Su ürünleri stratejik planı
Malatya Gıda Tarım ve Hayvancılık İlMüdürlüğü ile Elazığ Su Ürünleri Araştırma İstasyonu tarafından düzenlenen, DAP Bölgesi Malatya ve Tunceli illeri su ürünleri stratejik planının oluşturulması projesi çalışmaları toplantısı, Malatya Ticaret ve Sanayi Odası Toplantı Salonunda yapıldı
Toplantıya Malatya gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Ali Selvi, Elazığ Su Ürünleri Araştırma İstasyonu Müdürü Hakan Akgün, Kayısı Araştırma İstasyonu Müdürü Abdullah Erdoğan, Malatya TSO Genel Sekreteri Abdullah DURAN, İl Müdür Yardımcılarımız Abdulmecit Yaşa ve Zülküf Yıldırımoğlu, İnönü Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof.Dr.Kazım Şahin, Hayvan Sağlığı ve Yetiştiriciliği Şube Müdürümüz Zeki Sadak ve alabalık üreticileri ile işletme temsilcileri katıldı.
Açılış konuşmasını yapan Elazığ Su Ürünleri Araştırma İstasyonu Müdürü Sayın Hakan Akgün, “2000’li yılların başından itibaren ülkemizde su ürünleri yetiştiriciliği konusunda büyük gelişmeler yaşandı. Bakanlığımız 2002-2013 yılları arasında su ürünlerine 941 milyon TL destekleme vererek sektörün ciddi bir şekilde ivme kazanmasını sağladı. Fakat tüketimde sıkıntılarımız var. Su ürünleri tüketimi dünya ve Avrupa ülkeleri ortalamalarının çok altında. Kişi başına tüketimin arttırılması için çalışmalar yapılması gerekmektedir. Malatya ve Tunceli İllerinin 2015-2018 yıllarını kapsayacak olan su ürünleri stratejisinin ortaya çıkarılması bakımından bu master planı büyük önem arz etmektedir” dedi.
Malatya Ticaret ve Sanayi Odası Genel Sekreteri Sayın Abdullah Duran ise, “Odamıza kayıtlı 77 civarında balıkçılıkla iştigal eden işletmemiz var. Malatya’da geçen yıl itibari ile 36 milyon TL’lik ihracat yapıldı. Oda olarak bu master planının hazırlanma aşamasında yapılacak çalışmalara katkı sunmaya hazırız” dedi.
Daha sonra kürsüye gelen İl Müdürümüz Ali Selvi, “ Su ürünleri ve mamulleri sektöründe yurt içi talebin arttırılması, üretimin desteklenmesi, sağlıklı beslenme konusunda bilgilendirilmesi ve bilinçlendirilmesi ile en önemlisi kişi başına düşen balık tüketiminin arttırılması en büyük hedefimizdir. Ülkemiz uluslararası standartlara uygun olarak yetiştirilen su ürünleri üretiminde Avrupa’da 3. Sıraya yükselmiş, alabalık üretiminde Avrupa 1.si olmuştur. 2014 yılında Malatya’da ihracatta en önemli kalemlerden kuru kayısı, hazır giyim ve konfeksiyodan sonra üçüncü sırada su ürünleri gelmektedir. Su ürünleri yetiştiriciliği son yıllarda en fazla büyüyen gıda sektörü olduğu düşünüldüğünde, sektörün önü açıktır. Son 4 yılda su ürünleri ihracatı 2 katına çıkarak 313 milyon dolardan, 630 milyon dolara yükselmiştir. Bu veriler ışığı altında Malatya ve Tunceli’de su ürünlerinin geliştirilmesi için yapılan master planı hazırlığı ileride daha bilinçli ve daha verimli üretim yapılacağının göstergesidir. Bu programın düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.
İl Müdürlüğümüz Balıkçılık ve Su Ürünleri Şube Müdürlüğü’nde görevli Su Ürünleri Mühendisi Akın Belgen tarafından katılımcılara Malatya’daki üretim ve kapasiteler hakkında sunum eşliğinde bilgiler aktarıldı. Elazığ Su Ürünleri Araştırma İstasyonu Müdürlüğünden Su Ürünleri Mühendisi Mustafa BALCI tarafından DAP Bölgesi Malatya ve Tunceli illeri Su Ürünleri Stratejik Planının Oluşturulması Projesi anlatıldıktan sonra soru – cevap bölümüne geçildi.