Picasso sattı, Hizbullah’a gönderdi… Hamas-İsrail savaşının gölgesinde servet transferi
Lübnan’da İngilizce ve Arapça yayın yapan “NOW News” isimli internet sitesinde yer alan bir yazıda sanat eseri tüccarı ile Hizbullah arasındaki ilişki anlatıldı
Hizbullah’ın kan sanatı” başlıklı yazıda, geçen Nisan ayında, sanat eseri ve elmas tüccarı Nazem Ahmad’a, ABD Hazine Bakanlığı Yabancı Varlıkların Kontrolü Ofisi (OFAC) tarafından yaptırım uygulandığı hatırlatıldı.
Yazıda, Nazem Ahmad’in yıllarca, soruşturulmaktan kaçmak için karmaşık bir para transfe sistemi kurduğu ve paravan şirketler ile aile üyelerini kullanarak uluslararası yasaları nasıl aştığı anlatıldı.
Nazem Ahmed’in Lübnan, Dubai, Birleşik Arap Emirlikleri, Güney Afrika ve Hong Kong’da özellikle elmas ve sanat eseri odaklı çalıştığı ifade ediliyor.
PİCASSO’DAN ANDY WARHOLL’A BİR LÜKS HAYAT
Nazem Ahmad, uluslararası mal varlığı dondurulmuş olmasına rağmen Lübnan’ da lüks bir yaşam sürmeye devam ediyor. Gösterişli yaşam tarzında en ufak bir değişkilik yok; sanat eserleri alıp satıyor.
Nazem Ahmad’ın ünlü Amerikalı neo-ekspresyonist sanatçı Jean-Michel Basquiat’ın milyonlar değerindeki eserlerinden birini lüks binasının lobisine astığı belirtiliyor. Yine Nazem Ahmad’ın aralarında dünyaca ünlü sanatçılar Pablo Picasso, Andy Warhol ve Antony Gormley’in eserlerinin de bulunduğu geniş bir kişisel sanat koleksiyonuna sahip olduğu da biliniyor.
ELMAS TÜCCARI HİZBULLAH İLİŞKİSİ
“NOW News” sitesinde yer alan yazıda, “Nazem Ahmad’ın, Hizbullah lideri Hasan Nasrullah ile yakın ilişki içinde olduğu ifade ediliyor. Elmas tüccarının Hizbullah’a büyük bir elmas verdiği iddia ediliyor. Bu bilgi ise sanat koleksiyoncusu olan Lübnan eski Adalet Bakanı İbrahim Neccar’ın verdiği demece dayandırılıyor.” denildi.
HİZBULLAH’A PARA NERDEN GELİYOR
Eski Adalet Bakanının demecinde daha somuta bilgiler verdiği anlatılan yazıda şu ifadeler kullanıldı: “Hizbullah için Lübnan’a nakit para sokmak çok kolay.
Medyada yayınladıkları ABD doları dolu oda resimlerini görüyorsunuz. Bir kişiye nakit dolar veriyorlar; bu para daha sonra arazi, gayrimenkul veya sanat eseri satın almak için kullanılıyor.”
Yazıda yine ABD’nin Ohio eyaletindeki Shawnee Eyalet Üniversitesi’nde Tarih ve Antropoloji Profesörü olan Amr al-Azm’ın açıklamaları da yer aldı.
Açıklamada, “Tüm Lübnan-Suriye sınır bölgesinin büyük bir kısmı Hizbullah’ın kontrolünde. Suriye’nin diğer bölgelerinde kültürel mallar yağmalandığında, bunlar Lübnan’a aktarılıyor ve daha sonra sevk ediliyor” iddiasını dile getiriyor.
“ARKEOLOJİK KAZI DA YAPIYOR”
“NOW New” sitesinin yorum haberinde Hizbullah’ın tarihi eser ve sanat eseri alıp satmanın dışında “arkeolojik kazı” da yaptığı öne sürülüyor.
RAPORDA KİMSE KONUŞMADI, ÇÜNKÜ ONLAR SATIYOR”
Yazıda, Nazem Ahmad ile ilgili ABD’de rapor hazırlandığı vurgulandı. Rapor hazırlanırken bilgisine başvurulmak istenen sanat taciri, uzmanların konuşmak istemediği belirtildi. Bunun nedeni ise şöyle açıklandı: “Çünkü Nazem Ahmad’a satışları yapanlar o tacir ve uzmanlar zaten.”
“IRAK – İSRAİL KOLEKSİYON YOLU”
2023 yılı başında Lübnan, Jawad Adra tarafından kurulan Nabu Müzesi koleksiyonunda sergilenen ve yasadışı yollarla elde edilmiş 300’den fazla arkeolojik eseri Irak’a iade etmek zorunda kalmıştı.
Jawad Adra’ın bir özelliği ise eski Lübnan İçişleri Bakanı Zeina Akar’ ın eşi. İddiaya göre müzede sergilenen kaçak eserler Hizullah’tan alındı.
“HİZBULLAH KAZANIYOR”
Sitedeki yazı şöyle bitiyor: “Sanat ve antika ticareti Hizbullah’a neredeyse göz önünde iş yapma fırsatı sunmaktadır. Daha sıkı düzenlemeler ve yasaları çiğneyenlere uygun cezalar getirilmediği sürece bu durum devam edecek ve Hizbullah gibi grupların her zaman kazançlı bir pazara erişimi olacaktır’.
Odatv.com