Osmanlıca eğitimine başlayacağız
Malatya İl Milli Eğitim Müdürü Ali Tatlı, “19. Milli Eğitim Şurası’nda alınan tavsiye kararları uygulamaya konulursa biz İmam Hatip Liseleri’mizin tamamında Osmanlıca eğitimine başlayacağız” dedi.
Malatya İl Milli Eğitim Müdürü Ali Tatlı, ‘19. Milli Eğitim Şurası’nda alınan kararlarla ilgili değerlendirmelerde bulundu. Şura kararlarının tavsiye niteliğinde olduğunu belirten Tatlı, Osmanlıca dersleri ile ilgili kararın Malatya için yeni bir konu olmadığını dile getirdi. Tatlı, Osmanlıca’nın ilimizdeki Sosyal Bilimler Lisesi’nde zaten zorunlu ders olarak okunduğunu belirtti.
Şura kararları tavsiye niteliğinde
İl Tatlı, geçtiğimiz yıl proje kapsamında sürdürülen, ‘Değerler Eğitimi’nin bu yıl müfredata alınacağını belirterek, “Milli Eğitim Şurasında bazı kararlar alındı. Müfredata bazı yeni dersler konuldu. Okul öncesi eğitimle alakalı bazı çalışmalar yapıldı. Şura’nın tavsiye kararı uygulamaya dönük olarak ortaya çıktı. Bizim hazırlıklı olabilmemiz için bazı çalışmalarımız var. Özellikle okul öncesi eğitimde değerler eğitiminin verilmesi insan gelişimin en hızlı olduğu çağlardan birisidir. İnsanın şekillendiği çağlardan birisidir. Bu çağda çocuklarımızın okul öncesi eğitimde yapacağı faaliyetlerin içerisine serpiştirilmiş olarak değerler eğitiminin verilmesi bizim için önemlidir. Bu konu zaten okullarımızda uygulana gelen bir konudur. Ama şimdi müfredatımıza giriyor” dedi.
Osmanlıca olmazsa olmazımız olmalı
Son günlerde tartışılan önemli bir konuyu da dile getiren Tatlı, Osmanlıca konusunun Malatya için yeni bir konu olmadığının altını çizerek, ilimizin en eski okullarından birisi olan Gazi İlkokulunun arşivlerinin bile Osmanlıca olduğunu dile getirdi. Tatlı, “Osmanlıca dersi bizim ilimiz için yeni bir kavram değil. Sosyal Bilimler Lisesi bünyesinde zaten Osmanlıca ders olarak veriliyor. Aslında bizim gibi iller için Osmanlıca olmazsa olmazımız olmalı. Hemen bitişiğimizdeki Gazi İlkokulunun arşivi Osmanlıcadır. En azından bu arşivdeki bilgileri okumamız gerekiyor. Önümüzdeki süreçte eğer şuradan alınan tavsiye kararları uygulamaya konulursa biz İmam Hatip Liselerimizin tamamında da Osmanlıca eğitimine başlayacağız” dedi.
60 okul inşaatı ile başladık
Bazı okul inşaatlarını halen sürdüğünü de söyleyen İl Müdürü Ali Tatlı, yarıyıl tatilinin ardından bu okulların büyük bir bölümünün eğitim öğretime alınacağını belirterek, “Bizim 60 okul inşaatımız devam ediyor. Bu 60 inşaatın 33’üne yakını bitti. Bunlardan bir kısmını teslim aldık yani, geçici kabullerini yaptık ve eğitim, öğretim faaliyetine başladık. Bir kısmının da geçici kabulünü yaptık ama yılsonu olması hasebiyle ambarlardaki sayımdan dolayı donatımlarını yapmadık, Ocak ayının başında donatımını yapacağız, bir kısmının da geçici kabulleri yapılıyor. Toplamda 33 binamız bitti. Ve inşallah 2. dönemde bu 33 binanın tamamında eğitim öğretim faaliyeti başlamış olacak. Devam eden 27 okulumuz var” ifadelerini kullandı.
Eğitim kampüsleri projesi devam ediyor
Malatya’nın eğitim alanındaki önemli projelerinden biri olan Eğitim Kampusleri projeleri hakkındaki soruları da cevaplayan Ali Tatlı, “Biliyorsunuz ilimizde 2 eğitim kampusu projesi vardı. Eğitim kampuslerimizden birisi Battalgazi ilçesinde, diğeri Yeşilyurt ilçemizin sınırları içerisinde. Battalgazi’de eğitim kampusu için planladığımız yer üniversitenin arkası, tavuk çiftliğinin olduğu bölge, Yeşilyurt sınırları içerisinde planlanan eğitim kampusu de Özel İdare Binasının arka tarafında İkizce Kampusu. İkizce kampusüyle alakalı Bakanlık bizden bilgileri istedi. Biz de en son şekliyle Bakanlığa gönderdik. Ümit ediyoruz ki, 2015 yatırım programı içerisinde değerlendirilir. Bakanlığın da bizim de hedefimiz 5 bin kişilik bir kampus. Öncelikle yapımı hedeflenen şu anda İkizce kampusüdür. Çünkü altyapısı tamamlan bu kampuste eğitim donatılarının bitirilmesi bizim için önceliklidir. Kampus tamamlandıktan sonra buraya hangi okulların taşınacağına karar vereceğiz. Bu kampus içerisinde kesinlikle teknik okullar olmayacak” şeklinde konuştu.