24.11.2024 -Türkiye Son Habercilikte Son

KARAKAVAK’IN İMARI ASKIYA ÇIKTI

KARAKAVAK’IN İMARI ASKIYA ÇIKTI

Malatya merkez ilçe Yeşilyurt’un yeşil alanlarından olan Karakavak Mahallesi’nin de imarı ve şuyunun çıkarıldığı, bu bölgenin de yeşil dokusunun bozularak betonlaştırılacağı iddia edildi.

Fahri Kayahan, Çilesiz ve Tecde bölgesinin imara açılıp meyve gen kaynaklarının yok edilmesinden sonra sıranın Karakavak’a geldiği öne sürüldü. Yıllar öncesinden imara açılan ancak bazı arsa sahiplerinin mahkemeye başvurması nedeniyle imara açılması bugüne kadar bekleyen Karakavak Mahallesi’ndeki imar uygulaması ve şuyu, 28 Eylül 2015 tarihine kadar merkez ilçe Yeşilyurt Belediyesi ilan tahtasında askıya çıkarıldı. Göreve talip olduğunda “Yeşilyurt’un yeşiline yeşil katacağım” diye söz veren merkez ilçe Yeşilyurt Belediye Başkanı Hacı Uğur Polat’ın, kendi bölgesindeki Karakavak’ın imara açılmasını bir belediye meclisi kararıyla durdurabileceğine dikkat çeken vatandaşlar, bu konuda Başkan Polat’tan duyarlılık istedi. Başkan Polat’ın, “Burası bizden önce imara açılmış, ancak konu mahkemelik olduğundan bugüne kadar uzamış” diyebileceğini belirten vatandaşlar, “Ancak, her şey bir belediye meclisinin kararına bağlı idi. Bu bölge yeşil alan olarak bırakılabilirdi. Çünkü bu bölgede, yani Fahri Kayahan, Çilesiz ve Tecde bölgesinde ağaçlar kesilerek yeterince binalar yapıldı. Bu bölgede yetirince yeşil alan yok edilip, betonlaştırıldı” ifadelerini kullandılar.
Bu arada, Tecde Mahallesi’nin içinden geçen MAŞTİ ile Yeşilyurt Caddesi arasında bir bölümü açılan 50 metrelik yolun Bostanbaşı tarafında kalan bölgenin Belediye Başkanı Cemal Akın döneminde tarım alanı yapıldığını hatırlatan vatandaşlar, “Yeşilyurt Belediyesi hiç yoksa bu bölgenin yeşilini korumalıdır. Geçtiğimiz günlerde helikopterle şehri havadan keşif eden belediye başkanları, şehirde çok az yeşil alan kaldığını gözleri ile görmüş olmalılar. Şehrin ciğeri olan ve az kalan yeşil dokunun korunarak, gelecek nesillere meyve gen kaynaklarının bulunduğu bu bölgelerin betonlaşmasına izin verilmemeli. Eğer konut yapımına ihtiyaç varsa, ağaçlık bölgeler değil de, daha uygun kıraç, depreme dayanıklı bölgeler tercih edilmelidir” önerisinde bulundular.
Vatandaşlar daha sonra önerilerini şöyle dile getirdiler:
“Tecde 50 metrelik yolun Bostanbaşı tarafında kalan tarım alanı bölgesini Yeşilyurt Belediyesi alarak, park, yürüyüş alanları ve hayvanat bahçesi oluşturup, bazı meyve bahçeleri korunarak halkın istifadesine sunulmalıdır. Buradaki bahçe sahiplerine ise belediye, Derme Kanalı üzerinde dağ bölgede arsa verip, arsa sahiplerini mağdur etmemeli. Derme Kanalı üzeri villa tipi imardan çıkarılıp, çok katlı imara dönüştürülürse, buradaki bahçe sahiplerinin maddi kaybı olmaz ve bahçe yerlerini seve seve belediyeye terk ederler.”
Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nün de konuyla ilgilenip, tarım alanı bölgesinin imara açılmaması için üzerine düşeni yapmasını isteyen vatandaşlar, bu bölgedeki meyve bahçelerinin korunarak halkın istifadesine sunulmasını önerdiler.
Yeşilyurt Belediyesi’nin tarım alanı bölgesini alarak buradaki meyve ağaçlarını koruyup, tarım alanı bölgesini, park, yürüyüş alanları ve hayvanat bahçesi olarak düzenleyip, bazı meyve bahçelerini koruyarak halkın istifadesine sunulması istendi. Özellikle yaz mevsiminde hafta sonları halkın uğrak yeri haline getirilebilecek olan bu bölgenin korunması ile şehrin az kalan yeşil dokusunun korunmuş olacağına dikkat çekilerek, Başkan Polat’tan bu konuda ilgi istendi.

 

Reklam
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.