Kitaplara kıyılıyor
Teknoloji ve dijitalleşen çağ her geçen gün hayatımıza yeni bir şeyler katıyor. Bu yeniliklerin bir kısmı bizler için hayat kurtaran kolaylıklar sağlarken bir kısmı da şöyle bir durup düşündürüyor ve bir şeyleri sorgulamamıza neden oluyor. Bizler için büyük bir ikilemin kapısını aralayan teknolojik buluşlardan biri hiç şüphesiz e-kitap. E-Kitap basılıkitabın yerini tutar mı yoksa yerini tutmasına aslında gerek yok mu?
İnsanlık çağlar boyunca pek çok keşifte bulunmuş ve bu keşiflerin kimini hayatta kalmak için kimini de hayatı kolaylaştırmak için kullanmış. Bunlardan bazıları var ki insanın kolaylık ve konfor arayışına gerçek bir çözüm sunmak, insanlık için işleri yoluna koymak konusunda gerçek bir devrim gibiler. Tabii ki düşünen ve sorgulayan insan, bazı yeniliklere de eskiyle arasındaki derin dostluk ve kopmaz bağlar için tehdit oluşturuyormuşçasına karşı çıkıp, direnç gösterebiliyor.
Konu en eski dostumuz kitaplar olduğunda teknoloji kimimiz için bu noktada biraz incitici olabiliyor. E-kitaplar ve e-kitap okuyucular yavaş yavaş hayatımızdaki yerini alırken, birçoğumuz eski dostumuza sahip çıkmayı tercih ediyoruz. Elbette bu sadakat, insanlık adına gerçek bir sevinç kaynağı. Ancak gücünü yavaş yavaş tüketmeye başlayan dünyamız için e-kitabın sadece kitaplarımızın sıkıştırılmış kodlarından ibaret olmadığını, beraberinde büyük bir faydayı da beraberinde taşıdığını düşünmek gerekiyor.
Sürdürülebilir Yayıncılıkta Yeni Yöntemler: E-Kitap ve İstek Üzerine Basım
Yayıncılık dünyasında basılan kitapların ne yazık ki belli bir kısmı okura ulaşıyor, büyük bir kısmı ise kimi zaman kitapçıların raflarına dahi ulaşamadan depolarda geri dönüşüme gönderilecekleri günü bekliyor. Bu noktada yayıncılık yöntemlerinin belki bir kez daha gözden geçirilmesi gerekiyor çünkü satılamayan hatta belki rafa bile çıkmayan bu on binlerce kitap, yanlış basım ya da hatalı içerik sebebiyle imha edilmek zorunda olan kitaplar… Hepsi aslında büyük bir kaynak israfına yol açıyor. Oysa hangi kitabın kaç adet basılacağı ya da hangi kitabın e-kitap olarak okurlara sunulacağı konusunda çalışmalar yapmak, yayıncıların masaya yatırması gereken gerçekler arasında yer alıyor. Türkiye’nin önde gelen e-kitap yayıncılarından ve kişisel yayıncılığın başarılı temsilcilerinden Yazardan Direkt’in kurucusu Gürhan Demirkan ve Sedef Kutlubay konuyla ilgili olarak “Amerika ve Avrupa’nın aksine, Türkiye’de her ne kadar e-kitap okuma alışkanlığı yaygın olmasa da biz e-kitabın sadece çevreyi ve doğal kaynakları koruduğuna değil aynı zamanda, zaman ve emek maliyetlerini de en aza indirdiğini düşünüyoruz. E-kitap öncelikle sadece dijital kitap, bir cihazın içindeki metin değildir. Aynı zamanda yayıncılığın operasyonel maliyetlerini de büyük oranda düşüren kayda değer bir yöntemdir” diyor ve kitabın, İstek Üzerine Basım seçeneğini şu sözlerle açıklıyorlar “İstek Üzerine Basım bugün Amazon’un dağıtım ve hizmet anlayışının temellerinden biri. Bu sayede bir kitabı baskılı olarak satın almak isteyen kişiler için tekil basımlar yapılabiliyorken, aynı kitabı fiziksel olarak değil dijital olarak arşivlemek isteyenler için de olanak yaratılmış oluyor.”