26.11.2024 -Türkiye Son Habercilikte Son

Türkmenistan Türkiye Büyükelçisi İşankuli Amanlıyev, Vali Aydın Baruş’u makamında ziyaret etti.

Türkmenistan Türkiye Büyükelçisi İşankuli Amanlıyev, Vali Aydın Baruş’u makamında ziyaret etti.

Türkmenistan Devlet Başkanı Berdimuhamedov’un “Ak Şehrim Aşkabat” Adlı Kitabının Tanıtım ile “Türkmenistan Fotoğraf Sergisi” Düzenlendi

Türkmenistan’da 2022 yılının “Halkın Arkadağlı Çağı” olarak ilan edilmesi münasebetiyle düzenlenen programa katılmak üzere ilimizde bulunan Türkmenistan Türkiye Büyükelçisi İşankuli Amanlıyev, Vali Aydın Baruş’u makamında ziyaret etti.

Türkmenistan Türkiye Büyükelçisi İşankuli Amanlıyev, Valilik Şeref Defterini imzalamasının ardından Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbangulı Berdimuhamedov’un Türkçeye çevrilen “Ak Şehrim Aşkabat” ve “Türkmenin Refah İlkesi” kitaplarını takdim etti. Vali Aydın Baruş’da Arslantepe saray duvarındaki baskı desenleri üzerine Malatya Müzesinde sergilenen “Otlayan Karaca Mozaiği” işlenmiş rölyef replikasını Türkmenistan Devlet Başkanı İşankuli Amanlıyev’e takdim etti.

Karşılıklı fikir alışverişinde bulunulan ziyarette Büyükelçi İşankuli Amanlıyev’e  Çalık Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çalık ve beraberindeki heyet eşlik ettiler.

Valilik ziyaretinin ardından Vali Aydın Baruş ve Türkmenistan Türkiye Büyükelçisi İşankuli Amanlıyev, Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbangulı Berdimuhamedov’un “Ak Şehrim Aşkabat” adlı kitabının Türkçeye çevrilmesi tanıtım ile “Türkmenistan Fotoğraf Sergisi” programına katıldılar.

Türkmenistan’da 2022 yılının “Halkın Arkadağlı Çağı” olarak ilan edilmesi münasebetiyle Türkmenistan Türkiye Büyükelçiliği, İnönü Üniversitesi ve Çalık Holding işbirliği ile İnönü Üniversitesi Turgut Özal Kongre ve Kültür Merkezinde düzenlenen programa Vali Aydın Baruş, Türkmenistan Büyükelçisi İşankuli Amanlıyev, Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, İnönü Üniversitesi Rektörü Ahmet Kızılay, Çalık Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çalık, İl Jandarma Komutanı J. Kd. Alb. Ercan Altın, Akademik Personel, kurum ve kuruluş temsilcileri, öğrenciler ile çok sayıda vatandaş katıldı.

İnönü Üniversitesi Turgut Özal Kongre ve Kültür Merkezinde  “Türkmenistan Fotoğraf Sergisi” açılışının yapılmasının ardından Vali Aydın Baruş, Türkmenistan Büyükelçisi İşankuli Amanlıyev ve protokol üyeleri birlikte fotoğraf sergisini gezerek eserleri incelediler.

