TürkiyeSON - 29.03.2024 -

İnönü Üniversitesinin dev projesi hayata geçti

İnönü Üniversitesinin dev projesi hayata geçti

Malatya Üniversitesi yenilebilir enerji konusunda öncü olabilmek için dev bir projeye imza attı. Türkiye’nin en büyük enerji santrali Malatya’da kuruldu. 19 milyon TL maliyetle Turgut Özal Tıp Merkezi enerji ihtiyacını şimdi bu santrallerden karşılıyor.   

MLT-UNIVERSITE MLT-UNIVERSITE1 İnönü Üniversitesi, Türkiye’nin en büyük güneş tarlasını Malatya’da kurdu. Kurulan güneş santrali ile İnönü Üniversitesi’nin elektrik ihtiyacı kendisi santralinde karşılıyor. Günde 9 bin evin elektrik ihtiyacına tekabül edilen sistem ile İnönü Üniversitesi kendi elektriğini kendisi üretiyor. İnönü Üniversitesi Rektörü prof. Dr. Çemil Çelik, yaptığı açıklamada, Türkiye’de bir ilki gerçekletirmenin mutluluğunu yaşadığını ifade etti.

10 MİLYON TL’LİK FATURA

Türkiye’nin enerji bağımlığını ortadan kaldırmak için projeler ürettiklerini anlatan Çelik, “Türkiye’nin enerji yönünden dışa bağımlı olduğunu düşündüğümüzde, yurt dışına yılda yaklaşık olarak 85 milyar dolar paramız gidiyor. Kurumların güneş enerjisi gibi doğal kaynaklardan yararlanarak enerji ihtiyaçlarını karşılaması ve bu projenin Türkiye’de ilk uygulayıcısı olmamız bizleri sevindirdi. Hastanemizin elektrik maliyetini askeri düzeye düşürmek için arkadaşlarımız bir çalışma yaptı. Biz iki şeyi hedefledik burada, birincisi hastanemizin sabit giderlerini azaltalım. İkincisi de örnek mesaj verelim dedik. Hastane ihtiyacını karşılayan santral 7 yılık kredi ile alındı. Hastanemizin yıllık elektrik gideri 10 milyon TL civarında, burada üretilen elektrik ile ihtiyacımızı karşılamış olacağız. Yaklaşık 19 milyon TL’yi bulan santralin %80’ini banka kredisiyle temin ettik. Bu proje üniversitemizin kendi öz kaynaklarını kullanarak yaptığımız bir yatırımdır” dedi.

1.700 SAAT AKTİF GÜNEŞ ENERJİSİ ÜRETEBİLECEK

Santralin kurulması ile günlük sistemin ne kadar elektrik ürettiğini takip ettiğini anlatan Rektör Çelik, “Günlük olarak ne kadar elektrik ürettik bilgisayarımdan takip edebiliyorum. Çevreci bir proje doğaya zarar vermediği gibi faydalısı var. Yıllık ortalama 1.700 saat aktif güneş enerjisi üretebilecek potansiyele sahip tesisimiz ve bu oldukça iyi bir rakamdır”diye konuştu.www.turkiyeson.com

Reklam
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.