Malatya bizi bağrına basar..
Bir dönem AK Parti Gençlik Kolları Genel Başkan Yardımcılığı ve Dış İlişkiler Başkanlığı yapan Osman Timurtaş’ın isimi Malatya kulislerinde milletvekili adayı olarak geçiyor..
Konu ile ilgili malatyabugun.com’a açıklamalarda bulunan Timurtaş,”Malatya’ya dönük yaptığım çalışmalardan dolayı Malatya’da hareketliliği bulunan birçok kurum ve kişiyle hukukumuz var. Malatya’da hukukum bulunan herkesi seviyorum, onların da beni sevdiğini düşünüyorum. Hukukum olmayan, beni tanımayanların ise tanıştıkça aramızda sağlam bir gönül bağı oluşacağına inanıyorum. O nedenle, aday olmamız durumunda Malatyalı hemşehrilerimin kendilerine hizmet etmekten başka gayesi olmayan bu kardeşlerini bağırlarına basacaklarından şüphem yok”dedi.
2015 Genel seçimleri için ismi kulislerde geçen Osman Timurtaş ile Genel Yayın Yönetmeni Şayeste Bağ ile Ankara’da görüştü. www.malatyabugun.com’un Genel Yayın Yöntmeni Şayeste Bağ’ın sorularını cevaplayan Osman Timurtaş’ın röportajından bir bölümü…
AK Parti Gençlik Kolları’nda 2. 5 yıl genel başkan yardımcılığı ve dış ilişkiler başkanlığı yaptınız. 3 ay kadar önce göreviniz bitti, neden?
Başbakanımız ve Genel Başkanımız Ahmet Davutoğlu’nun göreve gelmesiyle birlikte Gençlik Kolları ve kadın kolları genel başkanlarıyla ilgili bir tasarrufta bulunuldu. Gençlik kolları genel başkanı görevden ayrılınca genel merkezdeki 75 kişilik yönetim yeni genel başkanın rahat hareket edebilmesi için komple görevi bıraktı. Gençlik kollarında bizde 30 yaş sınırı vardır. Benim de yaşım dolduğu için yeni dönemde görev almadım.
Genel Merkez Gençlik Kolları’nda oldukça başarılı dış ilişkiler başkanı olarak zikredildiğinizi biliyoruz. Genel merkezde dış ilişkiler başkanı olarak neler yaptınız?
Göreve gelir gelmez dış ilişkiler başkanlığını yeniden yapılandırdım. Dış İlişkiler Başkanlığı (DİB) Akademi’yi kurdum. Bunun altında analiz, bülten ve İngilizce bültenler yayınladık. Dünyanın kronikleşen meseleleriyle ilgili toplamda 800 sayfayı bulan analizler yayımladık. Bin sayfadan fazla bülten çıkarttık. 81 ilde ve genel merkezde DİB Tea&Talk (Çay Sohbetleri) programları gerçekleştirdik. Türkiye’de 150’nin üzerinde program gerçekleştirdik.
Yurtdışıyla olan ilişkilerimizi güçlendirmek adına neredeyse tüm ülkelere çok sayıda heyet gönderdik, dünyanın hemen her yerinden çok sayıda heyeti Türkiye’ye davet ederek ağırladık. Görevden ayrıldığım dönemde dahi Tunus’a bir aylık Arapça kursuna gönderdiğim 20 kişilik bir heyet ile Sudan ve Fas’ta heyetlerimiz vardı.
Türkiye’de okuyan uluslar arası öğrencilere dönük çalışmalar yapan bir koordinatörlük oluşturdum. Bunun üzerinden Türkiye’de okuyan misafir öğrencilere dönük çok sayıda çalışma yaptık. Ülkelerine döndüklerinde Türkiye’nin birer gönüllü elçisi olmasını sağladık.
Gençlik şölenlerinde, yerel seçimde ve cumhurbaşkanlığı seçiminde dünyanın dört bir yanından bakan, vekil, bakan yardımcısı, kraliyet ailelerinin temsilcileri, partilerin gençlik kollarının üst düzey yöneticileri ve uluslar arası gençlik örgütlerinin yöneticilerini Türkiye’ye getirerek çeşitli illerde çok ciddi programlar yaptık. En son cumhurbaşkanlığı seçimi için 51 ülkeden 123 üst düzey siyasetçiyi İstanbul, Kocaeli ve Ankara ayakları olan bir haftalık bir programla heyecanımıza ortak ettik.
Avrupa’nın önemli gençlik yapılanmalarından olan Avrupalı Genç Muhafazakarlar grubunun ile Kudüs ve Filistin’i Destekleme Platformu’nun etkin birer üyesi olduk. Çeşitli ülkelerin gençlik örgütlerini Türkiye’de kapsamlı eğitim programlarından geçirdik.
Uluslar arası kamuoyunun yakından tanıdığı birisiniz denebilir mi?
Hem Memur-Sen hem de partideki görevlerim gereği dünyanın her bölgesiyle yakın çalışmalarım oldu. Doğal olarak çok güzel dostluklar edindim. Bugün dünyanın neresine gidersek gidelim selam verebileceğimiz dostlarımız var.
Şuan genel merkezde bir göreviniz var mı?
Resmi bir görevim şuan için yok. Yakın zamanda olabilir. Hali hazırda genel merkezde katkı verdiğim çalışmalar devam ediyor.
Malatya Pütürge’de doğmuşsunuz. 7’li yaşlarda Malatya Çöşnük’e yerleşmişsiniz. Sonrasını sizden dinleyelim?
