Malatyalı Marcella
İtalya’da genç bir öğrenciyken Arslantepe Höyüğü kazısı için Malatya’ya gelen Marcella Frangipane, 38 yıldır şehirden kopamıyor
Malatya’daki Arslantepe Höyüğü kazılarına başkanlık eden İtalyan Marcella Frangipane, ilk kez 21 yaşında geldiği şehirde “Bizim Marcella” olarak anılıyor. İtalya’daki La Sapienza Üniversitesi’nde genç bir doktora öğrencisi iken, o dönem Arslantepe kazı heyetinin başkanlığını yapan hocası Prof. Dr. Salvatore Puglisi ile ilk kez 1976’da Malatya’ya gelen Marcella Frangipane, o günden sonra şehirden kopamadı. Yıllarca kazı heyetinde yer alan Frangipane, daha sonra heyetin başına geçti. Malatyalıların, “O artık bizden biri. Malatyalı, bizim Marcella” diye tanımladıkları Frangipane, Arslantepe’den bilim dünyasına kazandırılan bilgi ve bulgular nedeniyle geçen yıl ABD Ulusal Bilim Akademisi’nin ödülüne layık görüldü. Profesör unvanı ile, mezun olduğu üniversitede öğretim üyeliği yapan Frangipane, Arslantepe ile değişen hayat hikâyesini SABAH’a şöyle anlattı, “38 yıllık süre içinde Malatya, benim için adeta ikinci memleketim oldu. Yılın dörtte biri buradayım. Ömrümün en güzel günlerini burada geçirdim.”
HER PARÇA ELMAS GİBİ
Arslantepe’nin dünya kültür tarihi açısından önemli bir noktada durduğunun altını çizen Prof. Dr. Marcella Frangipane, “Ülkemde Arslantepe’nin tanıtılması için sergi açtım. Bu sergiye 25 bin kişi geldi. Çıkardığım her parça benim için elmas değerinde. İnşallah ömrüm bu yapının tamamını ortaya çıkarmaya yeter” dedi.
EN ESKİ KERPİÇ SARAY
“Dünyanın en eski kerpiç sarayı” olduğu belirtilen ve şu ana kadarki kazılarda M.Ö. 3000-3500 yıllık kalıntılara kadar ulaşılan Aslantepe Höyüğü, iktidar, bürokrasi, devlet ve toplumsal sınıfların doğduğu merkez olarak biliniyor.