Son günü beklemeyin
Malatya Vergi Dairesi Başkanı Yunus Poyraz, “Vergi borçlarının yapılandırılmasında son günler beklenilmemeli “dedi.
Vergi Dairesi Başkanı Yunus Poyraz, kamuoyunda torba yasa olarak bilinen 11 Eylül tarihinde yürürlüğe giren 6552 sayılı kanun hakkında açıklamalarda bulunarak, Malatyalı vergi mükelleflerini bilgilendirdi. Maliye binasında düzenlediği basın toplantısı ile getirilen yasada yer alan vatandaş lehine olan düzenlemelerle ilgili bilgiler vererek, borçlu mükellefler için bir fırsat yasası olan yasanın değerlendirilmesini istedi. Poyraz, kesinleşmiş vergi borcu olan ve mükelleflere çeşitli ödeme kolaylıkları sağlayan yasadan yeterince yararlanılması gerektiğinin altını çizdi. Yasanın yayımlanma tarihinden itibaren yasadan yararlanmak isteyenler için müracaatların başladığını kaydeden Poyraz, yararlanmak isteyen mükelleflerin yapılandırmadan yararlanmaları için en geç 15 Kasım 2014 tarihine kadar verdi dairelerine şahsen veya internet üzerinden başvurmalarını istedi. Poyraz 13 Ekim tarihine kadar 4464 mükellefin bizzat, 1817 mükellefin ise internet üzerinden başvuruda bulunduğunu belirterek şimdiye kadar 6281 mükellefin başvurduğunu ve bu sayının artmasını beklediklerini dile getirdi. Yapılan yasal düzenlemelerin mükelleflere getirdiği imkânları paylaşmak üzere böyle bir bilgilendirme toplantısı düzenlediklerini kaydeden vergi dairesi başkanı Yunus Poyraz, açıklamasını; “6552 sayılı Kanunun 73 ve 74. maddeleri kapsamında kesinleşmiş vergi borcu olan mükelleflerimize getirilen kolaylıklar ve yeni yasal düzenlemeler hakkında özet bilgiler vermek istiyorum” şeklinde sürdürdü.
Taşıtlar için tek tek başvuru gerekiyor
Poyraz açıklamasında, “Kapsama giren alacaklı kurumlar, Maliye Bakanlığı, Belediyeler Büyükşehir Belediyeleri Su ve Kanalizasyon İdareleridir. Dilekçe ile şahsen veya posta yoluyla başvuru ilgili vergi dairesine yapılıyor. İnternetten “http://intvd.gib.gov.tr/internetvd” adresi kullanılarak başvuru ve kredi kartı ile ödeme yapılabiliyor. Başvuru esnasında daha önce uygulanan haciz ve ödeme emri tebliği gibi işlemlere dava açılmış ise vazgeçilmesi gerekiyor. Taşıtlar için yapılacak başvurularda her bir taşıt itibarıyla toplam borç için başvuru gerekiyor.
Ödemelerin ilk taksiti 31 Aralık’a kadar ödenecek
İlk taksit 31 ARALIK 2014 tarihine kadar ödenebiliyor. Taksitlerin kredi kartıyla ödenmesi mümkündür. Mahsup talebi yoluyla da ödeme yapılabiliyor. Taksitli ödemeler için Kanunda öngörülen taksit seçeneklerinden birinin seçilmesi gerekiyor. Talep halinde 6 taksitte 12 ayda, 9 taksitte 18 ayda, 12 taksitte 24 ayda, 18 taksitte 36 ayda ödeme seçeneği bulunuyor. Başvuru sırasında taksit sayısını belirtmeyenlere azami taksit süresi veriliyor.
Yapılandırma kapsamına giren cezalar
30 Nisan 2014 tarihinden önce verilen, askerlik para cezaları, seçim para cezaları, nüfus para cezaları, trafik para cezaları, karayolları kaçak geçiş ücreti cezaları, Karayolu Taşıma Kanununa göre verilen para cezaları, RTÜK tarafından verilen para cezaları, yapılandırma kapsamına giriyor. 31 Aralık 2013 tarihinden önce verilen 120 liranın altında kalan idari para cezaları (Sigara kullanımından kaynaklananlar hariç) ile 12 lira ve altında kalan kaçak geçiş ücretleri terkin ediliyor. Maliye Bakanlığına bağlı tahsil dairelerince takip edilen vadesi 31 Aralık 2007 tarihinden önce olan 50 lirayı aşmayan asli alacaklar ile bu alacağa bağlı fer’i alacaklar, aslı ödenmiş 100 lirayı aşmayan fer’i alacaklar terkin ediliyor.
Taksitlerin süresinde ödenmesi gerekiyor
Bir takvim yılında en fazla 2 taksitin süresinde ödenmemesine izin veriliyor. Ödenmemiş taksitler takibe alınmıyor. Süresinde ödenmeyen taksit, son taksiti izleyen ayın sonuna kadar gecikme zammı oranında geç ödeme zammı ile birlikte ödenebiliyor. Cari döneme ait alacak tutarları veya taksit tutarlarının % 10’unu aşmamak şartıyla 5 liraya (bu tutar dahil) kadar yapılmış eksik ödemeler ihlal sayılmıyor.
MTV’lere özel uygulama
Kanun kapsamında borçlarını yapılandıran MTV mükelleflerine bu Kanun hükümlerinin ihlal edilmemesi şartıyla taksitlendirme süresi sonuna kadar fenni muayene izni veriliyor. 31 Aralık 2014 tarihine kadar araç muayenelerini yaptırmaları şartıyla, muayene süresi geçirilen her ay ve kesri için tahsili gereken %5 fazla yerine; Kanunun yayımlandığı tarihe kadar Yİ-ÜFE aylık değişim oranları, Kanunun yayımlandığı tarihten araç muayenelerinin yapıldığı tarihe kadar her ay ve kesri için aylık %1 oranı esas alınarak hesaplanacak tutarın ödenmesi imkanı getiriliyor.
Bilanço mükellefleri de yararlanıyor
Bilanço esasına tabi kurumlar vergisi mükellefleri 31 Aralık 2013 tarihi itibarıyla bilançolarında görülmekle birlikte işletmelerinde bulunmayan kasa mevcutlarını ve ortaklardan alacaklar/ortaklara borçlar hesapları arasındaki net alacak tutarını düzeltebilecektir. Düzeltilen tutarlar için 31 Aralık 2014 tarihine kadar bağlı olunan vergi dairelerine beyanda bulunulacaktır. Beyan edilen tutarlar üzerinden % 3 oranında hesaplanan vergi beyanname verme süresi içinde ödenecektir” ifadeleri yer aldı. Kesinleşmiş vergi borçlarının, kamu alacaklarının yapılandırılması çalışmaları için, vergi dairelerimizde daha önceki yapılandırma çalışmalarında görev alan çok tecrübeli, deneyimli, güler yüzlü yönetici ve personeller ile hazırlıklarını tamamladıklarını kaydeden Poyraz mükelleflerden yapılandırmadan yararlanmaları için son günü beklememeleri istedi.