilim dünyası bindiği hastalık dalını kesemiyor.
Sağlık Bakanlığı ile Başkent Üniversitesi’nin yaptığı araştırma 2005’te yayınlandı. Ölümlerin yüzde 86’sı önlenebilir nedenlerden ama aydın ve bilim dünyamız bunu da bilmiyor. ‘Önlenebilir’ demek, önlenmediği için pisipisine ölüyor demek. Bilim adamı numarası çekenlerin her yıl hastalık üreten küresel yaşam tarzının öldürdüğü yüzbinlerce insanımızın dramına duyarsız kalması düşündürücü. Bunca yıldır milyonlarca insanımız önlenebilir nedenlerden ölmüş ve hastalanmış, bunların umurunda değil. Umurunda olsa ülkemizde insanların % 86’sı önlenebilir nedenlerden ölürken önlem alırlar, hastalık lobisini teşhir edenleri değil hastalıktan beslenenleri mahkemeye verirler ve milyonlarca insanın bunca yıldır pisipisine ölümüne ve hastalanmasına mani olurlardı.
KAYNAKLAR
1. Yeşilçimen K: Hastalık Üreten Yaşam Tarzımız Nasıl Değişir. Hayy kitap
2. Yılda 372 bin kişi pisi pisine ölüyor. http://arsiv.sabah.com.tr/2005/07/24/gun101.html
3. Böbrek hastalığında dünya şampiyonuyuz. http://bizimsaglik.com/c/ho.asp?Pagenum=11&id=6455&yid=-1&
4.Erişkin diyabetli sayısı 1990’da 1 milyon. TKD Arşiv 2000; 28: 20-26. KKH riskini yükselten diyabet hızla artıyor.
5.Kalp krizi ölümlerinde Avrupa’nın zirvesindeyiz. http://www.turkiyegazetesi.com.tr/saglik/58911.aspx
6. http://www.sdplatform.com/Haberler/Haberler/2510/Vaskuler-Risk-Calismasinin-sonuclari-aciklandi.aspx
7. Türk Kardiyoloji Derneği Ulusal kalp sağlığı raporu – 2007 http://www.tkd.org.tr/pages.asp?pg=432
18. ‘Happy’ araştırması. http://www.medimagazin.com.tr/medimagazin/tr-kardiyologlar-istanbul8217da-toplandi-676-405-6680.html
9. http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=1180238&title=400-bin-euroluk-yapay-kalbin-bedelini-artik-devlet-odeyecek
10. TURDEP-1 ve TURDEP-2 (2010) HEM BEL HEM KALÇA BÜYÜYOR. http://kongresunumgazetesi.com/archives/933
11. Türkiye’de şişmanlık ve diyabet alarmı ! PURE – 2010.http://www.sagliktagundem.com/haber/turkiye_de_sismanlik_ve_diyabet_alarmi.htm
12. http://www.medimagazin.com.tr/ana-sayfa/dis-haberler/tr-hastalklarn-maliyeti-47-trilyon-dolar-bulacak-1-76-37482.html
13. Sigaraya yılda 15 milyar dolar harcıyoruz. http://www.ntvmsnbc.com/id/25101255/
14. http://gundem.milliyet.com.tr/kanada-da-58-milyar liksigaradavasi/gundem/gundemdetay/09.06.2012/1551346/default.htm 1999’da ABD’de sigara şirketleri sağlık masrafları için 25 yılda 246 milyar dolar ödemeyi kabul etti
15. SAĞLIK HARCAMALARI 9 YILDA 8 KAT ARTTI.
http://www.medimagazin.com.tr/hekim/sgk/tr-saglik-harcamalari-9-yilda-8-kat-artti-2-18-34892.html
Kaynak:iyibilgi.com