TürkiyeSON - 29.03.2024 -

MOTAŞ’ın karnesi kötü!

MOTAŞ’ın karnesi kötü!

Son zamanlarda MOTAŞ’a bağlı yolcu otobüslerinin karıştığı kazalarda gözler görülür bir artışın yaşanması, şoförlerin nasıl bir eğitimden geçirildiğini gözler önüne seriyor.motasin_karnesi

Özellikle önceki gün engelli bir vatandaşın otobüsün altında kalarak can vermesi, MOTAŞ otobüslerinin ne kadar güvenli olduğunu bir kez daha akıllara getirdi.Malatya’nın toplu yolcu taşımasının büyük bir bölümünü elinde bulunduran MOTAŞ’ta otobüs şoförlerinin göreve başlamadan bir eğitim alıp almadığı her zaman eleştiri konusu oldu. Zaman zaman otobüs görevlilerinin yolculara kaba davranmasının yanı sıra otobüslerin çok sayıda trafik kazasına karışması ise tartışmayı beraberinde getiriyor.

Her gün binlerce yolcu taşıyan MOTAŞ otobüslerinde vatandaşların ne kadar güvenli bir yolculuk yaptığı konusunda sürekli eleştiri oklarının hedefinde olan şirket ise bu uyarılara kulak tıkamış gibi gözüküyor. Geriye dönüp bakıldığında yolcu otobüslerinin karıştığı birçok kaza göze çarparken, özellikle bu kazalarda otobüs şoförlerinin dikkatsizliğinin ön plana çıkması, şirket yetkililerinin bu işi ciddiye almadığının bir göstergesi.

Malatya trafiğinde zaman zaman yaşanan yoğunlukta, stresin de verdiği gerginlikle yolcularla tartışan şoförlerin, çoğu kez ölümlü kazalara da karışması vatandaşları artık çileden çıkarıyor. Vatandaşlar, binlerce insanın taşımacılığını üstlenen bir şirkette seçilen şoförlerin sıkı bir eğitimden geçtikten sonra göreve verilmesini istiyorlar.

Önceki gün akşam saatlerinde İnönü Caddesi, Ziraat Bankası önünden karşıdan karşıya geçmek isteyen engelli bir vatandaşın MOTAŞ’a ait bir yolcu otobüsünün altında kalarak hayatını kaybetmesi bardağı taşıran son damla oldu. İbrahim Gül isimli engelli vatandaşın ölümüne neden olan MOTAŞ’a tepki gösteren Türkiye Sakatlar Derneği (TSD) Malatya Şube Başkanı Ali Haydar Koyun ve Malatyalılar BUSABAH gazetesine konuştular. Olayı öğrenince çok üzüldüğünü ifade eden TSD Malatya Şube Başkanı Ali Haydar Koyun, trafik probleminin engellilerin günlük yaşamda karşılaştıkları en büyük ve tehlikeli bir problem olduğunu söyledi.
EVİME GİDERKEN AYNI KAZAYI BEN DE YAŞADIM”

MOTAŞ şoförlerinin bazılarının çok duyarsız olduğunu ileri süren Başkan Koyun, “Ne kadar duyarlı sürücümüz olmuş olsa da maalesef bir o kadardan fazla da duyarsız sürücülerimiz var. Yaklaşık 1 hafta kadar önceydi. Milli Egemenlik Caddesi’nde evime giderken aynı kazayı ben de yaşadım. Minibüs şoförü trafik ışığından geçerken geldi bana çarptı. Aynı sıkıntıyı ben bir ay içerisinde 4 defa yaşadım. Yani eninde sonunda Malatya’da hayatını kaybeden engelli sayımız artacak. Bunun nedeni ise alt yapımızın, kaldırımlarımızın, trafik ışıklarımızın, sinyalizasyonlarımızın yeterli olmaması ve bununla beraber Belediyemizin bünyesindeki MOTAŞ’ın otobüs şoförlerinin ve minibüs şoförlerinin bazılarının duyarsız olması” ifadelerini kullandı.

“CEZALARI NEDEN UYGULAMIYORSUNUZ?”

Özellikle Minibüsçüler Odası ve Şoförler Odası’nın bu konuda hassasiyet göstermesi gerektiğinin altını çizen Başkan Koyun, artık MOTAŞ’ın ve odaların bu konulara el atması gerektiğini kaydetti. Bazı araç şoförlerinin sanki insan değil eşya taşır gibi son sürat gaza basarak hız yaptığını savunan Başkan Koyun, hız yapan şoförlerin hem aracın içerisindeki vatandaşların hem de yayaların hayatını tehlikeye attığını söyledi. Başkan Koyun, bu gibi problemlerin önüne geçilebilmesi için caydırıcı cezaların olması gerektiğini belirten Başkan Koyun, şunları söyledi:

“Bu konuda artık valimizin, idarecilerimizin, belediye başkanlarımızın ve oda başkanlarımızın bu konuya ciddi ciddi el atmaları gerekiyor. Şehir içi trafiğinde bir defa öncelik yayaların olması lazım. Ama bakıyoruz ki, altına arabasını alan insan yayadan önce üstünlük sağlıyor. Artık bunların cezaları da fazla yok. MOTAŞ şoförünün yaptığı kazada arkadaşımız hayatını kaybetti. Peki, sürücü ne kadar ceza alacak? Sürücü 2-3 ay sonra elini kolunu sallayarak tekrar işinin başına dönecek. Oysa büyük cezalar getirilmiş olsa şoförler dikkatli olacak. Cezalar ne için çıkarılıyor, uygulanmak için cezalar çıkarılıyor. O zaman cezaları neden uygulamıyorsunuz? Eğer cezaları uygularsanız insanlar bir defa hataya düşer, ikinci defa o hataya düşmez. Bu konuda yetkililerimizin çaba göstermelerini istiyoruz.”
VATANDAŞLARDAN DA MOTAŞ’A TEPKİ

Vatandaşlar da otobüslerin hız yapmasına tepkiliydi. Vatandaşlardan Nevzat Sarıcı, ulaşım araçlarının hız yapmasına tepki göstererek, “Şoförlere yavaş gitmeleri yönünde eğitim verilmelidir. MOTAŞ şoförlerinin bazıları çok hızlı araç sürüyorlar. Bu da kazalara neden olabiliyor” dedi.
Denetimlerin yapılmasını isteyen başka bir vatandaş Hidayet Arabacı, “Bazı şoförler otobüsleri çok hızlı sürüyorlar. Ben bir defasında hızlı giden bir şoförü uyardım. Şoför de bana sıraya geç kaldığını söyledi. Ben şoförlerin kontrollerinin ve denetimlerinin iyi yapılmasını istiyorum” diye konuştu.
Otobüslerin hız yaptığını söyleyen Aydan Uslu Erbaş isimli vatandaş ise, “Otobüsler gerçekten hız yapıyor. Şoförler araçlarını kontrolsüz kullanıyorlar. Engelli olduğunu bildikleri halde istedikleri duraklarda engellileri indirmiyorlar. Kafalarına göre hareket ediyorlar. Örneğin, bileti olmayan bir yolcuyu, yolcunun gişeden alırım demesine rağmen, araca almıyorlar. Engelliler için, bebek arabalı kadınlar için hiçbir şekilde beklemiyorlar. Araçların içerisi ise hijyenik değil” ifadelerini kullandı. Kaynak:Malatyabusabah Gazetesi-Mutlu Sarıgül–WWW.BUSABAHMALATYA.COM

Reklam
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.