22.11.2024 -Türkiye Son Habercilikte Son

Trambüs önce kum torbası, sonra yolcu taşıyacak!

Trambüs önce kum torbası, sonra yolcu taşıyacak!

Türkiye’de örnek proje olarak gösterilen toplu taşıma aracı Trambüs’ün test aşaması yaklaşık 19 bin 740 kilo ağırlığındaki kum torbalarıyla yapılıyor..

10431436_10152986481837376_3362098633927624501_n
Malatya Belediyesi, uzmanların ve şehir plancılarının Malatya’nın dolaşım planına aykırı olmasının yanı sıra trafik sorununu çözmeyeceği gerekçesiyle karşı çıktığı ve Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır’ın gittiği il dışı toplantılarında öve öve bitiremediği Tarmbüs’ün test aşaması yaklaşık 7 aydır gece günüz yapılıyor.... Kamuoyunda gelen tepkilere aldırış etmeyen Çakır’ın gelen tepkilere neden sesiz kaldığı merak konusu oldu. Yaklaşık 7 aydır test sürüşünün yapıldığı Tarmbüs hattında ilginçliklerde bitmiyor.. Borç batağındaki belediyeye kazandırılan tarmbüs otobüslerinin test sürüyüşü ise alay konusu oldu.. Kum torbaları ile test sürüyüşü yapan trambüsü gören vatandaşlar şaşkınlığını gizleyemdi…Edindiğimiz bilgilere göre Tambüs içerisine torbalar içerisinde kum dolduruluyor.. Kum torbalarının konmasının gerekçesi ise 60 km olan Tambüs’ün taşıma hızını ölçmek… torbalar ile birlik Tambüs ün hızının 10 km düştüğü… asıl olay ise burada çıkıyor... Malatya’nın tek cevre yolu olan tarmbüs güzergahı şimdiden yetkileri düşündürüyor.. 10881633_10152986481302376_1541019798383361482_n 10885524_10152986481617376_1561951294319083107_n

Ahmet Çakır yönetimindeki Malatya Belediyesi’nin, “trambüs” diye adlandırılan ve eski troleybüs sistemiyle aynı olan elektrikle çalışan toplu taşıma araçları için, maliyetini Malatya halkına yükleyerek kenti, firmanın “deneme sahası” yapma konusundaki ısrarından vazgeçmeyip, bugüne kadar tek trambüs imal etmeyen, ancak “yaparım” diyen, açılan ihalenin tek katılımcısına ihaleyi vermiş olması ve sonucunu da kamuoyuna duyurmaması, bu konuyla ilgili tartışmaların daha uzun süre Malatya’nın gündeminde olacağını gösterdi.

Eleştirilere Kulak Tıkadılar

Şehre dair birçok yapılanma, iş ve işlemlerde uzmanların ve bilim çevrelerinin görüşünü hiçe sayan Malatya Belediyesi, trambus konusunda da uyarıları dikkate almadı ve bildiğini okudu. Malatya’da ulaşım planı ve sistemi için 2009’da bir çalışma yapan Şehir Plancısı Ulaştırma Uzmanı Yüksek Mimar Erhan Öncü’nün yanı sıra, İETT Genel Müdürlüğü görevinde bulunmuş olan AKP Malatya Milletvekili Ömer Faruk Öz’ün de, Malatya için uygun olmadığı, vazgeçilmesi gerektiği yolundaki açıklamalarına rağmen Belediye Başkanı Çakır, eleştiriler karşısında bir süre “inceliyoruz” diye elinde tuttuğu ihale sözleşmesini, tek talipli şirketin beklentisi doğrultusunda sonuçlandırdı.
Malatya Belediyesi’nin ciddi bir alt yapı çalışması yapmadan, 22 Nisan’da yaklaşık 46 milyon TL’ye (46 trilyon lira) varan bir bedelle yaptığı trambus ihalesinin tek katılımcı firması olan Ankara kaynaklı Bozankaya firmasıyla sözleşme imzaladı..
‘MOTAŞ’ın Zararı Kapanacak’