Fotoğraf sergisinin ardından konferans salonunda düzenlenen programın açılış konuşmasını gerçekleştiren İnönü Üniversitesi Rektörü Ahmet Kızılay, “Üniversitemizde şimdiye kadar 189 Türkmen öğrencimiz üniversitemizden mezun oldu. Şu anda da 75 Türkmen öğrencimiz lisans ve lisansüstü eğitimine devam etmektedir. Türkmenistan kültürünü ve zenginliği yansıtan bu öğrencilerimiz aynı zamanda üniversitemizde ve şehrimizde adeta birer kültür elçisi olarak kardeş ülkemizi temsil etmektedir. Tüm öğrencilerimiz gibi Türkmen öğrencilerimizde gerek sosyal bilimler alanında gerek Fen ve Mühendislik alanlarında ve gerekse özellikle sağlık bilimleri alanında çok başarılı ve verimli bir eğitimi üniversitemizin huzurlu, güvenli ortamında almaktadırlar. Türkiye ile Türkmenistan arasındaki kardeşçe ilişkilerin özellikle eğitim ile ekonomik ve ticaret alanında yoğunlaştığı görülmektedir. Karşılıklı saygı, işbirliği ve iki ülkenin ortak politikaları üzerine kurulu bu ilişkiler siyasi, ticari, eğitim, kültürel ve sosyal alanlarda gelişerek devam etmektedir. Ülkemiz açısından Türkmenistan ile ortak politikalar çerçevesinde hareket etmek son derece önem arz etmekte olup, bu manada kültürel ve ekonomik alanda pek çok adımlar atılmaktadır. Özellikle 21. Yüzyılın başından ibaren Türkiye ve Türkmenistan arasında ilişki ve işbirliği önemli bir ivme kazanmıştır. 1991’de Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliğinin dağılmasının ardından bağımsızlığını ilan eden Türkmenistan’ı ilk tanıyan ve Aşkabat’ta ilk büyükelçilik açan ülke Türkiye olmuştur. Türkmenistan Devletinin kurulmasından kısa bir süre sonra 29 Şubat 1992 tarihinde iki ülke arasında diplomatik ilişkileri geliştirmek üzere atılan Türkmenistan ve Türkiye arasında yatırımların karşılıklı teşvik edilmesi ve korunması sözleşmesiyle başlayan iki ülke arasındaki ilişkiler her yıl daha da artmıştır. Nitekim bu anlaşma kapsamında yüzün üzerinde anlaşma imzalanmıştır. Ortak tarihi, dili, dini ve kültürü paylaşan iki kardeş ülke ve halk arasında bir millet 2 devlet temelinde dengeli karşılıklı saygı ve işbirliğine dayalı özel ilişkiler sürdürülmektedir. Türkmen tarafında ülkemizle olan ilişkilerini kemik kardeşliği şeklinde tanımlamaktadır.” dedi.

Çalık Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çalık, böylesine güzel bir organizasyonu düzenledikleri için memnuniyet duyduklarını belirtti. Türkiye ve Türkmenistan arasındaki dostluğun ve kardeşliğin Dünya var olduğu sürece devam edeceğini aktaran Çalık, ”Serginin açılışı ve kitabın tanıtımını yapmaktan büyük mutluluk duyuyorum. Bu güzel kitabın Türkçeye çevrilmesi bizi son derece memnun etti. Söz konusu eser sayesinde dostluk ve kardeşliğin merkezi olan Aşkabat’ın güzellikleri tüm Dünya ile birlikte Türkiye’de daha fazla bilinir hale gelecektir. Bu eserle şehrin modern mimarisi, alt yapı projeleri tüm yönleriyle ele alınıyor.  Okuyanlarda şehri ziyaret etme duygusu oluşturuyor. Berdimuhamedov’un  kendi ifadeleriyle bilim, edebiyat, kültür, sağlık, ekonomi merkezi haline getirmesi amacıyla yüzlerce projeyi bir arada görmek hepimize ilham veriyor, ufkumuzu genişletiyor.  Bu tanıtım programının doğduğum, büyüdüğüm kent olan Malatya’da yapılması benim için ayrı bir mutluluk kaynağı oldu.  İpekyolu üzerinde yer alan bu iki güzel kenti böyle anlamlı bir etkinlik kapsamında buluşturmanın bir parçası olmaktan büyük memnuniyet duyuyorum. Türkmenistan ve Türkiye arasında süregelen dostluğun, kardeşliğin Dünya var olduğu sürece süreceğine, iki ülke halklarının arasındaki manevi, kültürel ve tarihsel bağların bu gibi toplantıların, etkinliklerle, güçlenerek artacağına olan inancım tam” ifadelerine yer verdi.

Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, İnönü Üniversitesi tarafından organize edilen bu etkinlik için teşekkürlerini iletti. Türkmenistanlı öğrencilerin sayısının ülkemizde oldukça fazla olduğunu ve bunun da Türk dünyasının birliğinin en güç göstergesi olduğunu kaydeden Başkan Gürkan, ”İnönü Üniversitemiz hakikaten Üniversite görevi çerçevesinde önemli bir görevi ifa etmektedir. Bizler Üniversiteyi sadece bilim yapan, eğitim ve öğretim veren ve öğrencileri mesleğe hazırlayan bir kurum olarak görüyoruz. Aksine Üniversitelerin sosyal anlamda da, kültürel anlamda da eğitim anlamında da ve diğer alanlarda da toplumla barışık, toplumla beraber köklü değişimler yapan aynı zamanda ülkeler arası ilişkilerde de kardeşlik ilişkilerini pekiştirip onlara zemin hazırlayan görevleri ve sorumlulukları vardır. Bu anlamda İnönü Üniversitemiz bu sorumluluğun bilincinde olarak çok güzel bir program icra etmiştir. Ben sayın rektörümün şahsında bütün öğretim görevlilerini ve öğrencilerini kutluyorum. Bugün Türk dünyası ile Türkiye Cumhuriyeti arasında sosyal, kültürel ve eğitim anlamında ilişkileri kuvvetlidir. Türkiye’deki Türkmenistanlı öğrencilerin sayısı oldukça fazladır. Bu da Türk dünyasının birlik ve beraberliğinin en güzel göstergesidir. Ekselansları Türkmenistan Devlet Başkanı Sayın Gurbangulı Berdimuhamedov’un Aşkabat’ı anlattığı “Ak Şehrim Aşkabat” isimli eserinin Türkçe ’ye tercümesi münasebetiyle bir araya geldik. Ana yurttan Ata yurda ulaşan bu buluşma ile kardeşliğimizin pekişeceğine inanıyorum. Ahmet Çalık beyefendi 1992’de Türkmenistan’a gittiğinde rahmetli hemşerimiz Turgut Özal’ın riyasetinde, orada Ticaret Bakanlığı Bakan Yardımcılığı gibi üst seviyede görev yaptı. Ülkemizi hem oradaki devlet nezdinde, hem de ticaret anlamında çok güzel temsil ettiler. Ben bu vesile ile Ahmet Çalık’ın hem Malatya’da yetişmiş olması hem de Malatya’ya yaptığı katkılardan dolayı kendilerine teşekkür etmeyi bir borç biliyorum.” sözlerini kullandı.

Türkmenistan Büyükelçisi İşankuli Amanlıyev yaptığı konuşmada “Ak Şehrim Aşkabat” isimli eser hakkında bilgi verdi. Düzenlenen bu etkinlik ile Türkiye ve Türkmenistan arasında bir gönül köprüsü oluştuğunu kaydeden Büyükelçi Amanlıyev, emeği geçen herkese teşekkür etti. Büyükelçi Amanlıyev, ”Her şeyden önce, Ekselansları Türkmenistan Devlet Başkanı Sayın Gurbangulı Berdimuhamedov’un “Ak Şehrim Aşkabat” adı kitabının tanıtım konferansına ve Türkmenistan sergimize teşriflerinizden dolayı hepinize şükran duygularımı ifade etmek istiyorum. Ayrıca, konferansın organize edilmesi ve düzenlenmesinde gösterdikleri hüsnü kabul ve yakından destekleri için İnönü Üniversitesi Rektörü Sayın Prof. Dr. Ahmet Kızılay’a ve Çalık Holding Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Ahmet Çalık’a hem de etkinliğimizin başarıyla yapılmasında emeği geçen tüm dostlarımıza canı gönülden teşekkür ediyorum! Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbangulh Berdimuhamedov’un “Ak Şehrim Aşkabat” kitabı, Türkmenistan’ın başkenti, ismi sevgi şehri anlamına gelen Aşkabat’ın 140. Kuruluş yıldönümü vesilesiyle Milli Liderimizin halkımıza ve dünya kamuoyuna eşsiz bir armağan olmuştur. Kitapta, Türkmenistan’ın başkentinde yaşanan büyük dönüşümler anlatılıyor. Aşkabat’ın tarihi ayrıntılı olarak ifadesini buluyor. Bağımsızlık yıllarında Aşkabat’ta milli kimliği, tarihi ve kültürel değerleri vurgulayan çok çeşitli tesislerin yapıldığı belirtiliyor. Birçok yeni binanın benzersiz özelliklerinin Guinness Rekorlar Kitabı’na dâhil edilmesinin mümkün kıldığı vurgulanıyor, şehrin mimari özellikleri tüm detaylarıyla anlatılıyor. Bütün bunlar kitapta çok sayıda renkli resim ve fotoğraflarla tamamlanıyor. Bugün Türkmenistan’ın başkenti kültür, bilim, spor ve eğitimin gelişmesi için bir merkez haline gelmiştir. Giderek gelişen şehrin kuzey kesiminde «akıllı şehir» kavramını somutlaştıran binalar kompleksi «Aşkabat City» inşa ediliyor. Başkentin tüm bu özelliklerini Türkmenistan Devlet Başkanı eserinde aydınlatmaya çalışmıştır. Toparlayacak olursak, “Ak şehrim Aşkabat”  kitabının Türkçe olarak yayınlanması, dost ve kardeş Türkiye halkına Aşkabat’ın tarihini öğrenmek, şehrin eşsiz güzelliğini ve mimari özelliklerini anlamak, Türkmenistan’ın muasır medeniyetler seviyesine yükselmesini hedefleyen Türkmen Liderinin önderliğinde uygulanan sosyoekonomik odaklı şehir planlama stratejisini değerlendirmek ve başkentin yarınlarına bakabilmek için iyi bir imkân sunmaktadır. Değerli dostlar! Sözlerime son verirken konferansımızın düzenlenmesinde emeği geçen herkese ve etkinliğe katılarak sevincimizi paylaşan tüm dostlarımıza Büyükelçiliğimiz adına bir kez daha şükranlarımı iletiyorum. Sağ olun, var olun!” diye konuştu.

