22.11.2024 -Türkiye Son Habercilikte Son

Kadınlarla bir araya geldi

Kadınlarla bir araya geldi

Battalgazi Belediyesi tarafından 5 Aralık Kadın Hakları Günü dolayısıyla konferans düzenlendi.
DSC_7420

Konferansa konuşmacı olarak katılan Av. İlknur İşler, kadın hakları ile ilgili katılımcı bayanlara bilgiler verdi. Battalgazi Belediye Meclisi Salonu’nda gerçekleştirilen konferansa, Battalgazi Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, AK Parti Battalgazi Merkez İlçe Başkanı Osman Güder, bazı sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve çok sayıda kadın katıldı. Burada ilk olarak konuşan AK Parti Battalgazi Merkez İlçe Başkanı Osman Güder, kadın haklarının önemine dikkat çekerek, “Kadının önemini İslam dini her zaman belirlemiş, Adem’in yanında Havva’yı zikretmiş, Peygamberimiz Hz. Muhammed’in yanında Hatice’yi zikretmiştir. Kadınlar toplumun asli unsurlarıdır. Bir bütünün parçalarıdır. Toplumda erkeğin başlı başına bir varlığı anlam ifade etmez, kadınların başlı başına bir varlığı anlam ifade etmez. Bunlar bir araya geldiğinde bir bütünü oluşturur” diyerek, kadınların toplumdaki önemine dikkat çekti.

Battalgazi Belediye Başkanı Selahattin Gürkan’da, kadınlara yönelik son zamanlarda artan şiddete dikkat çekerek, “Son zamanlarda kadınlarımıza uygulanan şiddet, özellikle ayrılan eşlerde bunu kapris meselesi yapan, kadınları öldürme teşebbüsünde bulunan, sakat bırakan, bu kadar hırs ve bencillik içinde yaşayan erkekleri, bir erkek olarak kınıyorum. Netice itibari ile sevginin, muhabbetin olmadığı yerde, bu birlikteliğin bir anlamı olmaz. Dolayısıyla toplumumuz noktasında büyük bir eğitim eksikliği var. Bu eğitim eksikliğini gidermemiz gerekiyor. Bizim inancımızda Peygamberimiz ne diyor; “Cennet anaların ayakları altındadır”. Bütün şairlerimiz, yazarlarımız, ozanlarımız, halk edebiyatındaki edebiyatçılarımız, romancılarımız, eserlerinde kadının asilliğini işlemişlerdir. Dolayısıyla kadın asil bir varlıktır” diyerek, kadınların birer emanet olduğunu ve emanetin korunması gerektiğini söyledi.

Battalgazi Belediye Başkanı Selahattin Gürkan’ın yaptığı konuşmanın ardından konferansa geçildi. Konferansa konuşmacı olarak katılan Malatya Barosu Kadın Hakları Komisyonu Üyesi Av. İlknur İşler, “Kadın Hakları, Kadına Yönelik Şiddet, Seçme ve Seçilme Hakkı’nın Tanınması” konularında katılımcı kadınlara bilgiler verdi. Av. İşler, ilk olarak kadına seçme ve seçilme hakkının verilmesi konusuna değinerek, “Ülkemizde 5 Aralık 1934 tarihinde Teşkilatı Esasiye Kanunu’nun 10. ve 11. maddeleri değiştirilerek kadınlara milletvekili seçme ve seçilme hakkı tanınmıştır. Bu yapılan değişiklikle sadece kadınlarımıza seçme ve seçilme hakkı verilmemiş; demokratik ülkeler seviyesinde, çağdaş bir ülke olmanın da ilk adımı atılmıştır. Ancak 1934 yılından bu yana atılan ilk adımın ardından ülkemizde kadınların temsil ve yönetimde demokratik ülkelerle yarışır bir vaziyette olduğunu söyleyebilmek pek de mümkün değil. Örneğin siyasi partilerin seçim listelerinde, kadın adaylara etkin bir biçimde yer verilmemektedir” dedi.

Kadına şiddet konusuna da değinen Av. İlknur İşler, “Dünyanın birçok ülkesinde ve Türkiye de kadına yönelik şiddet ve kadının bedeni, kimliği ve emeği üzerindeki baskı her geçen gün artmaktadır. Savaşlar, işgaller, ağır ekonomik bunalımlar ve yoksulluk biz kadınları şiddetin pençesine daha fazla itmektedir. Dünyanın birçok yerinde işgaller ve ambargolar nedeniyle yüz binlerce kadın ve çocuk katledilmektedir. 2014 yılının başından bu yana ülkemizde 240 kadın erkek şiddeti ile öldürülmüş; çok sayıda kadın işyerlerinde, evlerinde, sokaklarda erkek şiddetinin farklı biçimlerine maruz kalmıştır. Çocuk istismarı son derece korkunç boyutlara ulaşmış ve nefret cinayetleri yaygınlaşmıştır. Namus, töre cinayetleri, koca baba dayakları, işkence medyada magazinleştirilerek sunulmaktadır. Şiddete uğrayan kadının ne yaptığı, ne söylediği ya da nasıl giyindiği sorgulanarak; fiziksel, sözel ve cinsel şiddete uğrayan kadınların bunu hak edip hak etmediği tartışılarak, kurbanlar suçlanmaktadır” diye konuştu.

Şiddete maruz kalan kadınların yapması gerekler konusunda da bilgiler veren Av. İlknur İşler, “Şiddete uğrayan kadın ilk olarak karakol veya savcılığa suç duyurusunda bulunarak; kendilerini sindiren bu haktan da mahrum bırakmaya çalışan erkeğin yasal yollarla takibini sağlamalıdır. Ardından aile mahkemeleri kanalıyla koruma kararı aldırılması ve şiddet uygulayan erkeğin uzaklaştırma kararıyla kendisinden uzaklaştırılmasını sağlamalıdır” dedi.www.turkiyeson.com

Reklam
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.