“Meslektaşımın tatili yok”
Malatya Veteriner Hekimler Oda Başkanı Ertuğrul Özdemir, “Meslektaşımın tatili yoktur. Doğru dürüst istirahati de yoktur. Yaz-kış, kar-tipi, gece-gündüz, tatil demeden canlarını dişlerine takarak bulaşıcı hastalıklara yakalanma, yaralanma, ısırılma, sakat kalma pahasına hayvan sağlığı hizmetinde görev yapmakta” dedi.
Malatya Veteriner Hekimler Oda Başkanı Ertuğrul Özdemir, 25 Nisan Dünya Veteriner Hekimler Gününde açıklama yaptı.
Veteriner Hekimler Oda Başkanı Ertuğrul Özdemir, “Dünya Veteriner Hekimler Birliğinin, her yıl nisan ayının son cumartesi gününü “Dünya Veteriner Hekimler Günü” olarak kutlanmasını kararlaştırması ile birlikte 2000 yılından günümüze kadar bu gün Dünya Veteriner Hekimler Günü olarak kutlanmaktadır. Veteriner Hekimlik eğitiminin başlaması ile birlikte hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalar, beşeri hekimliğinin gelişmesine büyük katkı sağlamıştır” dedi.
Ertuğrul Özdemir, “ Veteriner hekimler; hayvan sağlığının ve aynı zamanda insan sağlığının korunması, hayvan refahının iyileştirilmesinin yanı sıra, gıda güvenliğinin sağlanması, küresel açlığın azaltılması, zoonoz hastalıkların önlenmesi, hayvan ıslahı, tıbbi araştırmalar ve biyolojik çeşitliliğin korunması alanında yaptıkları çalışmalarla insanlığa büyük katkılar sağlamışlardır” şeklinde konuştu.
“ Veteriner Hekim Yaşamını insanlık yoluna adamıştır” diyen Özdemir, şunları kaydetti: “Meslektaşımın tatili yoktur. Doğru dürüst istirahati de yoktur. Yaz-kış, kar-tipi, gece-gündüz, tatil demeden canlarını dişlerine takarak bulaşıcı hastalıklara yakalanma, yaralanma, ısırılma, sakat kalma pahasına hayvan sağlığı hizmetinde görev yapmaktadırlar. Bugüne kadar görevleri başında şehit olan, sakat kalan, hastalanan ve çoğu yakalandığı hastalıklar nedeniyle hâlen sıkıntı çeken arkadaşlarımız olduğunu görmemezlikten gelemeyiz.”
Özdemir, “Veteriner hekimler hak ettiği muameleyi maalesef görmemektedirler. Özellikle kamuda çalışan veteriner hekimlerin, özlük hakları bakımından, yetki ve sorumluluk bakımından fazla mağdur edildiği göze çarpmaktadır. Geçmişte Kamuda çalışan veteriner hekimlere fiili hizmet zammı (yani yıpranma bedeli) verilmekte idi.Bu dönemde maalesef kaldırıldı. Elimizden hakkımız alınarak başka meslek gruplarına verildi. Kamuda çalışan veteriner hekimlere fiili hizmet zammı iade edilmeli, Kamu dışında çalışan veteriner hekimlerde dahil edilmelidir” diye konuştu.
Özdemir, “Ülkemizde Veteriner Fakülte sayısı 28 i bulmuştur.Tüm AB ülkelerinde Veteriner fakülte sayısı ülkemizdekinin yaklaşık iki katıdır. Bu durum öğretimin verim ve kalitesinin düşmesine sebep olmaktadır.Yetkililere sesleniyoruz. Yeter artık fakülte açılmasın. Veteriner Hekimliği eğitimi zordur.Veteriner fakültelerine alınacak öğrencilerin başarılı ve zeki olmaları gerekir.B unun için üniversite sınavlarında ilk 30.000 sıralamasına giren öğrenciler fakülteye alınmalıdır. Düzenleme yapılarak 30.000 sıralamasının altında kalan öğrenciler veteriner fakültelerine alınmamalıdır.ki başarı ve kalite daha da artsın” dedi.
Özdemir, “2015 yılı Dünya Veteriner Hekimler Gününün konusu “Vektörlerle bulaşan zoonoz hastalıklar” olarak belirlenmiştir. Buradan yola çıkarak Türk Veteriner Hekimleri Odasi olarak insan ve hayvan sağlığını tehdit eden vektörlerle bulaşan zoonoz hastalıklara dikkat çekmek istedik. Küresel ısınmanın da etkisi ile iklimlerde meydana gelen değişiklikler vektörlerle bulaşan zoonoz hastalıkların yayılmasına ya da yeniden ortaya çıkmasına neden olmuştur. Toplum sağlığını tehdit bu hastalıklar( örn. İnfluenza/kuş gribi, Leishmaniosis ve Kirim kango kanamali ateşi ) sadece bir ülkede veya sınırlı bir bölgede görülmeyip küresel boyutlarda salgınlar oluşturma potansiyeline sahiptirler” ifadesini kullandı.