Malatya’daki paralelciler geciktirmiş
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Başbakanlığı döneminde Malatya’nın da bulunduğu 7 ilde örnek proje olarak başlatılan stadyum projesi aralarında Malatya belediyesinin üst düzey çalışanlarının da bulunduğu paralel şebeke tarafından engellendiği öğrenildi. Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanlığı tarafından yapımına 11 Mayıs 2012 tarihinde İnönü Üniversitesi karşısında temeli atılan ‘Malatya Arena Stadyumu’nda içerisinden yol geçtiğinin bildiren ve bu gerekçeyle bir buçuk yıl belediye meclisine imar değişikliği veremeyen FETO’ cular bakanlığın resti üzerine belediye meclisin den karar çıkardığı belirtildi.
MALATYA BELEDİYESİ’NDE FETOCULAR
FETO terör örgütü ne yakın olduğu bilinen Bugün gazetesi aralarında Malatya’nın da bulunduğu illeri haberleştirerek stadyumun gecikmesinde algı operasyonu yaptı. Yalnızca Malatya’nın değil diğer illerde de stadyum projeleri kasıtlı olarak engellendiği ortaya çıktı. Malatya’da ise terör örgütüne yakın olarak bilinen iş adamları ve yurtlardaki sorunların ise, zaman kısa sürede yasadışı yollarla çözüldüğü yapılan araştırma ile ortaya çıktı. Öte yandan Türkiye’de örnek olarak gösterilen 25 bin kişilik Malatya Arena Stadyumu’nun Malatya Büyükşehir Belediyesi tarafından kanalizasyonun hattının çekilemediği bakanlık yetiklilerinin de 25 bin kişilik stadyumun kanalizasyon sorunun prefabrik çözüm ürettiği öğrenildi. Bilgi aldığımız Bakanlık yetkilisi, “Malatya belediyesi tarafından sudan sebeplerle inşaat geciktirildi. Yüklenici firma bu konuda büyük sıkıntılar yaşadı. Bakanlığımız bu projeyi askıya almak zorunda kalacaktı. 25 bin kişilik stadyumun bulunduğu alanda kanalizasyon hattı yok. Malatya’dan bize tepkiler var, bu gecikmelerden biz değil yerel idareciler sorumlu” şeklinde bilgiler verdi.
YENİ MALATYASPOR SIKINTI YAŞAMIŞTI
PTT 1.ligine yükselen Yeni Malatyaspor, 2014-15 sezonunda birçok sıkıntı çekmişti. İnönü Stadyumunun zeminle alakalı sıkıntılar olması ve takımın bir idman sahası bile olmaması, sezon içinde büyük tepkilere neden olmuştu. Sezon içinde hem gelen rakiplerin hem de Yeni Malatyaspor’lu yetkililer, İnönü Stadyumunun zemini ile alakalı bir veryansın da bulunmuştu. Her gelen teknik adamın İnönü Stadyumundan şikayetçi olması, büyük tepkilere yol açmıştı. Yeni sezonda PTT 1.Liginde mücadele edecek olan Yeni Malatyaspor, stadyumun tamamlanmaması durumunda İnönü Stadyumunda maçlara çıkacak.
Bugün gazetesinde Malatya’nın da aralarında bulunduğu arena stadyumları ile ilgili algı haberi;
Süper Lig’de yıllardır stadyum hasreti çeken Bursa, Eskişehir, Konya, Ankara gibi şehirler yeni sezonun ilk maçına yine eski stadyumlarında giriyor. Tarihi çınarlar için hazırlanan projeler tamamlanamazken Spor Toto Süper Lig’e bu sezon yeni çıkan İstanbul Başakşehir ise 16 ayda tamamlanan stadyum ile lige başlıyor.
İstanbul Başakşehir Spor Fatih Terim Stadyumu için önceki günlerde görkemli bir açılış düzenlendi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Yıldırım Demirören, Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, Rıdvan Dilmen ve Acun Ilıcalı gibi isimler açılış için gösteri maçı yaptı. 16 ayda tamamlanan 17 bin 319 kişilik stadyumun 178 milyon TL’ye mal olduğu açıklandı.
