27.11.2024 -Türkiye Son Habercilikte Son

Telli Sistemle Daha Sağlıklı ve Kaliteli Üzüm Yetişecek

Telli Sistemle Daha Sağlıklı ve Kaliteli Üzüm Yetişecek

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi bölgede daha sağlıklı ve kaliteli üzümün yetişmesi için “Telli Sistem Bağ Projesi”ni hayata geçirdi.

Bölgede tarım ve hayvancılığın geliştirilmesi yönünde çiftçiye her türlü desteği vererek onlara yardımcı olan Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığı, çalışmalara devam ediyor.

Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığı, bağcılıkla uğraşan çiftçilerin üzümlerini daha sağlıklı, kaliteli ve verimin yüksek olması için “Telli Sistem Bağ Projesi”ni hazırlayarak hayata geçirdi.

Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Tarımsal Hizmetler Daire Başkanı İbrahim Yılmaz, geçmişte asmaların yoğunlukta bulunduğu, bağcılığın geniş bir alanda yapıldığı bölgede, şire çeşitleri içerisinde en çok pekmezin üretildiğini söyledi.

Son zamanlarda bağcılık alanlarının hızla azalmaya başladığını belirten Yılmaz, açıklamasını şöyle sürdürdü:

“Yerel çeşitlerimizi korumak ve bağcılığı tekrar eski günlerine getirmek amacıyla Büyükşehir Belediyemiz Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığınca çalışmalar yürütülüyor. Bu aşamada ilk etapta 2016 yılında ilimize bağlı Şehitkamil ilçemizde 13 adet çiftçimize 60 dekar telli sistem bağı tesis ettik. Yine aynı şekilde bu yılda 12 adet çiftçimize 60 dekar telli sistem bağı bu sefer Şahinbey ilçemize bağlı köylerimizde yapıyoruz. Tabiki burada öncelikle kendi yerel çeşitliliğimiz olan horoz karası, hönüsü ve dökülgen gibi çeşitlerle bahçe tesis ediyoruz. Çiftçilerimiz burada elde ettiği çeşitleri hem sofralık hem de pekmez yapımında kullanıyorlar.”

BEŞ DEKARLIK BAHÇEDE 10 TON ÜZÜM ALINMASI PLANLANIYOR

Telli sistem bağ yapma çalışmalarının devam ettiğini aktaran Yılmaz, söz konusu sitemi yaparken 1 dekara dikilen fidan sayısını da artırdıklarını vurguladı.

Gaziantep’te yerel usullerle yapılmış bağlarda 1 dekardan 600 kilogram üzüm alındığını, ancak yapılan telli sistem projesiyle bunu 2 tona çıkartmayı planladıklarını ifade eden Yılmaz, şunları kaydetti:

“Telli sistem bağcılığın avantajı var. Yabancı ot mücadelesi için son derece uygun. Yine burada ürettiğimiz üzümlerin toprakla temasının kesilerek onların çürümesi önleniyor. Bağ hastalık ve zararlılara karşı daha etkili bir üretim metodu var. Salkım güvesi ve külleme gibi hastalıklara karşı zirai mücadelede telli sistem bağlarda çok daha etkili mücadele yapma imkanı doğuyor. Bu şekliyle üretimi biz piyasaya aktardığımız zaman çiftçilerimizin geliri artıyor. Bugün 5 dekarlık bir bahçeden başlangıç itibariyle üçüncü yıldan sonra 10 ton civarında üzüm alınması planlanıyor. Buda aşağı yukarı 20 bin lira gibi bir rakama denk geliyor.

Bunu şöyle söyleyebiliriz iyi bir 5 dekar telli sistem bağ tesis eden ve bunun bakımını, sulamasını, bitki beslemesini yapan bir çiftçimiz rahatlıkla bir asgari ücret dolayında geliri kazanabilecek seviyeye geliyor. Biz yaptığımız çalışmalarla bir taraftanda istihdama katkıda bulunuyoruz. İşsizliğin önlenmesine katkıda bulunuyoruz. Tabi ümit ediyoruz ki bizim yaptığımız bu bahçeler diğer insanlar tarafından da örnek alınsın ve çoğaltılsın.“

Reklam
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.