“İDEAL BİR SİSTEM; ÖRNEK BİR UYGULAMA”
“İDEAL BİR SİSTEM; ÖRNEK BİR UYGULAMA” Paylaş Tweetle Paylaş Paylaş AA 09 Ağustos 2018 – 18:12 – Güncelleme: 09 Ağustos 2018 – 19:05 İstanbul Ticaret Ūniversitesi Öğretim Üyesi; Erzurum Eski Milletvekili Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı ile Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, ETUS’un Yeni İmaret Mahallesi’nde bulunan İdari ve Teknik Tesisleri’nde incelemelerde bulundu. ETUS’u inceleyen Ilıcalı Edirne Belediyesi’ni, Başkan Gürkan’ı ve ETUS yöneticilerini tebrik ederek, “Çok ideal bir sistem oluşturmuşlar. Her şehirde bizim istediğimiz şey toplu ulaşımın tek elden olması. Bunu başarmışlar. Birçok farklı şey düşünmüşler. Daha da geliştireceklerini düşünüyorum. Örnek bir uygulama” dedi. İstanbul Ticaret Ūniversitesi Öğretim Üyesi; Erzurum Eski Milletvekili Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı; toplu ulaşım konusunda görüş alışverişinde bulunmak için Edirne’ye geldi. Ilıcalı, Başkan Gürkan ile birlikte ETUS’un Yeni İmaret Mahallesi’nde bulunan İdari ve Teknik Tesisleri’nde incelemelerde bulundu. Edirne’de yapılan çalışmalar hakkında bilgi veren Gürkan, “Toplu ulaşımı süreklilik arz eden çok dinamik bir sektör olarak görüyorum.
Ve toplu ulaşımda iyileştirmenin sonu yok. Çok ucu açık. Sürekli güncellenmesi gereken bir alan. Toplu ulaşımda gelişme ne zaman biter? Vatandaş kendi özel aracında seyahat ettiği zaman. Vatandaş toplu ulaşıma, trafik derdi olmasın diye ya da kendi özel aracı olmadığı için biniyor. Başka türlü toplu ulaşım aracına binmez. O zaman bizim bu toplu ulaşımı kullanan herkese vereceğimiz azami memnuniyeti sağlamak zorundayız. Hizmet kalitesini sürekli arttırmak zorundayız. Bir takım eksiklikler vardır mutlaka. Vatandaşlarımızın şoförlerden şikayeti vardı. Ama dikkat ediyorum bu şikayetlerde gittikçe azalıyor” dedi. Ayakta yolcu taşıma konusunda da bir takım şikayetler geldiğine değinen Gürkan, “Geçen yıl ya da 1.5 yıl önce ben gösterdim birkaç basın mensubu arkadaşa, İtalya’da otobüse bindim ben. Yani bizim Etus’un balık istifine kurban olayım. Almanya’da biniyoruz, biz de başka yere gittiğimizde biniyoruz. Bu şu demek değil. Ne yapalım bütün dünyada toplu ulaşımda ayakta yolcu taşıma var. Herkes kaderine razı olsun değil. Biz bunu daha nasıl düşürebiliriz? Daha nasıl kaliteli hizmet verebiliriz? Klimasıydı, daha nazik şoförler, daha güler yüzlü personel.
Daha empati ile yaklaşan insanlar. Bunun peşindeyiz. Şikayetlerden şikayetçi değiliz ama bir hak varsa onun da teslim edilmesi taraftarıyız. ETUS, Uluslararası Toplu Taşıma Birliği’nde Türkiye’nin büyük şehir olmadan tek davet alan ve üye alan birlik. Ve Edirne tek şehir. Şimdi bunun da bir alkışı hak etmesi lazım” diye konuştu. KÖPRÜLERİN TAMAMEN ARAÇ TRAFİĞİNE KAPATILMASINA KARŞIYIZ Bir gazetecinin Eylül Ayı’nda bakım nedeniyle Meriç ve Tunca Köprüleri’nin trafiğe kapatılacağı ve onarımdan sonrada köprülerin tamamen kapatılma durumunun söz konusu olduğunu belirterek, Gürkan’a bu konu hakkında ki fikirlerini sorması üzerine Gürkan, “Biz köprülerin tamamen araç trafiğine kapatılmasına karşıyız. Dava konusu olur. Ha şunu yaparsanız olur. Vatandaşın günlük yaşamını sıkıntıya sokmayacak alternatifler üretmemiz gerekir ki biz onları kapatalım. Yoksa yüzlerce yıllık taş köprülerin üzerinden hareketli yükün, araçların geçmesinden bende çok memnun değilim. Ama bunun yolu vatandaşı işte 8 km, 10 km dolaştırarak çözmek değil. O zaman bizim kamu olarak, devlet olarak, belediye olarak, işte yatırımcı kuruluşlar olarak oraya o noktalara çok yakın yerlerde alternatifler üretmemiz lazım. Köprüler üretmemiz lazım. Bakın, Karaağaç’ın girişinde DSİ nasıl köprü yaptı, yeni köprü.
