Kornea naklinde tercih TÖTM
Dr. Oğuzhan Genç, Turgut Özal Tıp Merkezi’nde (TÖTM), Göz Bankası’nın kurulduğunu ve kornea naklinin yapıldığını belirterek, Malatya ve çevre illerden nakil için çok sayıda hasta geldiğini söyledi
İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemil Çelik ve Turgut Özal Tıp Merkezi’nin Dekanı Ünsal Özgen’den büyük destek gördüklerini dile getiren, Dr. Oğuzhan Genç, kornea nakli eğitimini İstanbul Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde aldığını ve Turgut Özal Tıp Merkezi’nde kornea nakli yaptıklarını söyledi.
Göz kliniğinde kornea nakli dahil tüm ameliyatların yapıldığına işaret eden Dr. Oğuzhan Genç, kornea nakli ameliyatıyla gözün ön tarafındaki saydam tabakanın, o kornea tabakasının değiştirildiğini belirtti.
Kornea bazı ameliyatlardan sonra saydamlığını yitirebiliyor, saydamlığını yitirirse fonksiyonu kaybediyor. Kornea ışığı alıp sinir tabakasına geçirmektedir. Enfeksiyon hastalıkları nedeniyle gözde puslanma olur, kornea iyileşirken beyazlık bırakarak iyileşir” dedi. Kornea naklinin, kornea hastalıklarında son çare olarak uygulandığına dikkati çeken Dr. Oğuzhan Genç, “Donörden alınan korneayı, hastaya nakil etmekteyiz. Hasta sayımız fazla hastanenin fiziki imkanları da oldukça iyi, hastane yönetimi de bize her konuda destek oldu. Çalışmalarımızın neticesinde tam donanımlı Avrupa standartlarında bir kornea bankası kurduk” şeklinde konuştu.
86 DERECE DERİN DONDURUCU
Gözle konusunda mikrobiyolojik çalışmaları göz kliniğinde yapmak istediklerini anlatan çeken Dr. Oğuzhan Genç, şunları aktardı: “Mikrobiyolojik çalışmalarını göz kliniği olarak yaparsak, mikrobiyolojinin yükünü hafifletiriz .Bazı hastalıklarda gözün üzerine zar kapatmak gerekiyor, eksi 86 derece derin dondurucu aldık, zarları bir yıla kadar saklanabilmekteyiz. Bir yıla yetebilecek kadar kaynak hazırlayacağız, diğer hastanelere de zarı ulaştırabiliriz. Böylece hastanemiz için maddi kazanç olacak ve de vatandaşımıza da hizmet olacak. İlk amacımız kornea nakliydi, kornea naklinde başarıya ulaştık”
NAKİLDE ZİRVE YAPACAK
Kornea naklinin ve Turgut Özal Tıp Merkezi’nde yapılmasının önemine vurgu yapan Dr. Genç, kornea naklinin tedavi süreci hakkında şu bilgiyi verdi: “İstanbul Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde çalıştım, hasta için külfeti, hastanın kornea nakli için sırası geliyor, telefon açıyorum, çağırıyorum. Hastanın bilet parası yok, hasta gelemiyordu. Şimdi ise hasta yakın illerde bir otobüse atlayarak, Turgut Özal Tıp Merkezine rahatlıkla geliyor. Tedavi kornea ameliyatıyla bitmez, nakilden sonra hastanın birkaç gün kalması lazım. Nakilden bir hafta sonra hastanın kontrolü var, 3 hafta sonra da hasta bir daha kontrole geliyor. En az 6 defa hastanın kontrole gelmesi gerekiyor.”Kaynak malatyasöz gazetesi