21.11.2024 -Türkiye Son Habercilikte Son

Her Tarafından Tarih Fışkıran Şehir; Malatya

Her Tarafından Tarih Fışkıran Şehir; Malatya

Her Tarafından Tarih Fışkıran Şehir; Malatya

Malatya İli Battalgazi İlçesi sınırları içerisinde bulunan Eskimalatya Alacakapı Mahallesi Kırkgöz Caddesi yol genişletme çalışmaları kapsamında 1930’lu yıllarda yapılan Demiryolu Köprüsü’nün yıktırıldığı ve yıkılan köprünün enkazının Boran Yolu Eskimalatya İstasyonu yakınlarına taşındığı, enkaz arasında tarihi yapı taşlarının olduğu ile ilgili gelen bilgiler doğrultusunda, Malatya Kent Konseyi Genel Sekreteri Av. Abdulkadir Artan, Tarih ve Kültür Mirasını Yaşatma Çalışma Grubu Temsilcisi Orhan Tuğrulca ve Araştırmacı-Yazar Hasan Demirbağ söz konusu yere bir ziyaret gerçekleştirdiler.

Yapılan ön tespitte çoğunluğu Osmanlı dönemine ait kavuklu, sarıklı ve sair motifli, kitabeli mezar şahidelerinin olduğu görüldü. Tarihi mekânlara ait olduğu düşünülen taş yapı malzemelerinin kamyonlarla boşaltılmış olduğu, taşıma faaliyetlerinin devam ettiği görüldü.  Konu ile ilgili bir açıklama yapan Genel Sekreter Av. Abdulkadir Artan “İlk tesbitlerimizde 100’den fazla mezar taşı ve sair tarihi yapı taşının alanda bulunduğu, yüzeyde görülen tarihi mezar taşlarının büyük bir çoğunluğunun Osmanlı dönemi Müslüman mezarlarına ait olduğu, Arapça mezar kitabelerinin yan ısıra az sayıda Ermeni Alfabesi’yle yazılmış kitabenin de mevcut olduğunu gördük. Malatya Kent Konseyi’nin görevleri arasında kentin tarihi ve kültürel değerlerinin korunması ve geleceğe aktarılması misyonu gereği bu sorumluluğumuzu yerine getirmek gayesi ile Malatya Kent Konseyi olarak bir durum tespiti yaparak Malatya İl Kültür Müdürlüğü,’ne yazılı olarak bilgilendirme yaptık. İl Kültür Müdürlüğü, Malatya Müze Müdürlüğü’ne tespit yaptırarak tarihi eserler için yasal süreç başlatmıştır” dedi.

Milli ve manevi bir şuurun inşasında tarihi yapıların önemli olduğuna değinen Artan, geçmiş ve gelecek arasında bağ kurmanın, şehirlerin kadimliği, kültürlerin kadimliği ve aynı zamanda birlik ve beraberliğin sağlanması açısından tarihi yapıların önemli olduğunu belirterek herkesin bu konuda çok daha duyarlı ve çok daha hassas davranması gerektiğini söyledi.

Reklam
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.