Demek ki olabiliyor. O zaman biz Meriç Köprüsü’nün, Meriç Köprüsü’nün siluetini etkilemeyecek şekilde daha yakınlarına bir köprü yapmamız gerekiyor. Tunca Köprüsü’nün siluetini etkilemeyecek şekilde köprü yapmalıyız. Bakın 2 köprü arasında esnafın işleri düştü, diğer tarafta düştü. Burası bizim sayfiye alanımız. Biz ulaşımı nasıl güçleştiririz değil tarihi dokuyu da koruyarak yeni alternatif köprüler, yeni yollar üreterek vatandaşın yaşamını kolaylaştırmalıyız, erişimini kolaylaştırmalıyız. Bizim görevimiz bu. Yani yasakladım bitti mantığı çağdaş bir mantık değil. Karayolları, Tarihi Köprüleri tamamen trafiğe kapatmak istiyor. Bir Müezzinoğlu Köprüsü var. Bir de eski NATO dediğimiz bir köprü var. Ama ikisi de nasıl söyleyeyim size mesafeyi yüzde 300 falan uzatıyor. Daha fazla belki. Tartışacağız. Hatta ben şunu teklif edeceğim. Bize de geldi o yazı. Karayolları’na da şunu teklif edeceğim. Tarihi Köprüler’in tekrar onarımı da dahi tek şerit kapatılarak onarılması, bu mümkün çünkü o şeridin onarımı bittikten sonra trafiğe açılması diğer şeridin onarımına geçilmesi. Bu süre içerisinde tek şerit tek yön olarak devam eder trafik. Mesela Meriç Köprüsü’nün baştan sol şeridini kapatırız. Onarımı yapılır. Orası bittikten sonra orası trafiğe açılır, bu çok zor bir şey değil günümüzde artık. O teklifi yapacağım ben” dedi. İDEAL BİR SİSTEM OLUŞTURULMUŞ İstanbul Ticaret Ūniversitesi Öğretim Üyesi; Erzurum Eski Milletvekili Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı, Edirne Belediyesi’ni, Başkan Gürkan’ı ve ETUS yöneticilerini tebrik ederek, “Çok ideal bir sistem oluşturmuşlar.
Her şehirde bizim istediğimiz şey toplu ulaşımın tekelden olması. Buradaki bütün bu işi yapanların aynı birliğe, işte adı kooperatifse bir kooperatife, sisteme dahil olması. Bunu başarmışlar. Mükemmel bir şey. Böyle de bir yer oluşturmuşlar. Birçok farklı şey düşünmüşler. Lojistik desteğinden, akaryakıtına kadar. Daha da geliştireceklerini tahmin ediyorum. Bu açıdan örnek bir şey toplu taşımada. Uluslararası Taşımacılar Birliği’nden de ödül almışlar. Şimdi hatları güncelliyorlarmış. Edirne’de muazzam bir nüfus artışı var. Çok turist var. Bu açıdan da bu hatları güncellemeye karar verip bunu yapmakta muazzam bir şey. Bundan dolayı da tebrik ediyorum” şeklinde konuştu. Vatandaşların bireysel ulaşımdan toplu ulaşıma geçmesinin yolunun kaliteli hizmet olduğunu aktaran Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı, “ O hizmeti sunan kişilerin yolcuya davranışıdır. Araçlardır. Araçların klimasıdır. Emniyetidir. Güvenliğidir. Bu manada da toplu ulaşım konusunda da eğer bu belediyemizin yaptığı gibi hizmetler sürekli güncellenirse böyle özel sektörde bu işin içine çekilirse bu eğitimlerde sürekli devam ederse size şunu söyleyeyim buradaki devamlı toplu ulaşımdaki yolcuların sayısı nüfusla beraber zaten artması doğal olur. Toplu ulaşım ne kadar artarsa trafik güvenliği açısından, ekonomiye olan katkısı açısından, insanların konforu açısından saymakla bitmez. Türkiye’deki geçen sene trafik kazalarında 7400 kişi hayatını kaybetti bir günde yaklaşık 20 kişi hayatını kaybediyor. Ve İçişleri Bakanlığı’nın rakamıyla yıllık maliyeti. Ölen vatandaşlarımızı geri getiremiyoruz. 40 milyar liradır. Toplu ulaşım konusunda da bugün burada atılan adımlar önemlidir. Bu Edirne’den bu Serhat Şehri’nden Türkiye’ye bir mesaj verecek olursak Türkiye’nin bir toplu ulaşım yasası yoktur” şeklinde konuştu.