İyi tarım uygulamalası eğitimi verildi
Bu kapsamda, bazı danışmanlık şirketlerinin Akçadağ ilçesi ve Malatya merkezinde organize ettiği İyi Tarım Uygulamaları eğitim ve bilgilendirme toplantıların ikisi merkez ve biri Akçadağ ilçesinde yapılıp, eğitime toplam 470 üretici katıldı.
MALATYANIN GELECEĞİ ADINA BÜYÜK ÖNEM ARZ EDİYOR
Toplantının açış konuşmasını yapan Malatya Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ali Selvi, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının desteklemeleri hakkında bilgiler verdi. Selvi, “Bizler siz üreticilerimizin bu desteklemelerden en azami şekilde yararlanmanız için çalışıyoruz. Artık devlet üretmeyene destek sağlamıyor. Girişimci olup projeler üretene, bakanlığımız, kurumları aracılığı ile destek sağlamaktadır. Müdürlük olarak Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklemesi Projelerini kabul edip uygun olan projelere yüzde 50 hibe desteği verirken, diğer taraftan bakanlığımız kuruluşu olan Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu tarafından da projelendirilen yatırımlara hibe desteklemeleri devam ediyor. Üretimin her safhasında ürüne destek var. Siz değerli çiftçiler iyi tarım yaptığınızdan dolayı dekar başına 50 TL destek alacaksınız. İyi tarım uygulamaları sadece destek almak için yapılmamalı. Esas amacımız kaliteli ve hijyen kurallarına uyarak üretim yapmak olmalıdır. Özellikle kayısımızın daha yüksek fiyatlarda alıcı bulması ve ihracata giden ürünlerimizin sağlıklı ve kalıntı oluşturmayan yapıda olması, Malatya’nın geleceği adına büyük önem arz etmektedir” dedi.
Daha sonra söz alan Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Selahattin Günci, İyi Tarım Uygulamaları Eğitimlerinin çok önemli olduğunu, ancak esas olanın, eğitimler sonucunda edinilen bilgilerle, iyi tarım yapan üreticilerin uygulamalarını doğru bir şekilde yapmaları gerektiğini söyledi.
Konuşmaların ardında İl Müdürü Ali Selvi, Ziraat Mühendisi Şevket Fidan, Hayat Çiçek ve Badin Kılıç İyi Tarım Uygulamaları, Entegre Uygulamaları, Kayısı Hastalık ve Zararlıları ile Mücadele ve Bitki Koruma Ürünleri uygulama belgesi eğitimi hakkında görsel sunumlar yaptılar.
İyi Tarım Uygulamaları (Dünya Gıda ve Tarım Örgütü) FAO tarafından, “Tarımsal üretim sisteminin sosyal açıdan yaşanabilir, ekonomik açıdan karlı ve verimli, insan sağlığını koruyan, hayvan sağlığı ve refahı ile çevreye önem veren bir hale getirmek için uygulanması gereken işlemler” olarak tanımlanıyor. Kısacası çevre dostu bir üretim şekli olarak biliniyor. Bilgilendirme ve eğitim toplantılarına, Malatya Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ali Selvi, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Selahattin Günci, Ziraat Odaları Başkanları, İlgili ilçe tarım müdürleri ve görevli teknik elemanlar, Kontrol Sertifikasyon Kuruluşu temsilcileri, Malatya Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü teknik elamanları, firma yetkilileri ile iyi tarım yapan çiftçiler katıldı.