Son olarak kürsüye çıkan Malatya Valisi Aydın Baruş, düzenlenen etkinlik ile anayurttan ata yurda olan özlemi ve benzerliği tekrar hissettiklerini söyledi. Türkiye ve Türkmenistan arasında oluşan gönül bağlarının kendilerini mutlu ettiklerini aktaran Vali Baruş, ”Bu etkinliği düzenleyerek, Türkmenistan ile Türkiye arasında gönül bağının güçlenmesine vesile olan İnönü Üniversitesi Rektörlüğümüze de hassaten teşekkür etmek istiyorum.  Bu etkinlikler çok önemlidir. Bizim kardeşimiz olarak nitelendirdiğimiz ve ata yurdumuzda yaşayan Türkmenistanlı kardeşlerimizin Türkiye ile olan gönül bağlarının güçlenmesi bizleri her zaman mutlu ediyor. Türkmenistanlı kardeşlerimizi Üniversitemizde görmekten hem de bunları bugün bu etkinlikte ağırlamaktan büyük bir mutluluk duyduğumuzu özelikle ifade etmek istiyorum. Sözlerimin başında bizleri Türkmenistan’da izleyen Aşkabat Uluslararası İlimler ve Kalkınma Üniversitesinin çok değerli öğretim üyelerine ve öğrencilerine anayurdumuz olan Anadolu’dan, ata yurdumuz olan Türkmenistan’a selamlar iletiyorum. Halkın Arkadağlı Çağı” olarak ilan etmesinin devlet başkanlarına duydukları güvenin göstergesi olduğunu belirten Vali Baruş, ”Bugün ki etkinliğimizin ve bir araya gelişim izin sebebi, bu yıl Türkmenistan’da ilan edilen halkın arka dağlı zamanası yani Halkın Arkadağlı Çağı 2022 yılı için ilan edilmiş durumda. Ekselansları Türkmenistan Devlet Başkanı Saygıdeğer devlet başkanına ithafen ilan edilmiş bir yıl. Sayın Gurbangulı Berdimuhamedov ’a ilan edilmiş bir yıl. Türkmenistan halkının kendisine ne kadar güven duyduğunun ifadesidir. Bugün ki kitap sergisinde Ekselansları Türkmenistan Devlet Başkanı Sayın Gurbangulı Berdimuhamedov’un yazmış olduğu “Ak Şehrim Aşkabat” isimli eserinin Türkçe ’ye tercümesi münasebetiyle bu sergi düzenlendi. Bugün şahit olduğumuz şudur, Türkmenistan çok önemli kültür zenginliklerine ve tarihi değerlere sahip, kendini dünya üzerinde kimliği ile güçlü bir şekilde ifade eden bir memleket. Şehirlere kimlik veren o şehirlerdeki yapıların niteliği, caddelerin düzenlenişi ve kentin nizamıdır. İnşa ettiğiniz yapılarda belirli bir kimliği yansıtabilirseniz o şehrin dünya üzerinde simgesi olan yapılar meydana gelir. Aşkabat’ın da gördüğümüz kadarıyla beyaz şehir olarak nitelendirilmesinin de bir anlamı var. Çünkü Aşkabat’taki tüm binalar beyaz mermer kaplamalı. Bu şehrin aynı zamanda sadece beyaz rengi ile değil mimari üslupta kullanılan desenler ve şekillerde Türkmen halkının tarihi ve kültürel yapısına özen gösteriliyor. Ekselansları Türkmenistan Devlet Başkanı Sayın Gurbangulı Berdimuhamedov’un Aşkabat’ı anlattığı bu eserini okumak bizleri de memnun etti. Kendilerine de aynı zamanda şükranlarımızı iletiyorum.” sözleriyle konuşmasını sonlandırdı.

Program, İnönü Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Neslihan Durak’ın Türkmenistan ile ilgili yaptığı sunum ve konuşmasının ardından sona erdi.

Reklam
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.