Vali Yavuz: Malatya Her Geçen Gün Daha Güvenli Bir Şehir Haline Geliyor
Vali Seddar Yavuz, yürütülen çalışmalarla birlikte Malatya’nın asayiş, trafik ve güvenlik alanında her geçen gün daha huzurlu ve güvenli bir şehir haline geldiğini söyledi.
Malatya Valisi Seddar Yavuz, İl Emniyet Müdürü Kayhan Ay ve İl Jandarma Komutanı Tolunay Başer ile birlikte Valilikte düzenlediği basın toplantısında, kentte 2025 yılının ilk 10 ayında yürütülen güvenlik ve asayiş çalışmalarına ilişkin verileri kamuoyu ile paylaştı.
Yavuz, Malatya’nın huzur ve güvenliğini sağlamak adına kararlı bir şekilde yürütülen çalışmaların, suç oranlarında ciddi düşüş sağladığını belirterek, “Malatya artık daha huzurlu, daha güvenli bir şehir haline geliyor.” dedi.
Terörle mücadelede kararlı duruş
Terör örgütlerine yönelik operasyonların kesintisiz sürdüğünü belirten Vali Yavuz, 1 Ocak–31 Ekim 2025 tarihleri arasında 67 operasyon gerçekleştirildiğini söyledi.
Bu operasyonlarda 74 şüpheli hakkında işlem yapıldığını, 14’ünün tutuklandığını aktaran Yavuz, “Terörün kökünü kazımakta kararlıyız. Malatya’da terörün nefes almasına izin vermiyoruz.” ifadelerini kullandı.
Yavuz, operasyonlar sayesinde olay sayısında geçtiğimiz yıllara göre yüzde 32 oranında azalma sağlandığını da kaydetti.
Göçmen kaçakçılığına geçit yok
Yasa dışı göçle mücadele kapsamında yapılan operasyonlara da değinen Vali Yavuz, yılın ilk 10 ayında 44 operasyon gerçekleştirildiğini belirtti.
Bu operasyonlarda 65 organizatörün yakalandığını, 13’ünün tutuklandığını ve 554 düzensiz göçmenin geri gönderme merkezlerine teslim edildiğini açıklayan Yavuz, “Malatya, göçmen kaçakçılığı rotası değildir. Bu konuda sıfır tolerans politikasıyla hareket ediyoruz.” dedi.
Uyuşturucuyla mücadelede tarihi başarı
Malatya genelinde uyuşturucu ticareti ve kullanımıyla mücadele çalışmalarının aralıksız sürdüğünü belirten Yavuz, 1 Ocak–31 Ekim döneminde 1.994 operasyon yapıldığını söyledi.
Bu operasyonlarda 2 bin 362 şüpheli gözaltına alınırken, 461 kişi çıkarıldıkları mahkemece tutuklandı. Vali Yavuz, “Artık Malatya’da neredeyse torbacı kalmadı. Gençlerimizi zehirlemek isteyenlere göz açtırmıyoruz.” ifadelerini kullandı.
Uyuşturucu madde ticaretine aracılık eden, sokak satıcılığı yapan ve üretim faaliyeti yürüten şebekelerin bir bir çökertildiğini kaydeden Yavuz, narkotik ekiplerinin sahada 24 saat görev yaptığını belirtti.
Organize suç ve kaçakçılığa karşı etkili operasyonlar
Organize suç örgütleriyle mücadele kapsamında 2025 yılı içinde 17 operasyon düzenlendiğini dile getiren Yavuz, bu operasyonlarda 69 şüphelinin yakalandığını aktardı.
Kaçakçılık suçlarına yönelik 179 operasyonun da başarıyla tamamlandığını ifade eden Yavuz, “Kaçakçılıkla mücadelede ciddi bir ivme yakaladık. Yasa dışı ticarete, vergi kaybına ve haksız kazanca izin vermiyoruz.” dedi.
Asayiş olaylarında dikkat çekici düşüş
Vali Yavuz, Malatya genelinde 2025 yılının ilk 10 ayında 20 bin 921 asayiş olayının meydana geldiğini belirterek, olay sayısında geçen yıla oranla yüzde 14 azalma yaşandığını açıkladı.
Evden hırsızlık, dolandırıcılık, gasp ve yağma gibi malvarlığına karşı işlenen suçlarda da önemli düşüşler kaydedildiğini vurgulayan Yavuz, “Bu tablo, güvenlik birimlerimizin sahadaki etkinliğinin en somut göstergesidir.” dedi.
Trafik kazalarında ölüm oranı azaldı
Trafik güvenliği alanında da denetimlerin artırıldığını belirten Vali Yavuz, yılın ilk 10 ayında kent genelinde 2 bin 227 ölümlü ve yaralanmalı trafik kazasının meydana geldiğini söyledi.
Yavuz, bu kazalarda hayatını kaybedenlerin sayısında yüzde 16 oranında azalma olduğunu vurgulayarak, “Her bir can bizim için çok kıymetli. Trafik kurallarına uyarak hem kendi hem de başkalarının hayatını koruyalım.” ifadelerini kullandı.
Okul çevreleri mercek altında
Öğrencilerin güvenliği için yürütülen çalışmalara da değinen Yavuz, okul çevrelerinde yıl içinde 5 bin 796 denetim gerçekleştirildiğini, 18 bin 640 okul servis aracının kontrol edildiğini açıkladı.
“Çocuklarımızın güvenliği bizim kırmızı çizgimizdir.” diyen Yavuz, okul çevrelerinde risk oluşturan tüm unsurlara karşı sıkı denetimlerin devam ettiğini belirtti.
“Huzurlu Malatya için çalışmaya devam edeceğiz”
Basın toplantısının sonunda değerlendirmelerde bulunan Vali Seddar Yavuz, “Tüm güvenlik birimlerimizle uyum içinde çalışarak Malatya’yı daha huzurlu, daha güvenli bir şehir haline getirmek için çabamızı sürdüreceğiz.” dedi.
Vatandaşların desteğinin bu mücadelede büyük önem taşıdığını vurgulayan Yavuz, “Devletimizin kararlılığı, milletimizin desteğiyle birleştiğinde başarı kaçınılmazdır.” ifadeleriyle açıklamasını tamamladı.
