Örnek Tesis Hayran Bıraktı
Almanya karşı karşıya kaldığı 120 bin Suriyeli mülteci nedeniyle olağanüstü durum yaşarken, Türkiye yıllardır Avrupa standartlarında tesislerle Suriyeli mültecileri barındırıyor
BİR konferansa amacıyla Malatya’da bulunan Alman bilimi heyeti, mültecilerin barındığı Malatya Beydağı Konaklama tesisini ziyaret etti. Üç yıldır faaliyet gösteren tesis dünyanın en iyi mülteci kamplarından birisi olarak gösteriliyor. Yaklaşık 7 bin 874 Suriyeli mültecinin bulunduğu tesiste 2 bin konteynerde tüm altyapı hizmetleri profesyonel şekilde sunuluyor. Ailelerin eğitim, sağlık, spor, beslenme, sosyal faaliyetler uzman personel tarafından veriliyor. Hizmette bir aksama olmaması için 66 tercüman sürekli hizmet alanlarında bulunuyor. Türkiye’de benzeri 26 tesis bulunuyor ve bu tesislerde 270 bin Suriyeli mülteci barınıyor.
MODERN EĞİTİM
Tesisteki nüfusun çoğunluğunu genç ve çocuklar oluşturuyor. Çocuk yuvasından liseye kadar bütün düzeylerde 3 bin 191 öğrenci eğitim görüyor. Yine tesiste yaşayan 192 Suriyeli öğretmen Suriye müfredatı ile eğitim veriyor. 18 öğretmen ise öğrencilere Türkçe öğretiyor. Liseden mezun olan onlarca öğrenci burslu olarak Türk üniversitelerinde eğitim görüyor. Çocuk yuvalarından liseye kadar eğitim alanları ve sınıflar Türkiye’deki ortalama bir okulun sahip olduğu tüm araç ve gereçlere sahip. Normal eğitinim dışında tesis sakinlerine, hayvancılıktan, mobilya, elektrik tesisatçılığı, bilgisayar gibi çok çeşitli alanlarda meslek eğitimi imkânı sunuluyor.
SAĞLIK SİSTEMİ MÜKEMMEL İŞLİYOR
Kampta bir poliklinik bulunuyor. Polikliniğin doktoru Serpil Kaya, 24 saat hizmet verdiklerin söylüyor. Modern poliklinikte 7’si doktor olmak üzere 42 personel hizmet veriyor. Çocuk sağlığından, doğuma ve diş hekimliğine kadar her alanda uzmanlar var. Kampta 24 saat bir ambülans bulunuyor. Acil durumlarda hastaları çevredeki hastanelere yetiştiriyor. Her türlü sağlık hizmeti ücretsiz verilirken, kentin dünyaca ünlü karaciğer nakil merkezinde de bir çocuk yapılan nakille hayata döndürülmüş durumda.
YÖNETİME DAHİL EDİLDİLER
AFAD İl Müdürü ve tesisin yöneticisi Haydar Demiralp, mültecilerin yaşam alanını mahallelere böldüklerini 7 mahalle için muhtarlık seçimi yaptıklarını ve muhtarlar aracılığı ile misafirlerin yönetime demokratik olarak katılımlarını sağladıkların bildiriyor. Tesisteki güvenlik görevliler sokak aralarında dahi cop dâhil herhangi bir silah kullanmıyor. Kampta kriminal düzeyde olay yaşanmıyor. Çünkü mültecilere verilen hizmetlerin yanında tüm günlerini alan tam bir uyum programı sunuluyor. Malatyalılar her şeyi devletten beklememenin mükemmel bir örneğini sergiliyor. Giyinme ve gıda ile ilgili hayırsever Malatyalıların yaptığı yardımlar önemli bir ihtiyacı karşılıyor
DUYGUSAL ANLAR
Tüm hizmetleri yerinde inceleyen heyet hayranlığını gizleyemedi. Hizmet alanlarının yanında mültecilerin bulunduğu sokaklara ve barındıkların konteynerlere de giren heyet memnuniyetini şu kelimelerle dile getirdi. Wiesbaden eski Belediye Başkanı Peter Müller, “Türkiye’nin 2 milyon üzerinde göçmen barındırdığını biliyordum. Bu tesisin organize ediliş biçimi beni çok etkiledi. Mültecilerin tüm yaşam alanlarına yönelik hizmet var. Özellikle sağlık ve eğitim hizmetlerine hayran kaldım. Kampın müdürünün pratik çözümler bulması hayranlık verici. Almanya’da bu denli bir organizenin olabileceğini tahayyül edemiyorum’’
ETKİLEYİCİ HİZMET
Giessen Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Trinad Chakraborty tesise hayran kaldığını belirterek, “Bu denli bir çaba gösterilerek mültecilerin normal yaşamlarında mevcut olan konforun sunulması ayrıca personelin olağanüstü çabası da hayranlık verici. Böyle bir tesis beklemiyordu” dedi. Prof. Dr. Winfried Padberg ise tesisin etkileyici olduğunu belirterek, Alman yetkililer de buradan çok şey kopyalayabilir. Mültecilere burada çok iyi bakılıyor ve güvendeler. Almanya’da benzeri bir alt yapının kurulmasın çok arzu ederdim. Bence Almanlar tamamen yanlış bir politika izliyor. Almanya Suriyeler gibi gerçekten savaş bölgelerinden gelenler üzerine konsantre olmuş olsaydı daha iyi olurdu” dedi.
“BİR ÇOCUKTAN ÇOK ETKİLENDİM”
Doktor bayan Padberg “Çocuklar beni etkiledi. Bir çocuk gördüm. Kurşun yarası vardı. Beni bu çok üzdü. Ancak buna rağmen kampta iyi bir yaşam sürdürdüklerin düşünüyorum. Umarım Suriye de savaş biter” diye konuştu. Türk Alman Sağlık Vakfı Başkanı Prof. Dr. Yaşar Bilgin ise tesisin profesyonelce hazırlandığını belirterek, “İnsanların ihtiyaçlarına göre hazırlamışlar. Yapılan bu program bu insanları yine Suriye’ye kazandırmak için yapılıyor. Türkiye burada çok iyi niyetli Suriyeliler için çalışıyor. Diğer devletler mültecileri sonunda kendileri için kabul ediyor. Mültecilere Arapça eğitim verilmesi devletin bir menfaat gözetmediğini gösteriyor. Bizim de Avrupalı Türkler olarak bu ve benzeri tesislere yardımda bulunmamız gerekiyor” diye konuştu.
kaynak: sabah.de