UZAYAN BÜROKRASİ
Diğer taraftan yıllardır Süper Lig’de oynayan takımlar hayallerini kurdukları stadyumlarına bu sezonun başında yine kavuşamadı. Adeta yılan hikayesine dönen Ankara Stadyumu için ilk adım 2006 yılında Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in, 32 bin kişilik dev stat projesi ile başladı.
Başkent takımları için son olarak 2012 yılında eski Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, yeni stadyum müjdesi verdi. 2013 yılında 40 kişilik stadyumun teslim edileceğini söyleyen Kılıç’a rağmen hala bir tek çivi bile çakılmadı.
Yeni Bakan Akif Çağatay Kılıç’ın da arkasında durduğu Ankara Stadyum projesinin, 40 bin kişi kapasiteli ve 200 milyon TL’ye mal olması hesaplanıyor. Bakan Kılıç ise yeni tarih olarak 2015’i ifade ediyor.
DİYARBAKIR DA VAHİM
2012 yılında Suat Kılıç’ın tanıtımını yaptığı stadyumlar arasında yer alan Diyarbakır Stadyumu için de henüz tek bir çivi bile çakılmadı.
Hazırlanan projede stadyumun 33 bin kişilik kapasitede olacağı ve maliyetinin ise 150 milyon TL olduğu duyuruldu. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan cumhurbaşkanlığı seçimi için önceki haftalarda gittiği Diyarbakır’da inşaatının yakında başlayacağı müjdesini verdi ve stadyumun iki yıl içinde tamamlanacağını söyledi.
VERİLEN SÖZ HÂLÂ TUTULMADI
2011 yılında Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’e sözü verilen Batman Stadyumu için de hiçbir adım atılmadı. Eski Bakan Suat Kılıç 2013’te stadyumun yapımına başlanacağını açıklamıştı. Stadyum için tüm bürokrasi aşıldıktan sonra 2014’ün başında ihale süreci tamamlandığı duyuruldu. Ancak hâlâ bir tek çivinin çakılmadığı öğrenildi.
HENÜZ BİTİRİLME SÜRESİ DOLMAYANLAR
Malatya Stadyumu
İhale: 2011
Temel atma: 2012
Kapasite: 25 bin kişi
Yapım durumu: yüzde 35 tamamlandı
Maliyet: 78 milyon TL
Tamamlanma tarihi: 2015
BAŞLAYALI 3 YIL OLDU
Eskişehir Stadyumu
Proje tarihi: 2012
Kapasite: 33 bin kişi
İnşa durumu: Yüzde 20 seviyesinde
Maliyeti: 140 milyon TL
Tamamlanma tarihi: 2015
ANTEP’TE İLERLEME YÜZDE 10
Gaziantep stadyumu
Temel atma: 2013
Kapasite: 33 bin kişi
Maliyet: 110 milyon TL
İnşa durumu: Yüzde 10
Teslim tarihi: 2015
4 YIL SÜRECEK
Kocaeli Stadyumu
İhale tarihi: 2012
Kapasite: 33 bin kişi
İnşa durumu: Yüzde 5
Maliyet: 160 milyon TL
Tamamlanma tarihi: 2016
Kapasite: 15 bin
Gecikme süresi: 1 yıl
380 GÜNDE BİTECEKTİ
Antalya Stadyumu
İhale tarihi: 2012
İnşa tarihi: 2013
Maliyet: 103 milyon TL
Kapasite: 33 bin kişi
Teslimat: 2013 (380 Gün)
Gecikme: 1.5 yıl
1 YIL GECİKME
Konya Stadyumu
Temel atma: 2012
Kapasite: 42 bin kişi
Maliyet: 105 milyon 964 bin TL
Tamamlanma tarihi: 2013
Gecikme: 1 yıl