Belediye Başkanı Ahmet Çakır’ın seçildikten sonra göreve getirdiği Ziraat Mühendisi Hasan Alıcı’nın yönetimindeki MOTAŞ’ın, yılda 10 milyon lira zarar ettiğine ilişkin açıklamanın da irdelenmesi gerektiği ayrıca ifade ediliyor.Firmanın Yaptığı Trambus Yok!
Komisyon Başkanlığını Belediye Başkan Yardımcısı Alican Bozkurt’un yaptığı 22 Nisan tarihli ihaleye sözde 2 firma katılmış ancak, İndeks Makine Enerji Elektrik Ticaret Limited Şirketi boş zarf vermişti. Böylece ihalenin tek katılımcı firması olan Bozankaya Otomotiv Makine İmalat, İthalat Anonim Şirketi’nin 19 milyon 784 bin 930,13 Euro (Yaklaşık 45 milyon 500 bin Lira) teklif içeren zarfı değerlendirmeye alınmıştı. Ancak trambusler için teklif veren Bozankaya Şirketler Grubu’nun bugüne kadar trambüs imal etmediği belirlendi.Söz konusu firma tarafından hazırlanan ve MOTAŞ’ın internet sitesinde yayınlanan, Malatya caddelerinin mekan seçildiği “trambüs tanıtım” video görüntülerinde, henüz ortada bilinen bir prototipi olmayan bu araç, şehrin caddelerinde yolcu taşımacılığı yapıyor.

15 Gün Önce Yazmışlar
Malatya Belediyesi’nin aksine sektöre yakınlığı ile bilinen www.teknokulis.com adlı internet sitesindeki Hasan Genç imzalı haberde, trambusun ilk kez Malatya’da uygulanacağı bilgisi yer aldı.
Malatya Belediyesi’nin Trambüs Projesi tartışmalarla birlikte hayata geçiriliyor’ başlıklı haber şöyle:
Ülkemizdeki şehir içi ulaşım sorunu İstanbul dışındaki şehirlerde de tartışılıyor. Metropol ölçeğindeki şehirlerimiz İstanbul, Ankara ve İzmir’de yüksek yolcu kapasitesine sahip metro projeleri tercih edilirken. Metropol büyüklüğünde olmayan Antalya, Bursa, Eskişehir, Konya, Kayseri gibi şehirlerimizde ise metroya göre daha düşük maliyetli hafif raylı sistem (LRT), tramvay gibi ulaşım sistemleri tercih ediliyor.Trambüs için troleybüsün modernize edilmiş tanımı yapılıyor. Malatya’da son 10 yıldır gündemde olan tramvay projesinden yüksek yatırım maliyeti gerekçesiyle vazgeçildi. 22 Nisan 2013 tarihinde Malatya Belediyesi tarafından düzenlenen ihale sonucu Trambüs Projesi için 10 araç alımı gerçekleştirildi. Lastik tekerli ve elektrikli araçların kullanılacağı sistem kentin doğu batı aksı üzerinde çalışacak. Çift körüklü trambüsler ile tek yönde saatte 8-10 bin yolcu taşınması planlanıyor. Elektrikli motora sahip araçlar sıfır emisyona sahip ve dizel motorlara göre %75 oranında yakıt tasarrufu sağlıyor. Araçlarda elektrik kesintilerinde devreye girecek akü sistemleri bulunuyor.
Bu sisteminin demode troleybüs sistemi olduğunu savunan kesime Belediye Başkanı Ahmet Çakır, “Bugün aynı güzergahta değerlendirdiğimiz zaman raylı sistemde altyapıya yatıracağınız miktar 150-200 milyon TL’yi buluyor. Bizim şuanda hazırlamış olduğumuz sistem maliyet açısından ve kaynakların verimli kullanılması açısından önem taşıyor. Bunun yanında taşıyacağımız yolcuya da cevap verebilecek nitelikte. Genel bir eleştiri var, bunlar normal. Biz Avrupa’da gelişmiş şehirlerde bu sistemi inceledik. Tabi sadece araçlara binerek değil, sistemi tam anlamıyla inceleyip, bilgiler aldık.” şeklinde cevap verdi. Proje kapsamında Malatya Belediyesi yetkilileri İtalya’nın Milano, İsviçre’nin Zürih kentlerindeki benzer sistemleri incelemişti.Türkiye’de ilk kez Malatya’da gerçekleşecek Trambüs projesini Sakarya, Sivas, Kahramanmaraş, Kütahya ve İzmit’in yerel yönetimleri de yakından takip ediyor. Projenin başarılı olması halinde Anadolu’da birçok kentte trambüs görebiliriz.’

Reklam
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.