Malatya’da Kenz-i Mahfi: Gizli Hazineler Sergisi
TBMM Milli Saraylar ve Malatya Büyükşehir Belediyesi tarafından ortaklaşa düzenlenen Kenz-i Mahfi: Gizli Hazineler Sergisi, kokteyl ve açılış programıyla sanatseverlerin ilgisine sunuldu.
Büyükşehir Belediyesi Sanat Galerisi’nde düzenlenen serginin açılış programına Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır, TBMM İdari ve Mali İşler Başkanı Mehmet Nuri Bostan; TBMM Müzecilik ve Tanıtım Başkanı Dr. Kemal Kahraman, Başkan Yardımcıları İlhan Kocaman ve Halil İbrahim Erbay; Cumhuriyet Başsavcı Vekili Abdulkadir Gündem, ilçe belediye başkanları, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Arif Emecen, Genel Sekreter Yardımcıları, İl Emniyet Müdürü Dr. Ömer Urhal, İl Müftüsü Ümit Çimen, AK Parti İl Başkanı Hakan Kahtalı, Battalgazi Kaymakamı Vedat Yılmaz, AK Parti eski İl Başkanı ve Malatya Milletvekili Adayı Bülent Tüfenkci, belediye meclis üyeleri, kurum kuruluş yetkilileri; Sanatçılar Hikmet Barutçugil(Ebru), Levent Karaduman(Hat), Nilüfer Kurfeyz (Tezhib), Selim Sağlam (Tezhib) ve Taner Alakuş (Minyatür) ile çok sayıda sanatsever katıldı.
Ankara dışında Anadolu’daki ilk sergi
Programda konuşan TBMM Müzecilik ve Tanıtım Başkanı Dr. Kemal Kahraman, “TBMM Milli Saraylar, İstanbul merkezli olup, Meclis’imizin Ankara dışındaki tek teşkilatıdır. Dolmabahçe Sarayı başta olmak üzere Beylerbeyi Sarayı, Ihlamur Kasrı, Maslak Kasrı gibi 11 adet İstanbul’un muhtelif yerlerinde bulunan saray, köşk ve kasırlardan sorumlu olan bir teşkilattır” dedi.
Yıldız Sarayı Bahçesi’nde bir Klasik Türk sanatları merkezleri bulunduğunu kaydeden Kahraman, şöyle konuştu:
“Merkezimiz, 2004 yılından beri faaliyet gösteriyor. 2004 yılından beri hocalarımız öğrenci yetiştiriyor. Bu yıl itibariyle 150 öğrencimiz var. Bu öğrencilerden kimisi yeni başlamış durumda ama bir kısmı da olgunlaşıp ustalık aşamalarına gelmiş durumda. Biz bu merkez için İstanbul’da zaman zaman sergiler düzenliyoruz. İstanbul dışında Ankara’da 2 defa sergimiz oldu. Yurtdışında da bir sergimiz oldu. Hocalarımız, eserleriyle beraber Tataristan’ın başkenti Kazan’a gidip sergi açtılar. Fakat Ankara’nın dışında ülkemiz içerisinde ilk sergimiz burada oluyor. Ebru üstadı, kendine özgü üslubu olan Hikmet Hocamızın Malatyalı olması da bizi biraz buraya çekmiş oldu. İlhan Kocamaz arkadaşımız da Malatyalıdır. Sağolsunlar Belediyemizin de sahiplenmesiyle bu etkinlik gerçekleşmiş oldu. 1 hafta süreyle burada olacak.”
Başkan Çakır’a teşekkür
Ebru Sanatçısı Hikmet Barutçugil de kısa bir selamlama konuşması yaparak, “TBBM Milli Saraylar’ın vermiş olduğu imkanla kendi öz sanatlarımızı yaşamak ve yaşatmak istiyoruz. Yakın tarihimizde belki 150-200 senelik tarihte batılılaşma hareketleri içinde kendi özümüzden uzaklaştırıldık maalesef. Ama güneş balçıkla sıvanmaz. Türkiye, uluslar arası bir ülke olmak istiyor ama kültür ve sanatın uluslar arası olmaktaki ilk ve temel prensibi önce ulusal olmaktır. Atalarımızdan yüzlerce yıl önce bizlere intikal
eden sanatları bugüne taşıyıp bundan sonraki nesillere de aktarmak istiyoruz. Bu imkanı sağladığı için Sayın Büyükşehir Belediye Başkanı ve ekibine ve Milli Saraylara çok teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.
Çakır: Çalışmalarımız artarak devam edecek
Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır, son yıllarda yapmış oldukları sanatsal faaliyetlerle Malatya’da kültür-sanat hayatına önemli katkı sunduklarını belirterek konuşmasında şunlara yer verdi:
“İçinde bulunduğumuz mekan; sanat galerisi, sanat merkezi projemiz. Burası, çok sayıda ve bir arada olan projelerimizin bir parçası. Dolayısıyla içinde bulunduğumuz alanı bir kültür adası olarak planladık. Kent müzesinden gençlik merkezine kadar 7 farklı proje, bina inşası var burada.
Tarihten gelen; yüz yılların, bin yılların birikimi olan bize özgü sanat dallarının yaşatılması, geleceğe taşınması çok çok önemli. Dolayısıyla bunların sergilenebileceği, bunların tanıtımının ve öğretilmesinin sağlanacağı ve ilgi duyan çok sayıda hemşerimizin istifadesine imkan sağlayacak böylesi mekanları üretmek de çok önemliydi. Biz bu vesileyle daha önce belediye hizmet binamızın karşısındaki binada başlattığımız bu çalışmaları; şimdi burası merkez olmak üzere yapmış olduğumuz 23 tane çok amaçlı sosyal tesis ve kültür evleri ile birlikte daha çok yaygınlaştırıyoruz inşallah. Hedefimiz tabi ilçelere kadar yaygınlaştırmak. Çok değerli belediye başkanlarımızla birlikte bütün ilçelerimizde bu hizmetleri sunacağız.
Bugüne kadar yaptığımız çalışmalarla on binlerce hemşerimize sanat kursları hizmeti verdik. Belediyeciliğin kültür boyutu çok önemli. Şehrimizin sosyal hayatı çok önemli. Dolayısıyla bu etkinliklerin de buna katkı sağladığı kanaatindeyim. Bu anlamdaki yatırımlarımız, faaliyetlerimiz, projelerimiz her geçen gün artarak devam edecek.
Bu sergide emeği geçen başta hocalarımız olmak üzere herkese yürekten teşekkür ediyorum.”
Yapılan konuşmalardan sonra sergi gezildi. 99 eserin yer aldığı sergi, 1 hafta süreyle gezilebilecek