TürkiyeSON - 29.03.2024 -

Malatya Kayısı Araştırma Enstitüsü Tarafından Glutensiz Bisküvi Üretildi

Malatya Kayısı Araştırma Enstitüsü Tarafından Glutensiz Bisküvi Üretildi

Malatya Kayısı Araştırma Enstitüsü Tarafından Glutensiz Bisküvi Üretildi

 

 

Malatya Kayısı Araştırma Enstitüsü tarafından kayısı çekirdeğinden ve dut meyvesinden üretilen Glutensiz Bisküvi üretildi.

Çölyak hastaları için projelendirilen ve açılışı gerçekleştirilen tesiste üretimi yapılacak olan bisküvilerde kayısı çekirdeği ve dut kullanılarak bisküvi üretimi gerçekleştirilecek. Gluten barındırmayan kayısı çekirdeği unu ve şeker yerine de dut kullanılarak Kayısı Araştırma Enstitüsü Ar-Ge birimi tarafından üretilen bisküviler Çölyak hastaları için farklı bir ürün yelpazesi olacak.

Kayısı Araştırma Enstitüsü Müdürü Abdullah Erdoğan, Tarın ve Orman İl Müdürü Tahir Macit, TAGEM Daire Başkanı Gökhan Kızıltepe, Battalgazi Belediye Başkanı Osman Güder, Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar, Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, AK Parti Malatya Milletvekilleri Bülent Tüfenkci ve Öznur Çalık’ın selamlama konuşmasının ardından söz alan Vali Aydın Baruş, “Kayısı Malatya için stratejik bir ürün, çünkü Malatya’nın tarım topraklarının %20’si kayısı ağaçları ile kaplı ve Malatya ekonomisi içerisinde kayısı üretimi ve ticareti çok önemli bir role sahip.

Tabi kayısı Malatya için çok önemli ama bu kayısı ürününü katma değeri daha yüksek bir hale getirmek, Malatya ekonomisi için daha fazla gelir getiren bir kaynak haline getirmek için çalışmamız gerekiyor. Bugün kuru kayısı ihracatında Malatya’nın yıllık yaklaşık geliri 300 milyon $ civarında. Hem Türkiye’nin hem de dünyanın kayısı ticaretinde çok önemli bir payını Malatya alıyor. Yine kayısının yanında kayısıdan elde edilen diğer ürünlerden olan kayısı çekirdeğinin dünya piyasasına sunulması anlamında da önemli bir payımız var.

Dünyada da aynı şekilde Malatya kaysısının katkı maddesi olarak kullanılarak insanların gıda ihtiyaçları karşılanmak üzere değişik ürünlerin piyasaya sunulduğunu görüyoruz. Ama bunlar maalesef Malatya’nın markası değil. Onun için ilimizde Lisanslı Depo kurulması kayısının sağlıklı koşullarda muhafaza edilmesi açısında çok önemliydi. Yine kayısının gerekli değeri bulması açısından da Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatıyla Toprak Mahsulleri Ofisinin destekleme kapsamına alınması çok önemli bir adımdı ki bunun etkilerini piyasada görüyoruz. Bu yıl destek alımına ihtiyaç kalmadı gibi bir şey çünkü kuru kayısının fiyatı gerçekten hak ettiği değere doğru gidiyor. Bu anlamda vermiş oldukları destekler için Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürlüğümüze, Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürlüğümüze ve bilhassa Tarım ve Orman Bakanımıza teşekkür ediyoruz.

Büyükşehir Belediye Başkanlığının kurmuş olduğu lisanslı depolar Malatya için çok önemli. Sadece kuru kayısının sağlıklı koşullarda muhafazasının sağlanması açısından değil aynı zamanda alternatif kayısı ürünlerinin piyasaya sunulması açısından Ar-Ge biriminin orada kurulması ve bunların ticari olarak piyasaya sunulması anlamında bir merkez olacak orası. Bu merkezin Kayısı Araştırma Enstitüsü ile birlikte çalışması çok önemli. Çünkü Kayısı Araştırma Enstitüsünde değerli arkadaşlarımız, akademik personelimiz güzel çalışmalar yapıyorlar ki bugün tattığımız ve insanların istifadesine sunulacak olan kayısı çekirdeğinden ve dut kurusundan üretilmiş olan glutensiz bisküvi bu ürünlerden birisi. Bir de burada üretilen ürünlerin Malatya’nın markası olarak dünya piyasasına sunulması anlamında da Sanayicilerimizle birlikte çalışılması çok önemli” diyerek sözlerini tamamladı.

Kayısı Araştırma Enstitüsünde düzenlenen açılış programına Vali Aydın Baruş ve eşi Nagihan Baruş, AK Parti Malatya Milletvekilleri Bülent Tüfenkci ve Öznur Çalık, Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, Yeşilyurt Kaymakamı Osman Uğurlu, Battalgazi Belediye Başkanı Osman Güder, Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar, TAGEM Daire Başkanı Gökhan Kızıltepe, Tarın ve Orman İl Müdürü Tahir Macit, Kayısı Araştırma Enstitüsü Müdürü Abdullah Erdoğan ve Çölyak Derneği üyeleri katıldı.

 

Reklam
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.