Malatya, Tırmanış Büyükler Boulder Türkiye Şampiyonası’na Ev Sahipliği Yaptı
Üst üste 4. Kez Spor Tırmanış Büyükler Boulder Türkiye Şampiyonası 1. Finalleri’ne ev sahipliği yapan Malatya İnönü Üniversitesinde hafta sonu yine heyecanlı görüntüler vardı. İnönü Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulu Spor Salonu’ndaki finallere 12 ilden 32 erkek, 18 bayan sporcu katıldı. Dağcılık Federasyonu tarafından organize edilen yarışmalarla yarı finaller büyük heyecana sahne oldu. Türkiye Dağcılık Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi Faik Can Özen, “Türkiye Dağcılık Federasyonu’nun her sene düzenlediği geleneksel bir hale gelen Malatya’daki dördüncü yarışımız. Spor Tırmanış Büyükler Boulder Türkiye Şampiyonası 1. Finallerini yapıyoruz. Finallere 32 erkek, 18’de bayan sporcu katıldı” dedi.
“EN İYİ 3’Ü BELİRLEYECEĞİZ”
Özen, Malatya’da yapılan yarışmanın birinci ayak olduğunu kaydederek, “Daha sonra bu arkadaşlarımızı İstanbul’da aynı şekilde bir yarışmaya daha tabi tutacağız. Bu da ikinci ayak olacak. İkinci ayaktan sonra ilk 3’e girenleri Fransa’da yapılacak olan dünya şampiyonasına götüreceğiz. Bu ilk basamak. Bu yarışmadan yaklaşık bir ay sonra diğer yarışma yapılacak. O şampiyonada Türkiye’deki en iyileri belirleyeceğiz. En iyi 3’ü belirleyeceğiz” diye konuştu.
“4 YILDIR MALATYA’DA YAPILIYOR”
İnönü Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulu Öğretim Üyesi ve Dağcılık İl Temsilcisi Yrd. Doç. Dr. Faruk Akçınar ise, Spor Tırmanış Federasyonunun dünyada çok ayrı bir organizasyon olduğunu kaydetti. Akçınar, yapılan çalışmalarda spor tırmanışını olimpik hale getirmek olduğuna dikkat çekerek, “Muhtemelen önümüzdeki olimpiyatlarda spor tırmanış branşı bir olimpik branş haline gelecek. Dolayısıyla bu anlamda dünyada çok ciddi bir ivme kazanan böyle bir branşın Malatya’da da bir altyapısının oluşması, bir ivme kazanması bence önemli bir konu. Bende bu konuyu çok önemsiyorum. 4 yıldır Türkiye’de Malatya, şampiyonanın vazgeçilmezi haline geldi. Bu anlamda bize çok ciddi organizasyon talepleri geliyor. Bunun en önemli sebeplerinden bir tanesi de tabi ki sahip olduğumuz duvar. Bu duvar dünya standartlarında. Mevcut Türkiye standartlarını düşündüğümüz zaman çok önde bir duvar. Öncelikle bu duvarın kazandırılmasında başta Sayın Rektörümüz Cemil Çelik olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.
“MALATYA BU BRANŞTA MARKA OLDU”
Akçınar, Malatya’nın spor tırmanışı branşında bir marka olduğunu ifade etti. Akçınar, “Ciddi anlamda sporcular çıkarmaya başladık. Geçen sene yapmış olduğumuz çalışmaların karşılığı da ortaya çıkmış oldu. Milli sporcu çıkardık. Avusturya’ya yarışmaya gönderdik. Dolayısıyla ciddi bir potansiyel oluştu. Bu tür etkinliklerin Malatya’da olması, Malatya anlamında da ciddi bir marka değer oluşturuyor. Birçok ilden sporcu geldi. Bu anlamda Malatya için bir kazanç. Umarız bu branş Malatya’da daha da gelişir ve altyapısı oluşur” dedi.