22.11.2024 -Türkiye Son Habercilikte Son

Soba bacalarına dikkat!

Soba bacalarına dikkat!

Havaların soğuması nedeniyle, kalorifer ve sobaların yakılmaya başlandığı hatırlatılarak, soba zehirlenmeleri ve baca yangınlarına karşı İtfaiye Daire Başkanlığı tarafından yapılan açıklama ile vatandaşlar uyarıldı.

image
Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanı Hanifi Acar, özellikle karbon monoksit gazındaki tehlikeye dikkat çekilerek, karbonmonoksit, renksiz ve kokusuz bir gaz olduğu için kolay kolay fark edilemediğini, nefes yoluyla derhal kana karışarak kalp ve beyne oksijen ulaşmasını engellediği hatırlattı. Bu tür zehirlenmeler ölümle de sonuçlanabilir diyen Hanifi Acar, sobadan çıkan yangın ve karbonmonoksit zehirlenmelerine karşı en etkili önlem, bacaların kış mevsimi başında ve sonunda olmak üzere yılda en az iki kez temizlenmesi olduğunu söyledi.

Baca temizliği hayati önem taşımakta

Baca zehirlenmelerine maruz kalmamak için bacaların teknik olarak yapılandırılması hakkında da bilgiler veren Acar, “Bacalarda oluşan çatlaklara karşı önceden önlem alınmalı. Kaliteli yakıt kullanılmasına özen gösterilmeli. Baca çıkışları aşırı rüzgarlara karşı tedbir için, en az çatı seviyesinde olmalı, Baca temizliğinde bacaları yakarak temizlemeye teşebbüs edilmemeli. Bacalar en az yılda bir defa bacalar temizletilmeli, Temizlenmeyen bacalardaki kurumun baca yangınlarına neden olacağı unutulmamalı. Tıkalı ve iyi çekmeyen bacaları kullanarak can ve mal güvenliğini tehlikeye attığımızı unutmayalım” dedi.

Borular ayda bir defa temizlenmeli

Sobaların kurulmasının ardından ise odalardaki soba borularının ayda bir, bacalar yılda iki defa temizlenmesi gerektiğini dile getiren Acar; “Standartlara uygun inşa edilmeyen ve temizlenmeyen bacalar tehlikelidir. Baca yangınları kolayca çatı ve ardından bina yangınlarına sebep olabiliyor. Bacaların iç yüzeyini kaplayan kurum saf karbondur ve son derece yanıcıdır. Kurum, yanma sıcaklığına ulaştığında baca yangını başlar” şeklinde konuşarak Baca yangını olması halinde derhal 110 itfaiye numarasını, zehirlenmelerde ise 112 Ambulans numarasının aranmasının gereğini hatırlattı.

Reklam
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.