TürkiyeSON - 29.03.2024 -

Müminlerin Cuması Mübarek Olsun

Müminlerin Cuması Mübarek Olsun

Resulullah (s.a.v.) buyuruyor ki: “Allah, bir kavim hakkın­da hayır murat ederse, onların kin gazaba sahip olmayan yumuşak huylarını idari amirlik mevkiine getirir, ilmi ile alim olanlarını da hakimlik mevkiini getirir ve bu kimseler aralarından kazai hükümler verirler.

Serveti de içlerinden cömert olanlara verir. Bir milletin kötü olmasını isterse, başlarına ahlaken düşük, sefih kimseleri reis yapar. Cahil kimseler de aralarında zuhur edecek ihtilafları hallatmek için hüküm verirler. Serveti de aralarında en cimri olanlarına verir.”[427] 2- Resulullah (s.a.v.) buyuruyor ki: “Cenab-ıHak, bir devlet başkanı hakkında hayır dilerse onun yanına özü ve sözü doğru bir ve­zir verir. Bu vezir, başkanın unuttukları hususları hatırlatır, hatırladıkları hususlarda da kendisine yardımcı olur. Şayet Hz. Allah devlet başkanına faydalı olmasını dilemediği za­man yanına kötü bir adamı vezir ( Bakan ) yapar. Başkan bir hususu unutursa ona hatırlatmada bulunmaz, hatırlarsa yardımcı olup doğrusunu yapması için gayret göstermez.”[428] 3- Resulullah (s.a.v.) buyuruyor ki: “Benim ümmetimi zalim­den korkar gördüğüm zaman, ona “sen de zalimsin” demelisin.
Onlar artık dirileri yanından ayrılmış, çöllerin ortasında kalmış manevi olan bir ölü gibidirler.”[429] 4- Resulullah (s.a.v.) buyuruyor ki: “Başınıza, kafasının tüyleri üzüm tanesi gibi siyah tüylü bir habeş köle dahi kumandan olursa (O hak ve adaletten ayrılmadıkça ), onu dinleyip itaat ediniz,”[430] 5- Resulullah (s.a.v.) buyuruyor ki: “Ey Mikdat, sen bir amir, katip veya nakip olmadan ölürsen kendini felaha kavuşmuş say, bil.”[431] Bilmiş ol ki, âmirler, memurlar ve zâlimlerle düşüp kalkmanın üç hâli vardır: 1. Meclislerine giderek onlara yaklaşmandır ki, en kötüsü bu­dur. 2. Onların sana yaklaşması ve sana gelip gitmeleridir. Bu, bi­rinciden ehvendir. 3. Ne onlar seni, ne de sen onları görmiyecek şekilde onlardan uzaklaşmandır. En selâmetti yol budur.
6- Resulullah (s.a.v.) buyuruyor ki: “Hain olan emniyet amiri yüz koyun cehenneme atılır.” 7- Resulullah (s.a.v.) buyuruyor ki: “Vergi toplamak için gön­derdiğimiz tahsildarlara ne oluyor? Vergileri topladıktan sonra yanıma gelerek şöyle diyorlar: “Şunlar devlet için topladığını vergiler, şunlar da bana verilen hediyeler.” Sorarım size, bu adam anasının veya babasının evinde otursa idi ve bekleseydi ona hediye veren olurmuydu? Olmaz mıydı?
Nefsim yedi kudretinde olan Allah’a yemin ederim ki: Böyle devlet hesabına vergi topladığı zaman kendisine hediye ismi altında gayri meşru menfaat temin eden kimse yarın kıyamet gününde o mal sırtında ortaya çıkacak ve bunun hesabını verecektir. Hediye ismi altındaki bu mal deve ise deve sesi çıkararak, sığır ise, sığır gibi böğürerek, koyun ise koyun sesi çıkararak o hayvan sırtında mahşer halkına bu­nun hesabını verecektir.”[432] 8- Resulullah (s.a.v.) buyuruyor ki: “Allah (c. c.) bir kimsenin müminlerin başına emir olmasını murad ettiği zaman yardım elini onun alnına koyar ( yardım elini onun yüzünün ak çıkması için uzatır.)”[433] 9- Resulullah (s.a.v.) buyuruyor ki: “Şüphesiz Hz. Allah, idare mevkiinde bulunan herkesten hesap soracaktır. İdaresi altmdakilerin haklarını gözetip gözetmediğini, yoksa zayi mi ettiğini muhasebe edecektir. Hatta kişiyi evi halkı hakkında muhasebe ve gerekirse muaheze edecektir.”[434] 10- Resulullah (s.a.v.) buyuruyor ki: “Sen bir şehirde hükümdar yoksa oraya uğrama, çünkü adil olan hükümdar Allah’ın rahmet gölgesi ve yer yüzünde kalkanıdır.”
Diğer rivayette: “(Her mazlum ona sığınır.)”[435] Birincisi: Bu gibilere yaklaşarak onlarla düşüp kalkmak, şerî’atin ciddî olarak çirkin gördüğü bir harekettir. Bu hususta ağır ve şiddetli veîdler vardır. Bu gibi hareketin şer’an mezmûm olduğunu bildirmek için önce bu hususa dâir rivayet edilen hadîslerle büyük­lerin sözlerini anlatalım. 11- Resulullah (s.a.v.) buyuruyor ki: “Hakimler üç kısımdır: İkisi cehennemde, birisi cennettedir. Bu hakimlerin nitelikleri şöyle­dir: a) Bir hakim ki, hissi tesirler ile hüküm verir, o cehennemde­dir. b) İlimsiz olarak, yanlış hüküm veren cahil hakim de cehennem dedir. c) Hak ve adeletle hükmeden hakim ise cennetlik hakimdir.”[436] 12- Resulullah (s.a.v.) buyuruyor ki: “Size, gecesi gündüzü gibi olan aydın bir din bıraktım.
Bu dinden ancak ve ancak kendisine felaket hazırlamak isteyen kimse ayrılır. İçinizden yaşayacak olanlar yakında çok ihtilaflar görecektir. Böyle karışık bir durumda karşılaştığınız takdirde yapacağınız iş benim ve sünnetime sımsıkı bağlı olan hulefai Raşidi’nin sünnetine sarılınız. Başınızda habeşi bir köle de kumandan olsa ona itaat ediniz. Çünkü mümin, burnundan zincire bağlı ve nereye bağlanırsa ora ya bağlanan deveye benzer.”[437] 13- Resulullah (s.a.v.) buyuruyor ki: “Her yetki sahibi idaresi altında bulunan insanların yönetiminden kıyamet gününden Allah’a karşı sorumludur.”[438] 14- Resulullah (s.a.v.) buyuruyor ki: “Şüphesiz, Hz. Allah gönderdiği Nebi ve Halifeler ile iki sırdaş gönderir.
Sırdaşlardan birisi onu doğru yola sevkeder, kötülük yapmaktan engeller, öteki ise ötekinin aksine her türlü kötü fikirleri, fitne ve fesade müncer olacak icraatı onun kalbine sokmaya çalışır. Hangi, devlet reisi bu ikincisinin kötülüklerinden sakmmasını başarırsa kendisini korumuş olur.”[439] 15- Resulullah (s.a.v.) buyuruyor ki: “Şüphesiz Allah, hakimlerle beraberdir. Adaletten ayrımadıkca. Adaletten ayrılınca ondan uzaklaşır ve o hakimi Şeytan tesiri altında tutar.”[440]
Kuran ve Hadis com. Alıntıdır
TÜRKİYESON.COM HAYIRLI CUMALAR DİLER
Reklam
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.