Çöşnük’te ilkokulu, Hüseyin Kölük Anadolu Lisesi’nde ortaokulu, Malatya Fen Lisesi’nde 2 yıl, Rahime Batu Koleji’nde de bir yıl okuduktan sonra üniversite için İstanbul’a, yüksek lisans ve uluslar arası tecrübe edinmek için de Avusturya’ya gittim.
Hangi üniversiteden mezunsunuz?
Boğaziçi Üniversitesi Ekonomi bölümünden mezunum. Ekonomistim.
Boğaziçi Üniversitesi mezunları genelde yüksek lisans için Amerika’yı tercih eder diye biliyoruz. Sizin yolunuz Avusturya’ya nasıl düştü. Neden Avusturya’yı tercih ettiniz?
Eşim İmam Hatip ve başörtüsü mağdurlarından. Başörtülü olduğu için üniversiteyi bırakmak zorunda kalmış. Tayyip Erdoğan’ın partiyi kurduğu dönemde Erdoğan’ı ve ekibini kendisinin de bizzat mağduru olduğu sorunların çözümü için bir umut olarak görmüş ve Malatya’daki çalışmalara katkı vermiş. Kendisine kurucu kadın kolları başkanlığı görevi verilmiş. İki yıla yakın görev yaptıktan sonra buradaki görevinden ayrılmış ve tekrar üniversite okumak için arayışlara başlamış. İmam Hatip Mezunları Derneği’nin başörtüsü ve imam hatip mağdurlarının Viyana’ya gönderildiğini duyunca buraya başvurmuş ve gitmiş. Biz tanıştığımızda Viyana’daydı. Ya o fedakarlık yapıp okulunu bırakacaktı ya da ben Avusturya’ya gidecektim. Gözü yaşlı hicret ettiği Viyana’dan tekrar gözü yaşlı dönmesi içime sinmediği için Avusturya’ya ben gittim.
Üniversitenizin eğitim dili İngilizce. Bildiğim kadarıyla Avusturya’nın dili Almanca. Hangi dilleri biliyorsunuz?
Evet, Boğaziçi Üniversitesi’nin dili İngilizce. Anadolu ve Fen Lisesi’nde de tabii İngilizce öğrendik. Boğaziçi Üniversitesi’nde her öğrenci ikinci bir dil öğreniyordu, ben de İtalyancayı tercih ettim. Avusturya’da da zorunlu olarak Almanca öğrendim. Dolayısıyla, Türkçe ve Kürtçe’nin yanı sıra İngilizce, Almanca ve İtalyanca öğrendim.
Üniversite hayatına dönecek olursak, neler yaptınız üniversitede? Bildiğim kadarıyla Malatyalı Üniversite Öğrencileri Derneği’nin (MÜNÖD) kurucu başkanısınız?
Üniversitede İşletme ve Ekonomi kulübünde bir dönem aktif çalıştım. Daha sonra Genç MÜSİAD genel merkezinde bir müddet görev aldım. Bu süreçlerde gurbette olmanın zorluklarını yaşadım. Gurbete gelen tüm Malatyalı üniversite öğrencilerinin benim yaşadığım zorlukları yaşadığı gerçeğinden hareketle arkadaşlarımla birlikte MÜNÖD’ü kurduk. MÜNÖD’de yaptıklarımızı anlatmam başlı başına bir röportaj konusu olacak kadar geniş olduğu için kısaca başta İstanbul ve Malatya olmak üzere birçok ilde, bazı ülkelerde örgütlü sosyal, kültürel ve akademik çalışmalar yapan, Malatyalı üniversite öğrencileri arasında bir yardımlaşma, paylaşma ve kendilerini geliştirme ortamı sunan ciddi bir yapı kurduk demekle yetinebilirim.
Başka hangi STK’larda görevleriniz var?
Malatya odaklı çeşitli derneklerde görevlerim var. MİAD’ın öncülüğünü yaptığı Malatya Eğitim Bursu platformunun kuruluşunu bir ekiple birlikte gerçekleştirdik. Genç MİAD’ın yönetim kurulu üyesiyim. Şuan bizzat ilgilendiğim Malatya Gönüllü Kalem Derneği var. Bu dernek aracılığıyla bugüne kadar başta Malatya olmak üzere Türkiye genelinde 100’e yakın köy okuluna 100 bin parça kitap, kırtasiye, giyim katkılarında bulunduk. En son Soma’ya bir kütüphane kurduk. 15 civarında Malatyalı öğrenciye burs veriyoruz.
Son olarak Malatya’dan aday olmanız durumunda, Malatyalı hemşehrilerimizin size yaklaşımının nasıl olacağını düşünüyorsunuz?
Yukarıda da ifade ettiğim gibi Malatya’yla sağlam gönül bağı olan birisiyim. Malatya’ya dönük yaptığım çalışmalardan dolayı Malatya’da hareketliliği bulunan birçok kurum ve kişiyle hukukumuz var. Malatya’da hukukum bulunan herkesi seviyorum, onların da beni sevdiğini düşünüyorum. Hukukum olmayan, beni tanımayanların ise tanıştıkça aramızda sağlam bir gönül bağı oluşacağına inanıyorum. O nedenle, aday olmamız durumunda Malatyalı hemşehrilerimin kendilerine hizmet etmekten başka gayesi olmayan bu kardeşlerini bağırlarına basacaklarından şüphem yok.Röportajın devamını http://www.malatyabugun.com/haber-4848-osman_timurtas_ak_parti_siyasi_kulisleri_heyecanlandiran_isim.html buradan okayabilirsiniz