TürkiyeSON - 19.04.2024 -

Mevlid Kandiliniz Kutlu Olsun

Mevlid Kandiliniz Kutlu Olsun

Mevlid Kandili Gecesi hangi ibadetler yapılır? Hangi namazlar kılınır? Mevlit kandili duaları? Mevlid Kandili namazı nasıl kılınır?

oııoMevlid Kandili ibadetleri neler? Mevlid kandili namazı nasıl kılınır? Mevlüt kandili duaları neler? Hangi ibadetlar yapılır? Mevlid Kandili nedir? Mevlid Kandili  namazında okunması gerekenler dualar nelerdir? Mevlid Kandili Hatm-ı Enbiya nedir? Mevlit Kandili nedir, bu mübarek günde yapılması gereken herşeyi haberimizde bulabilirsiniz.
Ülke olarak yeni bir yıla yeni umutla girerken, 2 Ocak Cuma günü çok önemli bir gün çünki peygamber efendimiz Hz.Muhammed(S.a.v)’ın doğu günü olan Mevlid Kandili.Peki bu mubarek gün en güzel nasıl değerlendilir? Mevlid kandilinin önemi nedir? Mevlid kandilinde okunması gereken dualar nelerdir? Mevlid kandiliyle ilgili merak ettiğiniz her sorunun cevabını haberimizin devamında bulabilirsiniz.

MEVLİD KANDİLİ NEDİR?

Mevlid, “doğum zamanı” demektir. İslam’da peygamber efendimiz Hz.Muhammed(S.a.v)’ın doğum günü farklı mezheplerde kutlanır. Sünniler Rebiülevvel ayının 11.sini 12.sine bağlayan geceyi, Şiiler 17. günü Mevlid günü ve 17’ye dönen geceyi de Mevlid Gecesi olarak adlandırırlar.

Bu iki tarih arasındaki haftayı da Vahdet Haftası ilan etmişlerdir. Kandil geceleri İslam’ın ilk zamanlarında var olan bir âdet olmayıp, hicrî 3. asırdan itibaren kutlanmaya başlanmıştır.

NEDEN KANDİL DİYORUZ?

Türkiye’de Osmanlı Devleti padişahı II. Selim’den itibaren bu kutlama gün ve gecelerinde, minarelerde kandil yakılmasıyla birlikte kandil adını almıştır.

mevlid-kandili-namazi-nasil-kilinir.jpg

MEVLİT KANDİLİ NAMAZI NASIL KILINIR?

Mevlid Kandili’nde 12 rekat namaz kılabileceğiniz gibi 4 rekatlık tesbih namazı da kılabilirsiniz. Tesbih namazının kılınışı için bilmeniz gereken dualar vardır.

MEVLİD KANDİLİ NAMAZI NİYET EDİLİŞİ

Mevlid Kandilinde kılınması önerilen tesbih namazı vardır. Kandil namazına ise şöyle niyet edilir; Yâ Rabbî, niyet eyledim rızâ-i şerîfin için tesbih namazına. Yâ Rabbî, bu gece teşrifleriyle âlemleri nûra garkettiğin sevgili habîbin, başimızın tâcı Resûl-i Zîşân Efendimiz Sallallahu Aleyhi Wesellem’in hürmetine ve bu geceki esrârın hürmetine ben âciz kulunu da afv-ı ilâhîne, feyz-i ilâhîne mazhar eyle. Allâhü Ekber“

MEVLİD KANDİLİ NAMAZI KAÇ REKATTIR?

Günahların affına vesîle olan tesbih namazı 4 rekat olarak kılınır. Bu namazı kılabilmek için şu tesbihi ezbere bilmek gerekir. Tesbih namazında her rekatte okunan tesbih adedi 75’dir. Dört rek’atte 300 tesbih okunmuş olur.

سُبْحَانَ اللهِ وَالْحَمْدُ ِللهِ وَلاَ اِلهَ اِلاَّ اللهُ وَاللهُ اَكْبَرُ وَلاَ حَوْلَ وَلاَ قُوَّةَ اِلاَّ بِاللهِ الْعَلِىِّ الْعَظِيمِ
“Sübhânallâhi vel-hamdü lillâhi ve lâ ilâhe illallâhü vallâhü ekber. Ve lâ havle ve lâ kuvvete illâ billâhil-aliyyil-azıym”
“Allâhü Ekber” diyerek namaza başlanır. Yukarıdaki tesbih:
-“Sübhâneke…”‘den sonra 15 kere,
-Zamm-ı sureden sonra 10 kere,
-Rükûda 10 kere,
-Rükûdan doğrulunca 10 kere,
-Secdede 10 kere,
-Secdeden doğrulunca 10 kere,
-İkinci secde de 10 kere, okunur.
Böylece birinci rekat kılınmış olur. İkinci rekata kalkılınca Fâtiha-i şerîfeden önce yine 15 kere, diğer yerlerde de, tarif edildiği gibi 10’ar kere okunarak 4 rek’at tamamlanır. Mevlid Kandili tesbih namazının diğer tarafları aynen diğer namazlarda olduğu gibidir. Fark sadece okunan tesbihlerdir.

İkinci rekatte oturulduğunda, “Et-tehiyyâtü…” den sonra, “Allâhümme salli…” ve “Allâhümme bârik…”, üçüncü rekat için ayağa kalkıldığında da “Sübhâneke…” okunacaktır.

mevlid-kandili-hatmi-enbiya.jpg

 HATM-İ ENBİYA NEDİR NASIL YAPILIR?

Mevlid Kandili için islam alimleri Hatm-i Enbiya yapılmasını öneriyorlar. Peki Hatm-i Enbiya nasıl yapılıyor?

Hatm-i Enbiyâ yapmak için; önce 1 Fâtiha-i şerîfe, 3 İhlâs-ı şerîf okunur. Sonra: “Eûzu billâhis-semî’ıl-alîmi mineş-şeytânir-racîm. Rabbi eûzu bike min hemezâtiş-şeyâtıyn. Ve eûzu bike rabbi en yahdurûn”

Şu âyet-i celîle okunur ve buna göre hareket edilir:

-“Bismillâhir-rahmânir-rahîm. Yâ eyyühellezîne âmenusbirû ve sâbirû ve râbitû vettekullâhe lealleküm tüflihûn. Sadekallâhül-azıym”

Bundan sonra şu sıraya göre hatme devam edilir:

“Bismillâhir-rahmânir-rahîm. İnnallâhe ve melâiketehû yüsallûne alen-nebiy. Yâ eyyühellezîne âmenû sallû aleyhi ve sellimû teslîmâ. Sadekallâhül-azıym”

100 defa: Salevât-ı şerîfe,
500 defa:”Rabbenâ zalemnâ enfüsenâ ve in lem tağfir lena ve terhamnâ lenekûnenne minel-hasirîn”
100 defa: Salevât-ı şerîfe,
100 defa: Salevât-ı şerîfe,
500 defa:”Rabbi ennî messeniyed-durru ve ente erhamür-râhimîn”
100 defa: Salevât-ı şerîfe,
100 defa: Salevât-ı şerîfe,
500 defa:”Lâ ilâhe illâ ente sübhâneke innî küntü minez-zâlimîn”
100 defa: Salevât-ı şerîfe,
100 defa: Salevât-ı şerîfe,
500 defa “Lâ havle ve lâ kuvvete illâ billâhil-aliyyil-azıym”
100 defa: Salevât-ı şerîfe, okunur. Sonra duâ yapılır.

 

Reklam
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.