Unutulan El Sanatlarını Gün Yüzüne Çıkaran Sergi
Malatya Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesine bağlı Salköprü Semt Konağında 83 çıpıt ve 42 mefruşat ürününden oluşan karma sergi açıldı.
Karma Sergi’nin açılış törenine Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Şube Müdürleri, Yeşilyurt Halk Eğitimi Merkezi Müdürü Lütfi Hangün ile usta öğreticiler ve kursiyerler katıldı. Açılış töreninde kısa bir konuşma yapan Yeşilyurt Halk Eğitimi Merkezi Müdürü Lütfi Hangün, kısmi sergilerin bütün yerel kurslarda devam ettiğini, yıl sonunda Malatya Büyükşehir Belediyesi bünyesinde bütün bu sergileri birleştirerek genel bir sergi açacaklarını ifade etti.
Kültür ve Eğitim Şube Müdürü Mükremin Yağbasan ise Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır’ın talimatları doğrultusunda çalışmalarını sürdürdüklerini kaydetti. Yağbasan, “Semt konaklarımızda Halk Eğitimi Merkezi işbirliğinde açtığımız kurslarımız yoğun bir şekilde devam ediyor. Dönemi tamamlanan kurslar sonunda çıkan ürünleri bir sergiyle vatandaşlarımızın beğenisine sunuyoruz. Yeni kurslarla geleneksel el sanatlarımızı yaşatmaya devam edeceğiz” diye konuştu.
Daha sonra serginin açılış kurdelesi kesilerek sergi gezildi.
ÇIPIT DOKUMA NEDİR?
Asıl adı “Çulpacılık” olan “Çıpıt Dokuma”, geçmişten günümüze ulaşan ancak unutulmaya yüz tutan bir el sanatıdır. Mersin’de daha çok yaygın olan çıpıt dokuma, Malatya’ya kurs olarak getirilmesi 2000 yılındadır. 2006 yılından 2013 yılına kadar Usta Öğretici Bahriye Alabacak tarafından devam ettirilen çıpıt dokuma kursunda farklı dokuma teknikleri kullanılmaktadır. Bunlardan bazıları cicim, şagi halı tekniği ile dokumadır. Çıpıt dokuma ile klozet takımları, paspaslar, seccadeler, duvar süslemeleri ve son dönemde ise aba adı verilen yöresel erkek kıyafetleri ve şark köşesi dokunmaktadır.