22.11.2024 -Türkiye Son Habercilikte Son

İlaç ararken sahtecilerin tuzağına düşmeyin!

İlaç ararken sahtecilerin tuzağına düşmeyin!

İlaç Dağıtım Merkezi Başkanı Ecz. Burhan İsen, kanser, MS, Wilson hastalığı ile bazı kronik hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaçların ülkemizde zor bulunduğunu belirterek, sahte ilaç tuzağına düşmemeleri için vatandaşlara uyarıda bulundu. ilac_ararken_tuzaga_dusmeyin3

İsen, “İDM olarak hayati riski bulunan hastaların aylarca beklemesinin önüne geçmek için Sağlık Bakanlığı’ndan yetki aldık. Artık 10-20 gün gibi kısa sürelerle ilaç temin edilmesini sağlıyoruz. Hatta çok talep edilen ilaçlar stoklandığı için günlük teslim edilebiliyor.” diyor.

Sağlık Bakanlığı, ilaç sahteciliği ve ilaç hırsızlığı gibi suçlarla ulusal ve uluslararası kapsamda etkin mücadele ediyor. Buna rağmen sahte ilaç çeteleri, değişik yöntemlerle devlet ve özel hastanelerle, evlere kadar ulaşabiliyor. Ayrıca sanal ortamda yasadışı ilaç ticareti yapılabiliyor. İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nün yürüttüğü operasyonlarda; sahte ilaç çetelerinin 3 liralık ilaç üzerindeki sticker baskılarını kanser ilacı baskısıyla değiştirdikleri, yine tüberküloz tedavisinde kullanılan bazı ilaç tüpleriyle benzer nitelikteki kanser ilacı tüplerindeki sticker baskıların da değiştirildiği ortaya çıktı. Ayrıca piyasa değeri 1.000 ila 15.000 TL fiyat aralığında olan kanser ilaçlarının yüzde 20 düşük fiyatla sahtelerinin satışının yapıldığı belirlendi.

Yurtdışı ilaçta günlük teslim

Yurtdışı ilaç temini sağlayan İlaç Dağıtım Merkezi (İDM) Başkanı Ecz. Burhan İsen, sahte ilaç tuzağına düşülmemesi için vatandaşları uyarıyor. Sağlık Bakanlığı’ndan aldıkları yetkiyle hastaların bekleme süresini en aza indirmeyi hedeflediklerini belirten İsen, “Hastaların temin sorununu ortadan kaldırmak için global ilaç şirketleriyle özel anlaşmalar yaptık. Hastalar 10-20 gün içinde ihtiyacı olan ilaçlara erişebiliyor. En çok ihtiyaç duyulan ilaçları stok ediyoruz. Stokladığımız ilaçların teminini ise günlük sağlayabiliyoruz.” dedi.

Yurtdışı ilaç temininde sosyal güvence

Ecz. Burhan İsen, Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından geri ödemeye alınan yurtdışı ilaçlarda, reçete ve raporda belirlenen teşhise göre hastanın hiç katılım payı ödemeyebileceğini vurguladı. Katılım paylı ilaçlarda emeklilerin yüzde 10, çalışanların ise yüzde 20 katılım payı ödediklerini belirten İsen, “Eğer hastanın herhangi bir sosyal güvencesi yoksa da Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı aracılığıyla başvurduğunda kendisi veya vakıf ilacı alabilir. Yeşilkart, yaşlılık aylığı alanlar ve Köy Kanunu’ndan faydalananlar da hekim tarafından reçeteye yazılan ilaçlar için sevkle başvuruda bulunabilirler.” diye konuştu.

En çok ihtiyaç duyulan ilaçlar stoklanıyor

İDM Başkanı İsen, genel olarak Wilson hastalığı, adrenal yetmezlik, diğer bazı doğuştan gelen metabolik rahatsızlıklar ve enzim eksikliklerine bağlı hastalıklar gibi kronik rahatsızlıklar ile kanser ilaçlarına (kolon, akciğer, böbrek kanserleri gibi) ilişkin başvuruların çokça yapıldığına dikkat çekiyor. İsen, “Bizim için bireyin sağlığı her şeyin önünde. Hızlı ve güvenilir yurtdışı ilacın temini için dünyanın dört bir tarafındaki sağlık gruplarıyla sürekli temas halindeyiz” dedi.

Reklam
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.