MALATYA’DAN MEMURA ZORUNLU MESAİ MÜJDESİ!
Memura artık istemediği sürece fazla mesai yazılamayacak.DHMİ ve TCDD, Ulaştırma Memur –Sen üyesi memurların Malatya Bölge İdare Mahkemesi’ne açtıkları davada mahkeme hukuka aykırı bularak memura fazla mesai yazılamayacağına hüküm verdi.
Malatya Devlet Hava Meydanları İşletmesi’nden memur olarak çalışan Malik Arıkan, kendisine fazla mesai yazıldığı için 2014 yılında Bölge İdare Mahkemesine müracaata bulundu. Memur –Sen üyesi olan Arkan’ın davası bir yıl sonra karar bağlandı. Arıkan şikayetinde; DHMİ Genel Müdürlüğüne bağlı Malatya Havalimanı Müdürlüğü’nde ARFF( Havaalanı Kurtarma ve Yangınla Mücadele)memuru olarak görev yaptığını belirterek, ‘iş yerinde fazla mesai yaptırılamaması istemiyle’ dava açtı. Sendika avukatlarının katıldığı duruşmada mahkeme heyeti her iki tarafı dinleyerek kararını açıkladı. Mahkeme heyeti verdiği karada fazla mesaiye kalan memurlar için emsal niteliğinde karar verdi. Mahkeme heyeti verdiği karada; Anayasa’nın 5. maddesinde, devletin temel amaç ve görevleri, Türk milletinin bağımsızlığını ve bütünlüğünü, ülkenin bölünmezliğini, Cumhuriyeti ve demokrasiyi korumak, kişilerin ve toplumun refah, huzur ve mutluluğunu sağlamak kişinin temel hak ve hürriyetlerini, sosyal engelleri kaldırmaya, insanın maddi ve manevi varlığını gelişmesi için gerekli şartları hazırlamaya çalışmak belirlenmiştir; 18 maddesinde, hiç kimsenin zorla çalıştırılmayacağı; 50 maddesinin 3. fıkrasında da, dinlenmenin çalışanların hakkı olduğu hükmüne yer vermiştir” denildi.
İDARECİLER ŞARTLARA UYACAK
Mahkeme heyeti ayrıca;İdareler üstlenmiş olduğu kamu hizmetini yerine getirirken, haftalık çalışma süresi 40 saati geçmeyecek şekilde gerekli personel sayısını istihdam etmek zorundadır. Mahkeme idarecilerce istidam edilen personele fazla mesai yaptırılması olağan bir yöntem olmayıp, istisnayı hallerde başvurulacak bir yöntemdir. Personele fazla mesai yaptırılması için gerek şartların oluşması ve idarecilere bu yönde düzenlemelere uyulması gerekmektedir.”
BİZİM İÇİN SEVİNDİRİCİ
Konu ile ilgili açıklamada bulunan Ulaştırma Memur-Sen Malatya Şube Başkanı Mustafa Adak, yapılan uygulamanın yanlış olduğunu mahkemenin de belirttiğini belirterek, “ Malatya’da sendika üyemiz olan 4 arkadaşımızın davası bölge idare mahkemesi tarafından haklı bulunuldu. Sendika avukatlarımız davayı titizlikle takip etti. Bu dava emsal niteliğindedir. Sendika olarak üyelerimizin yanında olduk, bundan sonrada bütün hakları için yanlarında olacağız.