Malatya’da atık pil semineri
Malatya Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı ile TAP (Taşınabilir Pil Üreticileri ve ithalatçıları Derneği) ortaklaşa olarak düzenlenen atık pillerin toplanması ve bertaraf edilmesiyle ilgili “Eğitimcilerin Eğitilmesi” konulu eğitim semineri gerçekleştirildi.
Kongre ve Kültür Merkezinde gerçekleştirilen eğitim seminerine Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı Alican Bozkurt, TAP Derneği Teknik ve Eğitim uzmanı Savaş Arna, ilgili şube müdürleri ile Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı okul idarecileri ile öğretmenler katıldı.
Sağlıklı bir çevrede yaşamak hepimizin hakkı
Düzenlenen eğitim seminerinde açılış konuşmasını yapan Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı Alican Bozkurt, herkesin sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahip olduğunu belirterek, insanların bu haklarının yanında çevre sağlığını korumak ve çevre kirlenmesini önlemenin herkesin görevi olduğunu söyledi. Malatya Büyükşehir Belediyesi olarak çevre ve doğal kaynakların korunmasını sağlamak için çalışmalarını sürdürdüklerini belirten Bozkurt, bu çalışmalar kapsamında kirli suların arıtılması, çöp sahasının rehabilitasyonu, çöp alanında enerji üretimi, düzenli depolama ve bertaraf tesisi, tıbbi atıkların strelizasyonu ile yeşillendirme ve ağaçlandırma çalışmaları geldiğini bildirdi.
Bozkurt, “Bütün bu faaliyet ve yatırımlar vatandaşlarımızın daha sağlıklı ve temiz bir çevrede yaşamalarını sağlamak, gelecek nesillere daha sağlıklı ve yaşanabilir bir çevre bırakmak içindir. Büyükşehir belediyesi olarak kirli bir çevrenin temizlenmesi yerine kirliliği önlemek öncelikli hedeflerimiz arasında yer almaktadır. Soluduğumuz havayı, içtiğimiz suyu, üzerinde yaşadığımız toprağın kirlenmesini önlemek hepimizin ortak görevidir. Malatya Büyükşehir Belediyesi olarak atıklardan geri kazanılabilir olanları kaynağında ayrı toplayarak önemli kazanımlar elde ettik. Sayın Büyükşehir Belediye Başkanımız Ahmet Çakır’ın vermiş olduğu direktifler doğrultusunda yaptığımız çalışmalar neticesinde sadece 2014 yılı için Yirmi beş bin (25.000) ton ambalaj atığı, 60 ton kızartmalık atık yağ, 4 ton atık pil toplanarak geri dönüşüme kazandırdık. Özellikle okullarımızda öğrencilerimize yönelik erken yaşlarda verilen bilinçlendirme çalışmalarını önemsiyoruz. Kurum ve kuruluşlara, TAP yetkililerine, bu konuda duyarlılık gösteren tüm hemşerilerimize canı gönülden teşekkür ediyoruz” dedi.
Pillerle ilgili bilgiler
Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı Alican Bozkurt’un konuşmasının ardından eğitim seminerine geçildi. Atık pillerin toplanması ve bertaraf edilmesiyle ilgili “Eğitimcilerin Eğitilmesi” konulu eğitim seminerini Taşınabilir Pil Üreticileri ve ithalatçıları Derneği (TAP) Teknik ve Eğitim Uzmanı Savaş Arna verdi. Pillerin kullanımının yanı sıra enerjisi tükenen atık pillerin toplanmasının büyük önem arzettiğini belirten Arna, Slayt eşliğinde pillerin kullanımı, kullanırken dikkat edilmesi gereken kurallar, Kullanım ömrü tamamlanmış pillerin toplanması ve toplanan atık pillerin bertaraf edilmesi konularında bilgiler aktardı.