Kanserden Korkma, Geç Kalmaktan Kork
Malatya İl Sağlık Müdürü Dr. Nail Umay Kanser Haftası dolayısıyla yazılı açıklamada bulundu.
Nail Umay, şunları kaydetti: “Halkımızda Kanser konusunda farkındalık sağlamak amacıyla her yıl 1-7 Nisan tarihleri Kanser Haftası olarak kutlanmaktadır. Kanser, kelime anlamı olarak bir organ veya dokudaki hücrelerin düzensiz olarak bölünüp çoğalmasıyla beliren kötü urlardır. Genel anlamda ise kanser; vücudumuzun çeşitli bölgelerindeki hücrelerin kontrolsüz çoğalması ile oluşan 100’den fazla hastalık grubudur. Çok çeşitli kanser tipleri olmasına rağmen, hepsi anormal hücrelerin kontrol dışı çoğalması ile başlar. Tedavi edilmez ise ciddi rahatsızlıklara, hatta ölüme dahi neden olabilir”
Umay, “Açıklanamayan kilo kaybı, nedeni belirlenemeyen ve uzun süren ateş, halsizlik,ciltte meydana gelen değişiklikler, vücudun herhangi bir yerinde meydana gelen olağan dışı kanamalar, Dışkılama veya idrar yapma alışkanlığında değişiklik, Öksürük ve horlama, Ben ve siğillerdeki değişiklikler, ağrı kanserin belirtileri arasındadır. Akrabalarında kanser öyküsü olan genç insanlar daha yüksek riske sahiptir. Örneğin anne veya kız kardeşinde meme kanseri öyküsü olan bir kadında, aile öyküsü olmayan kadına göre meme kanseri gelişme riski iki kat fazladır. Kanser öyküsü olanların, daha erken dönemde ve daha sık aralıklarla tarama testlerinden geçmesi faydalı olacaktır. Bu kişilerde genetik testlerin yapılmasında önerilmektedir. Genetik risk faktörlerinin yanında çevresel (hava kirliliği, radyasyon..),davranışsal(sigara içmek,uygun olmayan diyetlerle beslenmek..),biyolojik (yaş, cinsiyet, ırk..) risk faktörleri de önemlidir” şeklinde konuştu.
Umay, “Modern tıptaki gelişmelere rağmen, dünyada ve ülkemizde ölüm nedenleri arasında halen ilk sıralarda yer almasından dolayı kanser önemli bir sağlık sorunudur. Tanısı ve tedavisi farklı uzmanlık dallarının işbirliğini gerektirmektedir. Kanserde erken tanı önemlidir. Türkiye’de özellikle meme, rahim ağzı (serviks) ve bağırsak kanserinin erken tanısı konusunda ulusal tarama programları mevcuttur. Kanserden korunma kanserin tedavisinden daha önemli bir husustur. Korunmada, yukarıda anlatılan başta sigara ve alkol olmak üzere, kanser yapıcı çevresel etkenlerden uzak durmak önemlidir. Bunun dışında düzenli spor yapmak, aşırı güneşten ışığından sakınmak, özellikle meyve ve sebze ağırlıklı uygun bir diyet uygulamak ve doğal gıdalarla beslenmek kanser sıklığını azaltabilir” ifadelerini kullandı.
Umay sözlerine şunları ekledi : “İlimizde de Kanser taramalarını gerçekleştiren KETEM (Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi) Beydağı Devlet Hastanesi kampüsünde hizmet vermektedir. Kanserden Korkma, Geç Kalmaktan Kork.”