Verimli sigorta sistemi tartışıldı
Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Kadak, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yürütülen Tarımsal İzleme ve Bilgi Sistemi (TARBİL) Projesi ile ‘Verimli Sigorta Sistemi’ kademeli olarak uygulamaya gireceğiniz söyledi.
TARSİM Bilgilendirme ve Temsili Hasar Ödeme Töreni Hilton Oteli’nde yapıldı. Bilgilendirme toplantısına Vali Süleyman Kamçı, AK Parti Malatya Milletvekilleri Mustafa Şahin ve Cemal Akın, TARSİM Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Kadak, TARSİM Genel Müdürü Yardımcısı Zeki Karakurt, İnönü Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bayram Murat Asma, kamu kurum ve kuruluşu yöneticileri, TSO Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç ve stk temsilcileri katıldı.
Değerlendirme toplantısında söz alan Malatya Valisi Süleyman Kamçı, tarım ürünlerinde doğal afetler olmak üzere bir çok olumsuzluluklarda sigortanın öneminin büyük olduğunu söyledi Vali Kamçı açıklamasında, “Tarımsal ürünlerde herhangi bir doğal afet sebebiyle meydana gelecek olan maddi hasar, çiftçilerimizi çok ciddi bir maddi sıkıntıyla karşı karşıya bırakacaktır. Bütün geliri tarım ürünlerine dayalı olan bir çiftçimiz, herhangi bir afete maruz kalsa bile üretime devam etmek zorundadır. İşte bu mecburiyet çiftçimize ya traktörünü, ya ahırdaki hayvanını sattıracak, ya da uzun vadeli bir borç yükünün altına girmesine neden olacaktır. Tabii takdir edersiniz ki, bu durumların hepsi de çiftçimize ağır bir külfet getirecek ve belki de çiftçimiz 8-10 yıl kendini toparlama şansı bulamayacaktır. Tarım sigortaları Kanunu ile çitçimiz ürettikleri ürünleri sigorta ettirdikleri takdirde, uğradıkları zarar kısa sürede tazmin edilecek ve daha güvenli bir üretim imkanına kavuşmuş olacaklardır. Bu nedenle çiftçilerimizin mağdur olmamaları ve doğal afetlerden kaynaklanan zarların gerçek manada karşılanabilmesi için bitkisel üretim ve hayvansal üretime esas mal varlıklarını sigorta ettirmeleri öncelikle kendi ekonomileri için önemlidir” dedi.
892 BİN POLİÇEYE ULAŞTIK
Bilgilendirme toplantısında konuşan TARSİM Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Kadak”da TARSİM primlerinin 2007 yılından itibaren ciddi artışın olduğunu ifade etti. Kadak, “2007 yılında 19 bin poliçe ile başlamıştık. 2013 yılı sonunda 892 bin poliçeye ulaştık. 2014 yılı poliçe sayısı ise yılsonu olmamasına rağmen şuanda 1 milyon poliçe sayısını geçmiş durumdayız. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımızın önemli projelerinden birisi olan Tarımsal İzleme ve Bilgi Sistemi (TARBİL) kapsamında parsel bazlı arazi tanımlanmasının devreye girmesi ile birlikte, her parselin, tarım sigortası verileri sisteme işlenecek ve parsel bazlı risk hesaplanabilecektir. Böylece; her parselin, kendi risk oranında, prim ödenmesi sağlanmaya çalışılacaktır. Bu projenin sonuçları ile biz yeni sigorta sistemine geçmeyi hedefliyoruz. Gelişmiş ülkelerde, bitkisel ürünlerde tüm risklere karşı uygulanan bir sigorta sistemi olan Çoklu Risk ve Verim Sigortası Sistemi ile bitkisel ürünlere ve risklere verilen teminatların, kademeli olarak, ülkemiz Tarım Sigortaları Modelinde de uygulanmasını sağlayacaktır. “diye konuştu.
MAYIS’IN İLK HAFTASINDA BİTİRİDİK
TARSİM Malatya Bölge Müdürü Bünyamin Kadak ise değerlendirme sunumunda şunları söyledi;”Malatya’da 19,29,30,31 Mart olmak üzere bu tarihlerde kayısı ürünlerinde don hasarı yaşandı. Bundan dolayı 18 binin üzerinde hasar dosyamız oldu. İlk çalışmalarını 4 Nisan’da başlayıp, Mayıs’ın ilk haftasında bitirdik. Kesin ekspertiz raporlarımızı ise 7 Temmuz 2014 tarihinde bitirdik. Üreticimizden 2014 yılı için 18 milyon TL bir prim üretimimiz oldu. Bunun karşılığında 75 milyon TL’lik bir tazminat ödemesi yaptık” Konuşmaların ardından çiftçilere temsili hasar ödeme çekleri verildi.